Μαγικές φρουτοσαλάτες

Μαγικές σαλάτες με φρουτα Μαγικές φρουτοσαλάτες

Ακόμα και αν δεν τρελαίνεστε για τα φρούτα, ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ποικιλία χρωμάτων, υφών και αρωμάτων που προσφέρει μια φρουτοσαλάτα; Αν έχετε φρούτα παρατημένα σε ένα μπολ ή στο ψυγείο σας, αφιερώστε 5 λεπτά για να τα μεταμορφώσετε σε μία φρουτοσαλάτα. Είναι μαγικό! Η οικογένειά σας και οι επισκέπτες θα βρουν τα φρούτα ακαταμάχητα και θα τα εξαφανίσουν μπροστά στα μάτια σας.

Ωστόσο, μερικές φρουτοσαλάτες είναι πιο νόστιμες από τις άλλες. Φανταστείτε μια σαλάτα φτιαγμένη από ροδάκινα κονσέρβας, βερίκοκα εμποτισμένα με μπράντι και μανταρίνια ή πορτοκάλια, όλα τους έχουν παρόμοια χρώματα και υφές. Έπειτα, φανταστείτε μια σαλάτα από κρουτόν, ξινόμηλα, κόκκινα τραγανά σταφύλια ή μύρτιλα, μισές φράουλες και ροδέλες μπανάνας ή κύβους μάνγκο. Αυτή η σαλάτα προσφέρει μια ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων και είναι συνεπώς πιο ελκυστική.

Μαγικές φρουτοσαλάτεςΕδώ είναι μερικά ακόμα πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν δημιουργείτε μαγικές φρουτοσαλάτες:

Τα πιο θρεπτικά φρούτα για τη σαλάτα σας

Τα φρούτα μας δίνουν όλα τα είδη θρεπτικών ουσιών, από μέταλλα (όπως κάλιο) μέχρι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (όπως η βιταμίνη A και C), και ούτε λόγος για τα εκατοντάδες φυτοχημικά. Παρακάτω βρίσκονται τα πιο βιταμινούχα φρούτα:

Μαγικές φρουτοσαλάτεςΒιταμίνη A (κίτρινα/πορτοκαλί φρούτα): Ροδάκινο, Βερύκκοκο, Καρπούζι, Πεπόνι, Πορτοκάλι, Μάνγκο.
Βιταμίνη C (πορτοκαλί/κόκκινα φρούτα): Πορτοκάλι, Φράουλα, Ακτινίδιο, Πεπόνι, Μάνγκο, Γκρέιπ Φρουτ, Βατόμουρο.
Φολικό Οξύ (πορτοκαλί/κόκκινα φρούτα): Πορτοκάλι, Βατόμουρο, Μπανάνα, Μάνγκο, Ακτινίδιο, Πεπόνι, Φράουλα

Φρούτα vs. Λαχανικών

Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που αγαπούν τα φρούτα, αλλά αισθάνονται ακριβώς το αντίθετο για τα λαχανικά. Η Βιταμίνη A, η Βιταμίνη C, το φολικό οξύ είναι μόνο μερικές από τις πολλές βιταμίνες που μπορείς να προσλάβεις από τα φρούτα, αν δεν σου αρέσουν τα λαχανικά. Και τα τρία υπάρχουν στα σκούρα πράσινα λαχανικά για παράδειγμα. Δεν τρελαίνεστε για μπρόκολα; Απολαύστε ελεύθερα τα φρούτα που αναγράφονται στη λίστα πιο πάνω και πάρτε την καθημερινή σας δόση από αυτές τις βιταμίνες.

Μαγικές φρουτοσαλάτεςΚαι τι γίνεται με τα δυναμωτικά φυτοχημικά που βρίσκονται στα πολύχρωμα λαχανικά, για τα οποία ακούτε τόσα πολλά στις ειδήσεις; Πολλά από αυτά βρίσκονται και στα φρούτα.

Οι ανθοκυανίνες και οι προανθοκυανίνες, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, υπάρχουν στα περισσότερα μούρα και σταφύλια, όπως στις μελιτζάνες, στα κόκκινα λάχανα και στις ντομάτες.

Τα κόκκινα σταφύλια και τα μύρτιλα περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να προσφέρουν προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Τα σταφύλια, τα μύρτιλα, τα μήλα, τα αχλάδια, ο ανανάς, οι φράουλες, τα κεράσια, τα ακτινίδια, τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα και το μάνγκο αλλά και όλα τα άλλα φρούτα, περιέχουν αντιοξειδωτικά ωφέλημα για την υγεία μας.

Dressing στη φρουτοσαλάτα

Μαγικές φρουτοσαλάτες Μπορείτε να προσθέσετε στο dressing της σαλάτα σας κάθε είδους πρόσθετο συστατικό. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να πασπαλίσετε, όπως καρύδια ή ξύσματα τζίντζερ αν θέλετε κάτι τραγανό, και μικροσκοπικά ζαχαρωτά αν σας αρέσει κάτι γλυκό. Έπειτα, υπάρχουν υλικά που μπορείτε να προσθέσετε πάνω από τα φρούτα, όπως γιαούρτι light (με ή χωρίς κομματάκια φρούτων) αν θα προτιμούσατε κάτι κρεμώδες ή μια κουταλιά λικέρ amaretto αν θα θέλατε τη σαλάτα σας λίγο πιο απολαυστική.

Τι δεν θα έπρεπε να προσθέσετε στη φρουτοσαλάτα σας, αν προσπαθείτε να αποφύγετε τις θερμίδες; Αρχικά, υπάρχει κρέμα σαντιγί με 51 θερμίδες ανά κουταλιές της σούπας. Η μαγιονέζα με 200 θερμίδες ανά κουταλιά θα ήταν καλύτερο να απορριφθεί. (Αν είστε λάτρης της μαγιονέζας, αναζητήστε κάποια light).

Σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, αν και αληθεύει ότι μια κουταλιά καρύδια ή φιστίκια έχει γύρω στις 50 θερμίδες, προσφέρουν στον οργανισμό χρήσιμες ίνες που αντιστοιχούν σε μισό γραμμάριο για κάθε κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς που καταναλώνετε.

Πώς να διατηρήσετε τη φρουτοσαλάτα σας φρέσκια!

Μαγικές φρουτοσαλάτεςΥπάρχουν δύο βασικοί κανόνες που διατηρούν την εμφάνιση και τη γεύση της φρουτοσαλάτας φρέσκια:

Ο πρώτος κανόνας είναι να μη βιαστείτε να προσθέσετε το dressing στη φρουτοσαλάτα σας. Τεμαχίστε και προσθέστε τα πιο ευαίσθητα φρούτα λίγο πριν το σερβίρισμα. Όσο λιγότερο αφήσετε τα φρούτα εκτεθειμένα στον αέρα και καλυμμένα με διαφόρων ειδών dressing, τόσο το καλύτερο.

Το επόμενο τρικ είναι να χρησιμοποιήσετε χυμό φρούτων πλούσιο σε αντιοξειδωτικά για να αποτρέπεστε την οξείδωση των κεντρικών φρούτων. Μερικά φρούτα οξειδώνονται πιο εύκολα όταν η σάρκα τους εκτίθεται στον αέρα ή το οξυγόνο, όπως τα μήλα, τα αχλάδια ή οι μπανάνες. Μια κουταλιά από χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού ή οποιουδήποτε άλλου εσπεριδοειδούς θα βοηθήσει τα ευαίσθητα φρούτα να διατηρηθούν φρέσκα.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης