Πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα των μαλλιών σας

καθαρίστε τη βούρτσα των μαλλιών σας Πώς να καθαρίζετε τη βούρτσα των μαλλιών σας

Ποιος ο λόγος να λούζετε τα μαλλιά σας, αν αργότερα θα τα χτενίσετε με μια βρώμικη, γεμάτη χνούδια βούρτσα; Τα μαλλιά σας και η βούρτσα σας θα φαίνονται καλύτερα αν καθαρίζετε τη βούρτσα των μαλλιών σας τακτικά.

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό της βούρτσας σας, φροντίστε να εξετάσετε από τι υλικά είναι φτιαγμένη. Μερικές βούρτσες, όπως αυτές με ξύλινα χερούλια, απαιτούν περισσότερο μαλακή μεταχείριση από τις άλλες.

Αφαιρέστε τα μαλλιά από την βούρτσα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν καθαρίζετε τη βούρτσα σας είναι να αφαιρέσετε τα μαλλιά που έχουν μπερδευτεί επάνω της. Αυτό θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά σας πολύ ευκολότερη. Το πόσο εύκολα μπορείτε να αφαιρέσετε τα μαλλιά με τα χέρια σας, εξαρτάται από το σχήμα και είδος της τρίχας της βούρτσας σας. Ωστόσο, σε περίπτωση που αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο, μπορείτε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε τα μαλλιά χρησιμοποιώντας μια χτένα με λεπτή λαβή ακόμη και μία οδοντογλυφίδα.

Τρεις τρόποι για να πλύνετε τη βούρτσα των μαλλιών σας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πλύνετε τη βούρτσα των μαλλιών σας. Η μέθοδος που θα πρέπει να επιλέξετε, εξαρτάται από το τι υλικό έχετε στα χέρια και τη σύνθεση της βούρτσα σας.

how-to-clean-hair-brushes-1

Πλύνετε τη βούρτσα σας στο νεροχύτη 

Αν η λαβή της βούρτσας σας δεν είναι ούτε από ξύλο ούτε από καουτσούκ, μπορείτε να μουλιάσετε τη βούρτσα σας στο νεροχύτη με νερό και σαμπουάν. Απλά γεμίστε το νεροχύτη με ζεστό νερό (όχι πολύ ζεστό γιατί  η βούρτσα θα μπορούσε να λιώσει) και προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού απαλό σαμπουάν (οποιουδήποτε τύπου). Αναμείξτε το σαμπουάν στο νερό με τα δάχτυλά σας μέχρι το διάλυμα να είναι ομοιογενές. Το σαμπουάν λογικά θα αφαιρέσει τα έλαια και άλλα υπολείμματα αρκετά εύκολα.

Αφού η βούρτσα σας έχει μουλιάσει στο νεροχύτη για περίπου 30 λεπτά, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια άλλη βούρτσα ή μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τρίψετε τη βούρτσα που καθαρίζετε. Το πλεονέκτημα της χρήσης μιας άλλης βούρτσας αντί για μια οδοντόβουρτσα είναι ότι μπορείτε να καθαρίσετε και τις δύο βούρτσες ταυτόχρονα.

Αφού η βούρτσα σας έχει τριφτεί καλά, απλά ξεπλύνετέ την κάτω από τη βρύση, με χλιαρό νερό.

Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλη τη σαπουνάδα και τις βρομιές από τη βούρτσα σας, μπορείτε να την κρεμάσετε ή να την ακουμπήσετε σε μια πετσέτα για να στεγνώσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε να σκουπίσετε τη βούρτσα σας με την πετσέτα, αλλά αυτό είναι δύσκολο και δεν είναι πραγματικά απαραίτητο.

Αν βούρτσα σας είναι από ξύλο ή από καουτσούκ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε μια μικρή ποσότητα από το σαπουνόνερο και να τρίψετε με αυτήν ελαφρά τη βούρτσα σας. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τη βούρτσα κάτω από τη βρύση με χλιαρό νερό. Μην αφήνετε την βούρτσα σας να μουλιάσει στο νεροχύτη, ούτε ακόμη και για μερικά λεπτά, και προσέξτε να μην απορροφήσει νερό η λαβή της.

Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων ή το πλυντήριο ρούχων

Αν η βούρτσα σας είναι κατασκευασμένη από ένα καλό, ανθεκτικό πλαστικό που δεν λιώνει εύκολα, μπορείτε να ακολουθήσετε την εύκολη λύση και να αφήσετε το πλυντήριο να καθαρίσει τη βούρτσα σας αντί για σας. Αφού αφαιρέσετε τα μαλλιά από τη βούρτσα σας, όπως περιγράφεται παραπάνω, μπορείτε να τη βάλετε στο πάνω ράφι στο πλυντήριο πιάτων ή στο πλυντήριο ρούχων στο κρύο πρόγραμμα. Αν πρόκειται να βάλετε τη βούρτσα σας στο πλυντήριο ρούχων, πλύντε την μαζί με μερικά σεντόνια ή πετσέτες για να μην χτυπάνε οι άκρες της στον κύλινδρο. (Αυτό θα μπορούσε να χαλάσει τη βούρτσα σας, για να μην αναφέρουμε τον ενοχλητικό θόρυβο).

Μην τοποθετείτε τη βούρτσα σας στο στεγνωτήριο αν δεν θέλετε να την καταστρέψετε. Για τον ίδιο λόγο, χαμηλώστε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία στο πλυντήριο πιάτων, εάν πρόκειται αυτή να χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο. Μπορείτε να κρεμάσετε τη βούρτσα σας ή να την ακουμπήσετε στον πάγκο για να στεγνώσει.

Αμμωνία ή ξύδι

Αν η βούρτσα σας δεν είναι ευαίσθητη, μπορείτε να κάνετε ένα επιπλέον καθάρισμα μουλιάζοντάς την στο νεροχύτη, είτε σε μείγμα αποτελούμενο από ένα μέρος αμμωνία και τέσσερα μέρη νερό ή σε διάλυμα αποτελούμενο από ένα μέρος ξύδι και τέσσερα μέρη νερό. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό, αλλά όχι τόσο καυτό που θα μπορούσε να σας κάψει ή να λιώσει τη βούρτσα σας. Εάν δεν θέλετε να ρίξετε ξίδι ή αμμωνία στο νεροχύτη σας, μπορείτε να μουλιάσετε τη βούρτσα σας σε έναν κουβά ή μια λεκάνη.

Αφήστε τη βούρτσα σας να μουλιάσει στο διάλυμα για 10 λεπτά περίπου. Αφού μουλιάσει, ξεπλύντε την καλά με ζεστό ή χλιαρό νερό. Δεν θέλετε το ξίδι ή αμμωνία να καταλήξουν στα μαλλιά σας.

Έπειτα στεγνώστε τη βούρτσα σας όπως περιγράφεται παραπάνω.
Σημείωση: Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αμμωνία. Χρησιμοποιήστε την μόνο σε καλά αεριζόμενο χώρο, και να αποφεύγεται την παρατεταμένη έκθεση της στο δέρμα σας.

Διατηρείστε τη βούρτσα σας καθαρή

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε καθαρή την βούρτσα των μαλλιών σας είναι να την προστατεύετε από την συσσώρευση υπολειμμάτων σαμπουάν και προϊόντων styling. Να την ξεπλένετε τακτικά και να προσπαθείτε να αφαιρείτε τα μαλλιά που σκαλώνουν επάνω της τουλάχιστο κάθε δύο μέρες. Ανεξάρτητα από το πόσο καθαρή θα διατηρηθεί η βούρτσα σας, το προτεινόμενο είναι η αντικατάστασή της τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να διατηρείτε την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

Κική Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης