Προετοιμαστείτε για την επιστροφή στην εργασία μετά από τις διακοπές των εορτών

Προετοιμαστείτε για την επιστροφή στην εργασία μετά από τις διακοπές των εορτών Προετοιμαστείτε για την επιστροφή στην εργασία μετά από τις διακοπές των εορτών

Μετά από μια περίοδο γιορτινών διακοπών με ψώνια, συγκεντρώσεις, ανταλλαγές δώρων και πολλές ώρες παρέα με τους φίλους και την οικογένεια σας, η επιστροφή σε ένα πλήρες ωράριο εργασίας μπορεί να σας προκαλέσει τρέμουλο, ανεξάρτητα αν αγαπάτε τη δουλειά σας ή τη μισείτε. Ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψετε σε αυτήν χωρίς να αισθάνεστε πλήξη είναι να ακολουθήσετε μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε ψυχικά για μια επιστροφή στην κανονική καθημερινότητα:

– Προγραμματίστε το χρόνο σας σε σχέση με τις οικογενειακές σας υποχρεώσεις και επισκέψεις, ώστε να έχετε τουλάχιστον μια-δυο ελεύθερες ημέρες πριν να επιστρέψετε στη δουλειά. Προσπαθήστε να δώσετε στον εαυτό σας μια επιπλέον ημέρα ή δύο για να βάλετε τα πράγματα στη σειρά και, πάνω απ’ όλα, να ξεκουραστείτε πριν την επιστροφή στη δουλειά. Αν και είναι περίοδος χαράς και διασκέδασης με την οικογένεια και τους φίλους σας, οι γιορτινές διακοπές μπορεί να είναι σχεδόν το ίδιο στρεσογόνες με την εργασία, λόγω όλων αυτών των υπολογισμών και των προετοιμασιών για τις συγκεντρώσεις, τις ανταλλαγές δώρων και τα μεγάλα γεύματα.

Προετοιμαστείτε για την επιστροφή στην εργασία μετά από τις διακοπές των εορτώνΚαθαρίστε! Καθαρίστε σχολαστικά το σπίτι σας (ειδικά αν έχετε οποιεσδήποτε γιορτινές συγκεντρώσεις, ρεβεγιόν κλπ.) πριν από την προγραμματισμένη επιστροφή σας στην δουλειά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεστολίσει όλη την γιορτινή διακόσμηση: Αυτό θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε πνευματικά και να είστε σε καλύτερη νοοτροπία για να επιστρέψουν στην εργασία. Τουλάχιστον, ο καθαρισμός του σπιτιού θα σας δώσει ένα λόγο λιγότερο να ανησυχείτε για τη στιγμή που θα γυρίσω στην εργασία, και ένα καθαρότερο περιβάλλον θα βοηθήσει στην ηρεμία του μυαλού σας. Βάλτε μπουγάδα, κάντε όλα τα συνηθισμένα ψώνια από το σουπερμάρκετ, καθώς έτσι δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για οικιακές δουλειές που έμεινα πίσω, τώρα που επιστρέφετε στην εργασία σας.
– Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν στη δουλειά σας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητο αν η δουλειά σας έχει συγκεκριμένα και απλά καθήκοντα, αλλά για ορισμένες δουλειές γραφείου το να θέσετε από νωρίς προτεραιότητές μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σας να επανέλθει σε παραγωγική τροχιά.

Αν είστε δυσαρεστημένοι με τη δουλειά σας, θέστε κάποιους στόχους με συγκεκριμένη κατεύθυνση, είτε για τη βελτίωση της κατάστασης στο χώρο εργασίας σας, ή να σας βοηθήσουν να βρείτε μια νέα δουλειά, αν νομίζετε ότι αυτό χρειάζεστε.

– Μετά την επιστροφή στην δουλειά, μιλήστε με το αφεντικό και τους κοντινούς σας συναδέλφους σας για να βεβαιωθείτε ότι επικεντρωθήκατε άμεσα στα καθήκοντά σας και δεν έχετε εκκρεμότητες. Εάν έχετε προηγουμένως αφήσει εργασίες πίσω με σκοπό να τις κάνετε αργότερα, προσπαθήστε να τις ολοκληρώσετε τώρα αν ο χρόνος και ο φόρτος εργασίας το επιτρέπει. Πάρτε το σαν παιχνίδι ή προσπαθήστε να απορροφηθείτε στη δουλειά σας. Στο κάτω κάτω δεν υπάρχει λόγος να έχετε μεγαλύτερο εργασιακό άγχος τώρα από άλλη εποχή του υπόλοιπου χρόνου.

Το κλειδί για την ομαλή επιστροφή στην εργασία μετά τις διακοπές είναι η καλή προετοιμασία. Ο εύκολος τρόπος για να «ξεκολλήσετε» είναι να καθαρίσετε, να κάνετε τα απαραίτητα προσωπικά και οικογενειακά μικροκαθήκοντα, και να επαναφέρετε το μυαλό σας στη δουλειά σας. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα!

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης