Χέρια, θύματα ταλαιπωρίας

Χέρια, θύματα ταλαιπωρίας Χέρια, θύματα ταλαιπωρίας

Τα χέρια γερνούν πιο γρήγορα από το πρόσωπο. Το δέρμα στη «ράχη» τους δεν διαθέτει αρκετούς σμηγματογόνους αδένες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου και τις ταλαιπωρίες που υφίσταται χάνει το κολλαγόνο του και παρουσιάζει βαθιές γραμμές και χαλάρωση.

Εχθροί
– Η υπερέκθεση στον ήλιο αφυδατώνει και γερνά πρόωρα το δέρμα των χεριών. Παράλληλα, προκαλεί τοπικές υπερσυγκεντρώσεις μελανίνης που δημιουργεί κηλίδες και πανάδες.
– Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν αφυδάτωση και ξηρότητα στα χέρια.
– Το πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό ταλαιπωρεί την επιδερμίδα των χεριών.
– Αν τα χέρια σας κοκκινίζουν ή παρουσιάζουν σκασίματα συχνά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αναζητήστε την αιτία στην… κουζίνα. Έχει διαπιστωθεί ότι τέτοιες αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν τα έλαια που περιέχουν οι φλούδες πορτοκαλιού και χημικές ενώσεις που περιέχονται στα σκόρδα και τα κρεμμύδια.

Σύμμαχοι
Χέρια, θύματα ταλαιπωρίας – Οι πλούσιες, θρεπτικές κρέμες με μεγάλη περιεκτικότητα σε έλαια είναι οι αποτελεσματικότερες.
– Τα γάντια μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια για τα χέρια. Διαλέξτε ένα ζεστό ζευγάρι για το κρύο και ένα αδιάβροχο με εσωτερική επένδυση από βαμβακερό ύφασμα για τις δουλειές του σπιτιού.
– Επιλέξτε σαπούνι με ισορροπημένο pH για το πλύσιμο των χεριών και προσέξτε να περιέχει ενυδατικά συστατικά στη σύνθεση του.
– Το baby oil είναι ιδανικό για μάσκα χεριών. Γεμίστε ένα μικρό μπολ και βυθίστε τα χέρια σας για 20 λεπτά.
– Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό με δείκτη SPP πάνω από 15.
– Κρέμες με αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση.
– Κάντε μασάζ στα χέρια μία φορά την εβδομάδα με ελαιόλαδο, στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χοντρό αλάτι ή με βούτυρο στο οποίο έχετε προσθέσει λίγη ζάχαρη.
– Η γλυκερίνη, η βαζελίνη και το ροδόνερο είναι ιδανικά για να κρατούν τα χέρια απαλά. Χρησιμοποιήστε όποιο σας βολεύει, απλώνοντάς το κάθε βράδυ με απαλές κινήσεις.
– Για να θεραπεύσετε τα χέρια που έχουν «σκάσει» ή ξεφλουδίσει από το κρύο πλύντε τα με χλιαρό νερό πριν κοιμηθείτε, απλώστε άφθονη ποσότητα πλούσιας θρεπτικής κρέμας και φορέστε γάντια.
– Για να καταπολεμήσετε κηλίδες και πανάδες τρίψτε κάθε βράδυ τα χέρια σας με μια φέτα λεμονιού ή μια φέτα ωμής πατάτας.
– Για να εξαφανίσετε τις κιτρινίλες από το κάπνισμα απλώστε άφθονο χυμό λεμονιού, αφήστε τον για δέκα λεπτά και πλύντε τα με χλιαρό νερό.

 

Διαβάστε επίσης