Μικρά μυστικά για νόστιμα λαχανικά στη σχάρα

Μικρά μυστικά για νόστιμα λαχανικά στη σχάρα Μικρά μυστικά για νόστιμα λαχανικά στη σχάρα

Τα λαχανικά προσθέτουν ένα υπέροχο, εντυπωσιακό στοιχείο σε κάθε πιάτο, είναι θρεπτικά και προσφέρουν μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία σε κάθε γεύμα. Δεν υπάρχει διαφορά αν ψηθούν στο μπάρμπεκιου. Ωστόσο, το ψήσιμο των λαχανικών στη σχάρα μπορεί να αποδειχθεί μια μοναδική και συχνά δύσκολη εμπειρία. Δείτε πώς μπορείτε να ψήσετε τέλεια τα λαχανικά σας, κάθε φορά που έχετε ανάλογη διάθεση.

Μετά τα Πάσχα κάθε χρόνο δίνεται συνήθως η εκκίνηση για ατέλειωτα εξοχικά ψησίματα, σούβλες και μπάρμπεκιου, καθώς εμείς οι Έλληνες είμαστε γλεντζέδες, πώς να το κάνουμε. Όποτε η οικογένειά μου ψήνει, πάντα υπάρχουν για το μπάρμπεκιου μερικά κεμπάπ ή σουβλάκια με λαχανικά. Δυστυχώς, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όποτε προσπαθούσα να ψήσω λαχανικά στη σχάρα, ποτέ δεν έβγαιναν όπως τα ήθελα. Συνήθως ήταν πολύ καμένα, άλλες φορές πολύ λιωμένα ή πολύ άψητα. Όλα αυτά, μέχρι που έμαθα τα «μυστικά» ψησίματος για τα λαχανικά. Δείτε παρακάτω μια φανταστική και απλή συνταγή, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που θα βγάλετε την παλιά σχάρα σας για να ψήσετε. Η συνταγή αυτή, θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν ετοιμάσετε κεμπάπ με λαχανικά ή μόνο λαχανικά στη σχάρα.

Μικρά μυστικά για νόστιμα λαχανικά στη σχάρα 1. Επιλογή : Μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί, αλλά το πρώτο βήμα για να ψήσετε σωστά λαχανικά είναι να διαλέξετε τα κατάλληλα λαχανικά. Τα καλύτερα αποτελέσματα δίνουν τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Αλλά για να είναι και νόστιμα, χρησιμοποιήστε λαχανικά όπως κρεμμύδια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, ντοματίνια, μανιτάρια και ότι παρόμοιο, αποφεύγοντας τα καρότα και το κουνουπίδι.

2. Προετοιμασία σχάρας : Αφού έχετε διαλέξει τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε, πρέπει να προετοιμάσετε τη σχάρα που θα τα ψήσετε. Βάλτε τη σχάρα στη φωτιά για να ζεσταθεί, μέχρι να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία ψησίματος, ενώ εσείς προετοιμάζετε τα λαχανικά. Για μια σχάρα με ξυλάνθρακα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού τα κάρβουνα δεν είναι αμέσως έτοιμα για το ψήσιμο.

3. Πλύσιμο : Πλύνετε τα λαχανικά σας σχολαστικά. Αν και είναι αλήθεια ότι η μεγάλη θερμοκρασία μπορεί να καταστρέφει οτιδήποτε επιβλαβές, δεν βλάπτει να δώσετε λίγο περισσότερη προσοχή στο πλύσιμό τους. Αφού έχετε πλύνει τα λαχανικά, κόψτε τα σε ισομεγέθη τεμάχια, όσο αυτό είναι δυνατόν. Είτε χρησιμοποιήσετε καλαμάκια για τα λαχανικά είτε όχι, πρέπει να τα κόψετε σε κομμάτια μεγαλύτερα από τα διάκενα της σχάρας σας, ώστε να μην πέφτουν ανάμεσα τους.

Μικρά μυστικά για νόστιμα λαχανικά στη σχάρα 4. Λάδωμα : Για να μην κολλήσουν τα λαχανικά σας στη σχάρα και να αποφύγετε το κάψιμό τους, απλά χρησιμοποιήστε λίγο λάδι. Θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα στο ψήσιμο, αν χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, που συνήθως ενισχύει τη γεύση των λαχανικών. Αν θέλετε πραγματικά να πειραματιστείτε, δοκιμάστε ελαιόλαδο που είναι εμποτισμένο με άλλες γεύσεις ή αρωματικά βότανα, ώστε να δώσετε μια επιπλέον ώθηση στη γεύση τους.

5. Καρύκευμα : Στα ψητά λαχανικά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε απλά καρυκεύματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετό το πασπάλισμά τους με λίγο αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές πριν το ψήσιμο. Άλλα υλικά που μπορούν να καρυκεύσουν τα ψητά λαχανικά είναι σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού και σκληρό τυρί όπως κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Μικρά μυστικά για νόστιμα λαχανικά στη σχάρα 6. Ψήσιμο : Η σχάρα πρέπει να είναι ήδη έτοιμη, να έχει δηλαδή ζεσταθεί. Τοποθετήστε τα λαχανικά επάνω στη σχάρα και ξεκινήστε το ψήσιμό τους. Αφήστε τα να μείνουν στο γκριλ για τρία με πέντε λεπτά και μετά αναποδογυρίστε τα στα γρήγορα. Έτσι τα λαχανικά θα είναι μέτρια ψημένα με ελαφρώς μαλακή υφή και αίσθηση στο στόμα. Θα αποκτήσουν τις χαρακτηριστικές γραμμές του γκριλ και μην φοβάστε αν τα δείτε σε μερικά σημεία πιο σκούρα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συνήθως, δίνει έμφαση στην εμφάνισή τους και ενισχύει τη γεύση τους.

Αφού τελειώσετε με το ψήσιμό τους, βγάλτε τα λαχανικά από τη σχάρα και αφήστε τα να μείνουν για πέντε περίπου λεπτά. Καθώς τα λαχανικά θα κρυώνουν, η διαδικασία ψησίματός τους θα ολοκληρωθεί εκτός σχάρας.

Η συνταγή αυτή είναι ανοιχτή σε πειραματισμούς και δεν υπάρχει ακριβής ποσότητα μερίδας. Το μόνο όριο που υπάρχει είναι στο πόσα λαχανικά είστε διατεθειμένοι να ψήσετε.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης