Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα στην εξοχή

Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα στην εξοχή Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα στην εξοχή

Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδικών ατυχημάτων να συμβαίνουν στο σπίτι, ειδικά το καλοκαίρι, όμως, οι αναλογίες αλλάζουν. Οι βόλτες στα πάρκα και τις παιδικές χαρές, οι βουτιές στην πισίνα και τη θάλασσα, τα ταξίδια και οι εξορμήσεις, τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους χαρίζουν ευτυχία, αλλά κρύβουν κινδύνους. Η πρόληψη είναι σωτηρία και αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Στην παιδική χαρά

Ελέγξτε το έδαφος : Έχει αποδειχθεί ότι τουλάχιστον στο 60% των ατυχημάτων τα παιδιά τραυματίστηκαν πέφτοντας στο έδαφος των παιδικών χαρών. Ελέγξτε αν το έδαφος είναι ομαλό, έχει παχύ στρώμα άμμου ή μαλακό γρασίδι. Αν αντιθέτως δείτε πέτρες, ανώμαλο σκληρό χώμα, πεταμένα ξύλα ή τσιμέντο τότε καλύτερα να πάρετε το παιδί και να φύγετε.

Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα στην εξοχή Ελέγξτε τον εξοπλισμό : Μια σπασμένη πλαστική τσουλήθρα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, το ίδιο και μια μισοσπασμένη κούνια. Ο παλιός φθαρμένος εξοπλισμός, οι επικίνδυνες γωνίες, οι κοφτερές επιφάνειες, εσοχές και ξύλα ή σίδερα που περισσεύουν ακάλυπτα είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα. Τσεκάρετε τα κενά που αφήνουν τα κομμάτια, τα οποία συνθέτουν την τσουλήθρα ή τα άλλα όργανα (αν είναι μεγάλα μπορεί να πιαστεί το πόδι του παιδιού ή ακόμη και να πέσει στο κενό).

Λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού : Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι παιδικές χαρές είναι φτιαγμένες για παιδιά άνω των 4 χρονών. Μην επιτρέψετε στο παιδί να κάνει κάτι που απαιτεί περισσότερες ικανότητες ή προσόντα απ’ όσα έχει. Αν λόγω ηλικίας το ύψος του είναι χαμηλότερο απ’ αυτό που απαιτείται, η ισορροπία του δεν είναι σταθερή ή οι δυνατότητες του για σκαρφάλωμα δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά, τότε το βάζετε σε κίνδυνο.

Ντύστε το κατάλληλα : Ρούχα που δεν του επιτρέπουν να κινηθεί με άνεση, παπούτσια που βγαίνουν ή γλιστράμε, κοσμήματα που μπορεί να πιαστούν σε εσοχές, κορδόνια, μακριές ζώνες είναι απαγορευτικά.

Μην το αφήνετε από τα μάτια σας : Πολλές φορές είναι η ίδια παρακινδυνευμένη συμπεριφορά των παιδιών που προκαλεί τραυματισμούς. Αν δείτε για παράδειγμα να ανεβαίνει ανάποδα στην τσουλήθρα υποδείξτε του να μην το ξανακάνει.

Στην πισίνα και τις νεροτσουλήθρες

Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα στην εξοχή Παρατηρείστε αν υπάρχει ναυαγοσώστης : Στις μεγάλες πισίνες που είναι ανοιχτές για το κοινό, στο ξενοδοχείο, στα υδάτινα πάρκα διασκέδασης συχνά υπάρχουν ναυαγοσώστες. Σε διαφορετική περίπτωση είστε εσείς που πρέπει να παρατηρείτε αδιαλείπτως το παιδί και να βρίσκεστε σε κοντινή του απόσταση, ώστε να μπορείτε να επέμβετε.

Εξηγήστε του τι δεν πρέπει να κάνει : Πείτε στο παιδί να μην τρέχει -χοροπηδάει- τριγυρίζει στο χείλος της πισίνας γιατί κινδυνεύει να γλιστρήσει και να πέσει στο νερό. Στις νεροτσουλήθρες πρέπει να ακολουθεί πιστά τους κανόνες. Απαγορεύστε του να δοκιμάσει δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα μεγαλύτερες ηλικίας και ορίστε του με σαφήνεια τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται να κινηθεί κι να παίξει.

Ελέγξτε το νερό : Σίγουρα με μια ματιά δεν μπορείτε να καταλάβετε αν έχει σωστή ποσότητα χλωρίου. Μπορείτε όμως σε γενικές γραμμές να διαπιστώσετε αν το νερό είναι κατάλληλο ελέγχοντας τη διαύγεια του. Αν είναι θολό και δεν μπορείτε να δείτε καθαρά το πάτωμα της πισίνας, τότε μην επιτρέψετε στο παιδί να μπει. Ένας άλλος τρόπος ελέγχου είναι να βουτήξετε με ανοιχτά μάτια. Αν μετά τη βουτιά σας πονάνε, τότε το νερό περιέχει μικρόβια και σίγουρα πολλά ούρα. Όπως και νά ’χει εξηγήστε στο παιδί ότι δεν πρέπει να καταπίνει το νερό της πισίνας και ότι κάθε φορά που θα βγαίνει θα πρέπει να κάνει ντους, ξεπλένοντας πολύ καλά τα αφτιά του και το πρόσωπό του. Πείτε του επίσης ότι πρέπει να κάνει ντους και πριν την πρώτη βουτιά στη πισίνα.

Κίνδυνος υπάρχει και στα ρηχά : Τα στατιστικά αποδεικνύουν πως τα μικρά παιδιά μπορεί να πνιγούν και στα πολύ ρηχά νερά, γι’ αυτό μη χάσετε το παιδί από τα μάτια σας, ακόμη κι αν η πισίνα που βουτάει είναι παιδική ή ρηχή.

Τα μεγάλα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο : Επίσης, τα στατιστικά δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πνιγμών και παρ’ ολίγο πνιγμών συμβαίνει στα αγόρια (ποσοστό 84%) και μάλιστα στα αγόρια 15-19 χρονών (45%), γεγονός που αποδίδεται στην επικίνδυνη συμπεριφορά τους.

Στη θάλασσα

Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα στην εξοχή Μαθήματα κολύμβησης : Τόσο το παιδί όσο και εσείς πρέπει να γνωρίζετε κολύμβηση. Οι ειδικοί συστήνουν τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα όσο γίνεται νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη) από ειδικούς εκπαιδευτές.

Αυστηρή επίβλεψη : Τόσο μέσα στο νερό, όσο και αν βρίσκεστε κοντά στο νερό. Τα παιδιά ειδικά κάτω των 6 χρόνων δεν πρέπει να μπαίνουν στο νερό χωρίς να παρακολουθούνται στενά (και από κοντά) από ενήλικα, ενώ είναι πολύ σημαντικό να μη θεωρείτε τις συσκευές επίπλευσης (σανίδα, κουλούρα, μπρατσάκια) ως υποκατάστατα επίβλεψης.

Ορίστε τους κανόνες : Για να προλάβετε πνιγμό και κακώσεις, μάθετε στα παιδιά πως δεν πρέπει να κάνουν βουτιές αν το βάθος της θάλασσας δεν είναι γνωστό και αν δεν είναι ανάλογο με το ύψος από το οποίο πέφτουν. Δεν πρέπει να κάνουν βουτιές επίσης αν η θάλασσα έχει κύμα ή αν τα νερά είναι θολά. Πείτε τους πως δεν πρέπει να περνούν τις σημαδούρες που ορίζουν τη ζώνη κολύμβησης, πως δεν πρέπει να πλησιάζουν τις περιοχές με ταχύπλοα και τζετ σκι και ότι πρέπει να βγουν από το νερό αν νιώσουν ότι δεν είναι καλά ή κρυώνουν. Εξηγήστε τους πως η θάλασσα μπορεί να βαθαίνει απότομα και πως κινδυνεύουν, αν υπερτιμήσουν τις ικανότητές τους, όσο καλό κολύμπι και αν ξέρουν.

Ελέγξτε για ναυαγοσώστη : Στη συντριπτική πλειοψηφία των οργανωμένων και δημοτικών παραλιών σήμερα υπάρχουν ναυαγοσώστες.  Προτιμήστε τις ακτές αυτές.

Μάθετε πρώτες βοήθειες : Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων δίνει εύκολες αλλά σωτήριες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε, αν το παιδί κινδυνεύσει. Βγάλτε το αμέσως από το νερό. Αν διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μια πετσέτα και πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό ή το νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλώς βυθίστηκε στο νερό, αφού οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί αν φανούν αργότερα. Αν το παιδί είναι αναίσθητο, δείτε πρώτα αν έχει τίποτε στο στόμα του και αφαιρέστε το. Τυλίξτε το με μια πετσέτα και γυρίστε το στο πλάι. Τραβήξτε το κεφάλι προς τα πίσω και ανυψώστε την κάτω σιαγόνα, προκειμένου η γλώσσα να μην εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Στο μεταξύ, ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166. Έχετε υπόψη σας ότι το παιδί στο οποίο έγινε έγκυρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει πενταπλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από παρ’ ολίγον πνιγμό.

Tips
Πώς να προλάβετε τα ατυχήματα στην εξοχή Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους είναι πάρα πολλές και εσείς πρέπει να έχετε τις «κεραίες» σας τεντωμένες.
– Ελέγξτε τα φρένα του ποδηλάτου πριν το παιδί ξεκινήσει τις βόλτες.
– Επιβλέψτε το παιδί όταν σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο και μην το αφήσετε να το κάνει αν η ηλικία του δεν το επιτρέπει. Πείτε του πως πρέπει να ελέγχει την αντοχή των κλαδιών πριν στηριχτεί σε αυτά.
– Αν κάνετε BBQ προσέξτε πού βρίσκεται το παιδί και τι κρατά στα χέρια του. Αν χρησιμοποιήσατε οινόπνευμα για τη φωτιά, μην αφήνετε το μπουκάλι σε μέρος που μπορεί να το φτάσει.
– Βάλτε πάντα το παιδί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου (ΠΟΤΕ στο μπροστινό), δένοντας το με ασφάλεια στο κάθισμα ή το παιδικό καθισματάκι. Απαγορεύεται να το κρατάτε στην αγκαλιά και πολύ περισσότερο να το αφήνετε να είναι όρθιο. Μη δένετε δύο παιδιά με την ίδια ζώνη. Ασφαλίστε τις πόρτες και πείτε τους να μη βγάζουν τα χέρια ή το κεφάλι από το παράθυρο. Επίσης, μην τα αφήνετε ποτέ μέσα σε αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο στον ήλιο.

 

Διαβάστε επίσης