Αντισταθείτε στην πρωινή σχολική τρέλα

Αντισταθείτε στην πρωινή σχολική τρέλα Αντισταθείτε στην πρωινή σχολική τρέλα

Τα σχολεία άρχισαν και οι μητέρες, ειδικά οι εργαζόμενες βρίσκονται πάλι σε κατάσταση πανικού. Η πρωινή προετοιμασία για το σχολείο είναι ένας αγώνας δρόμου και καλά θα κάνετε να είστε προπονημένες. Βρείτε εδώ 10 μικρές συμβουλές για να έχετε ήρεμα πρωινά όσο κρατάει η σχολική χρονιά.

1. Βοηθήστε τα παιδιά να συνηθίσουν το σχολικό πρόγραμμα στέλνοντάς τα από νωρίς για ύπνο για τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν αρχίσει το σχολείο.

2. Φροντίστε ώστε τα παιδιά να έχουν κάνει μπάνιο από το προηγούμενο βράδυ. Μοιραστείτε όλοι τον πρωινό χρόνο στο μπάνιο (15 λεπτά ο καθένας) για να μην βρεθείτε σε αδιέξοδο.

Αντισταθείτε στην πρωινή σχολική τρέλα 3. Κάντε τη πρωινή σας ετοιμασία πιο εύκολη αποφεύγοντας να ετοιμάσετε διαφορετικό πρωινό – πρόγευμα για τον καθένα. Καθιερώστε διαφορετικό πρωινό για κάθε μέρα. Δευτέρα έχουμε δημητριακά, Τρίτη γιαούρτι με μέλι, κλπ. Δεν υπάρχει χρόνος για ειδικές παραγγελίες φαγητού και πρωινά μαγειρέματα τις σχολικές ημέρες. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.

4. Ετοιμάστε τα ρούχα τους από πολύ νωρίς. Την Κυριακή, πείτε στα παιδιά να σας δείξουν ποια ρούχα θέλουν για όλη την εβδομάδα. Επιθεωρήστε τα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ξέφτια, ή σχισίματα και ότι τα πάντα (συμπεριλαμβανομένων και των ρούχων της γυμναστικής) είναι καθαρά. Έτσι δεν θα ψάχνονται κάθε πρωί. Αν έχετε μικρό παιδί φροντίστε να τού έχετε έτοιμα ρούχα και εσώρουχα σε επανασφραγιζόμενη πλαστική τσάντα. Έτσι θα χρειάζεται απλώς να τα βγάλει από την τσάντα και να τα φορέσει.

5. Οι Κυριακές αποτελούν το κλειδί για την εβδομάδα σας: Συνήθως τα παιδιά δεν έχουν πρωινές σχολικές η παρεμφερείς δραστηριότητες την Κυριακή, και αυτό σας δίνει λίγο περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστείτε για την επόμενη σχολική εβδομάδα. Επιπλέον έχετε την ευκαιρία να φτιάξετε πιο χαλαρό πρωινό και να εξοικονομήσετε χαρτζιλίκι για τα μικρογεύματα του σχολείου.

6. Φτιάξτε καταλόγους με οδηγίες και πρόγραμμα για κάθε μέλος της οικογένειας, για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Μετά κολλήστε τους στο ψυγείο για να τους τσεκάρετε στα γρήγορη κάθε πρωί. Έτσι θα θυμάστε ότι ο γιος σας έχει γυμναστήριο κάθε Τρίτη και Πέμπτη και η κόρη σας μουσική τις Τρίτες. Επομένως, το βασικό «πρόγραμμα» για την Τρίτη θα συμπληρώνεται πάντα με ρούχα γυμναστικής και όργανο μουσικής. Βοηθήστε τα παιδιά να ενημερώνουν τους πίνακες για τυχόν αλλαγές κάθε Κυριακή βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχετε αγωνιώδη τηλεφωνήματα από κάποιον που ξέχασε τις φόρμες του ή τα βιβλία του πιάνου.

7. Ετοιμάστε όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα από το προηγούμενο βράδυ. Πείτε στα παιδιά να συγκεντρώσουν ό, τι χρειάζεται το προηγούμενο βράδυ: Σακίδια, γεύματα, πράγματα για εξωσχολικές δραστηριότητες, κλπ.

8. Φτιάξτε ένα κουτί για τα χαρτιά του σχολείου. Εκεί μπορείτε να φυλάγετε, εισιτήρια, υπεύθυνες δηλώσεις για εκδρομές, χαρτιά για σχολικούς γιατρούς, ακόμα και το καθημερινό χαρτζιλίκι για το σχολείο τους τους.

9. Πάντα έχετε κρεμασμένα τα κλειδιά σας σε μια κρεμάστρα δίπλα στην εξώπορτα. Πολλά σχολικά λεωφορεία έχουν χαθεί εξαιτίας της απεγνωσμένης αναζήτησης κλειδιών την τελευταία στιγμή.

10. Φροντίστε να αποκτήσετε εφεδρικά σχολικά βιβλία (όλα τα βιβλία της χρονιάς) ακόμα και αν χρειαστεί να τα αγοράσετε. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται ακριβό – αλλά αυτό θα βοηθήσει πραγματικά. Έτσι πολλές φορές δεν θα χρειαστεί το παιδί να κουβαλάει μια βαριά τσάντα γεμάτη με όλα τα βιβλία. Επίσης δεν θα υπάρχει πρόβλημα αν έχει ξεχάσει κάποιο βιβλίο στο σχολείο. Και καμία δικαιολογία για να μην κάνει την εργασία στο σπίτι αφού το εφεδρικό βιβλίο θα είναι πάντα εκεί.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης