Πώς να μαγειρέψετε για ένα άτομο

Πως θα επιλέξετε το άρωμα που σας ταιριάζει Πώς θα επιλέξετε το άρωμα που σας ταιριάζει

Ξέρεις να μαγειρεύεις… έστω τα βασικά. Μπορεί να μην πας για χρυσό σκούφο αλλά έχεις πολλές φορές απολαύσει ωραία φαγητά από τα χεράκια σου καθώς και ωραία σχόλια από συγγενείς και φίλους. Αλλά πολλές φορές καταλήγεις να τρως κάτι απλό, γρήγορο ή και έτοιμο (delivery), ή να τρως το ίδιο φαγητό πολλές μέρες μέχρι να τελειώσει.

Ένα από τα προβλήματα του να μαγειρεύει κανείς για τον εαυτό του είναι πως συχνά δείχνει ανούσιο και βαρετό. Χρειάζεται συχνά να λερώσεις ένα σωρό σκεύη και κουτάλες μόνο και μόνο για να μαγειρέψεις ένα πιάτο φαγητό, άντε δύο -αν φτιάξεις και για το βράδυ! Για να μαγειρέψεις, συχνά σου λείπουν αρκετά υλικά γιατί δεν είχες προνοήσει να αγοράσεις αφού δεν ήξερες πότε θα χρειαστεί να μαγειρέψεις! Ή φιλοτιμήθηκες να αγοράσεις αλλά πλέον δεν τρώγεται τίποτα από αυτά! Επίσης μαγειρεύοντας μόνος σου για τον εαυτό σου είναι κάτι που αν το κάνεις λίγες φορές πιθανόν να το κάνεις με όρεξη και φαντασία, με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα μιας και θα έχεις προσαρμόσει το φαγητό ακριβώς στα γούστα σου. Όταν όμως δεν μαγειρεύεις για τη χαρά της δημιουργίας, ούτε για να κάνεις το τραπέζι σε κάποιους που αγαπάς, αλλά μαγειρεύεις γιατί «απλά πρέπει να φας κάτι», τότε συχνά συμβιβάζεσαι με «κάτι που απλά τρώγεται». Και φυσικά μην ξεχνάμε το γεγονός ότι οι περισσότερες συνταγές είναι προσαρμοσμένες για μεγαλύτερες δοσολογίες, και τα περισσότερα μαγειρικά σκεύη επίσης.

Πώς να μαγειρέψετε για ένα άτομοΥπάρχουν όμως ιδέες και λύσεις, για να μαγειρεύετε για τον εαυτό σας χωρίς να λερώνετε πολλά σκεύη, χωρίς να σας προβληματίζουν οι δοσολογίες και χωρίς να το κάνετε με μισή καρδιά. Αν το κύριο πρόβλημά σας είναι το πλύσιμο των πιάτων, μια πρώτη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε όσο λιγότερα σκεύη μπορείτε. Για παράδειγμα αν φτιάχνετε μακαρόνια, στο ίδιο κατσαρολάκι που θα τα βράσετε, στραγγίστε τα χρησιμοποιώντας το καπάκι τους και προσθέστε λάδι και μπαχαρικά ή έτοιμο ζωμό σε κύβο ή κρέμα γάλακτος ή ακόμα και κόκκινη σάλτσα. Ανακατώστε καλά με το κατσαρολάκι πάνω στο ζεστό μάτι και έπειτα φάτε από κει. Έτσι θα έχετε για πλύσιμο ένα κατσαρολάκι με το καπάκι του και ένα πιρούνι. Αν δεν έχετε κάψει τα μακαρόνια, τότε το πλύσιμο των πιάτων θα είναι πολύ απλή υπόθεση. Την ίδια λογική μπορείτε να ακολουθήσετε και σε άλλες συνταγές.

Αν πάλι το πρόβλημά σας είναι η καταθλιπτική σκέψη ότι μαγειρεύετε μόνος σας για να φάτε μόνος σας, δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Αντί λοιπόν για τη σκέψη ότι όπως και να γίνει το φαγητό θα το φάτε (κανείς δεν θα παραπονεθεί, αλλά ούτε και θα σας επιβραβεύσει), σκεφτείτε πως μαγειρεύετε για τον άνθρωπο που αγαπάτε περισσότερο, δηλαδή τον εαυτό σας. Κακομάθετε τον εαυτό σας φτιάχνοντάς του το καλύτερο που μπορείτε, ακολουθήστε όλη τη διαδικασία του μαγειρέματος και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στο σερβίρισμα. Σε καμία περίπτωση μη φάτε μέσα από το κατσαρολάκι γιατί αυτό είναι κάτι που δεν θα κάνατε αν δε μένατε μόνος και θα σας προκαλέσει μόνο μιζέρια και κατάθλιψη.

Πώς να μαγειρέψετε για ένα άτομοΤέλος, υπάρχει και η λύση που συνδυάζει και τα δύο και απλουστεύει και το πρόβλημα με τις συνταγές. Αντί λοιπόν να κάθεστε να υπολογίζετε το ένα τρίτο ή και το ένα τέταρτο της κάθε δοσολογίας (αν το έχετε δοκιμάσει θα ξέρετε ότι δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, χώρια που περισσεύουν και κάποια υλικά και μετά δεν ξέρετε τι να τα κάνετε), κάντε τη δοσολογία ολόκληρη ή έστω τη μισή και αφού φάτε αποθηκεύστε το υπόλοιπο στην κατάψυξη. Με τον τρόπο αυτό έχετε πολλά πλεονεκτήματα μαζεμένα. Όπως είπαμε λύνεται το πρόβλημα με τις συνταγές και τα περισσευούμενα υλικά, έχετε φαγητό για πολλές μέρες κι αν μαγειρέψετε δυό-τρία φαγητά θα έχετε και ποικιλία επιλογών. Επιπλέον ξέρετε τι τρώτε, χωρίς συντηρητικά και χωρίς πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης και βγαίνει και πιο οικονομικά από το delivery. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι το ζέσταμα, άρα γλιτώνετε και χρόνο. Μετά από μια δύσκολη μέρα έχετε έτοιμο σπιτικό φαγητό οικονομικά και συχνά πιο γρήγορα από τα delivery!

Μια άλλη ωραία ιδέα είναι τα σνακ. Συντηρούνται αρκετές μέρες χωρίς κατάψυξη και τα λατρεύουμε όλοι. Ψωμάκια με τυρί, ελιές, μπαχαρικά ή ότι άλλο, μπισκότα κα κεκάκια αλμυρά ή γλυκά, μικρά πιτσάκια κλπ. Να θυμάστε ότι όσο πιο μικρά σε μέγεθος είναι αυτά που μαγειρεύετε, τόσο πιο εύκολα θα συντηρηθούν κι αυτό γιατί κρατούν λιγότερη υγρασία. Έτσι ένα ταψί τυρόπιτα ή πίτσα ή ακόμα κι ένα κέικ ολόκληρο, θα χαλάσουν πιο εύκολα από τα τυροπιτάκια, τα πιτσάκια και τα ατομικά κεκάκια.

Πώς να μαγειρέψετε για ένα άτομοΈνα μεγάλο κεφάλαιο για όσους ζουν μόνοι τους είναι τα λαχανικά. Ξεκινάτε με καλή διάθεση απέναντί τους αλλά σχεδόν πάντα καταλήγουν στα σκουπίδια. Γιατί πάλι πήρατε πολλά, γιατί λείψατε κάποιες μέρες από το σπίτι ή φάγατε έξω, γιατί βαριόσασταν να τα πλύνετε να τα καθαρίσετε και να τα κόψετε αφού γυρίσατε κουρασμένοι και γιατί δεν μπορείς να αγοράσεις μισό μπρόκολο ή μισό λάχανο! Η λύση είναι στην αποθήκευση. Διαλέξτε μια μέρα που έχετε λίγο περισσότερο χρόνο απ’ τις υπόλοιπες για να ψωνίσετε τα λαχανικά σας. Επιστρέφοντας σπίτι, πλύντε καλά όλα τα λαχανικά και στραγγίστε τα χωρίς να τα σκουπίσετε. Αποθηκεύστε τα σε τάπερ που θα έχετε βάλει στον πάτο τους ένα-δύο φύλλα χαρτί κουζίνας. Φροντίστε να μην ακουμπάνε στο καπάκι γιατί θα σαπίσουν πιο γρήγορα. Θα μείνετε έκπληκτοι με το πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα! Για να μαγειρεύετε γενικότερα πιο γρήγορα αλλά και να έχετε μεγάλη ποικιλία χωρίς να καταλήγουν τα μισά λαχανικά που αγοράσατε στα σκουπίδια.. κατάψυξη και πάλι κατάψυξη. Ψιλοκομμένα καρότα, κρεμμυδάκια, μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, σέλινο και πολλά άλλα, θα σας λύσουν τα χέρια. Προσοχή όμως, αυτή την τακτική εφαρμόστε την μόνο για τα λαχανικά που θα μαγειρευτούν κι όχι γι’ αυτά που θα κάνετε φρέσκια σαλάτα.

Για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να καταψύξετε φιλετάκια κοτόπουλου ή μπριζόλες, ή αν είστε σε εξαιρετική μαγειρική διάθεση κι έχετε και τον χρόνο, να φτιάξετε και να καταψύξετε μπιφτέκια. Καθώς και σπιτικές σάλτσες για να έχετε έτοιμες στο χέρι σας όταν θα βιάζεστε ή θα βαριέστε. Μια τελευταία συμβουλή: σε ότι καταψύχετε να κολλάτε επάνω ένα χαρτάκι με την ημερομηνία της ημέρας εκείνης, γιατί ακόμα και η κατάψυξη δεν συντηρεί για πάντα! Όλα αυτά ακούγονται κουραστικά και απαιτητικά σε χρόνο. Δεν χρειάζεται όμως να τα κάνετε επί τούτου, ούτε φυσικά όλα μαζί. Κάθε φορά που θα μαγειρεύετε κάτι, φτιάξτε μεγάλη ποσότητα και αποθηκεύστε την υπόλοιπη. Είτε είναι σάλτσα για τα μακαρόνια σας, είτε ψιλοκόβετε μαϊντανό για τη σαλάτα σας. Και σιγά-σιγά θα έχετε διαθέσιμη στα χέρια σας μια μεγάλη ποικιλία υλικών αλλά και μαγειρεμένων φαγητών για όλες εκείνες τις δύσκολες ώρες που τα αναζητήσατε. Γιατί το καλό φαγητό φέρνει καλή διάθεση!

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης