Χειροποίητα κοσμήματα, πώς να ξεκινήσετε την κατασκευή τους

Χειροποίητα κοσμήματα, πώς να ξεκινήσετε την κατασκευή τους Χειροποίητα κοσμήματα, πώς να ξεκινήσετε την κατασκευή τους

Οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν κοσμήματα από τότε που ανακάλυψαν πόσο εντυπωσιακό φαίνεται γύρω από το λαιμό τους ένα κορδόνι με κογχύλια, δόντια άγριων ζώων, ή διακοσμητικά κομμάτια από φλοιούς δέντρων. Μερικά από τα πιο περίτεχνα, χειροποίητα κοσμήματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε φυλετικές τελετές ή έχουν φορεθεί από πολεμιστές, αλλά μπορεί επίσης να είναι τόσο απλά όσο μια πέτρα κρεμασμένη μέσα από μια κλωστή. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς κοσμήματα, αρκεί ο καλλιτέχνης να έχει μια ιδέα στο μυαλό και μερικά βασικά υλικά για να μετατρέψει ένα όνειρο σε πραγματικότητα.

Πρακτική διαδικασία
Χειροποίητα κοσμήματα, πώς να ξεκινήσετε την κατασκευή τουςΗ κατασκευή κοσμημάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσετε την μοναδικότητά σας. Βελτιώνετε την εμφάνισή σας ή την εμφάνιση κάποιου άλλου και συμμετέχετε σε μια δημιουργική διαδικασία. Είναι επίσης μια ασχολία όχι ιδιαίτερα δύσκολη. Το πρώτο βήμα είναι να ξεκαθαρίσετε τι είδους κοσμήματα θέλετε να κάνετε. Στη συνέχεια, πρέπει  να συγκεντρώσετε τα αναγκαία υλικά που μπορείτε να τα βρείτε σε κοσμηματοπωλεία, σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας και σε καταστήματα που διαθέτουν αποκλειστικά υλικά για χειροποίητα κοσμήματα. Ένα βασικό κολιέ, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει αφού δέσουμε ένα κούμπωμα στην μια άκρη ενός νήματος, το ασφαλίσουμε με έναν κόμπο, περάσουμε μια σειρά διακοσμητικές χάντρες κατά μήκος του νήματος και στη συνέχεια ασφαλίσουμε την άλλη άκρη με ένα άλλο κόμπο και δέσουμε την άλλη πλευρά του κουμπώματος, Και να, το κολιέ μας είναι έτοιμο!

Τύποι κοσμημάτων
Κοσμήματα μπορούν να γίνουν σχεδόν απ’ το τίποτα, εφ’ όσον υπάρχει ένας ασφαλής, σταθερός τρόπος για να φορεθούν στο σώμα. Ένα απλό κολιέ μπορεί να αποτελείται από ένα δερμάτινο, συρμάτινο ή υφασμάτινο κορδόνι διακοσμημένο με ένα μενταγιόν. Τα βραχιόλια, τα κολιέ και τα βραχιόλια ποδιού μπορούν να δημιουργηθούν εύκολα με τη χρήση ενός ελαστικού σπάγκου ή κάποιου παρόμοιου υλικού με κουμπώματα στις άκρες, στο οποίο θα έχουμε περάσει μια σειρά από χάντρες, Τα δαχτυλίδια μπορούν να φτιαχτούν από λυγισμένο μέταλλο ή πλαστικό και να αναδεικνύουν μια πολύτιμη πέτρα ή ένα συνονθύλευμα από άλλα στοιχεία. Το χοντρότερο σύρμα μπορεί να λυγιστεί και να μετατραπεί σε διακοσμητικά σχήματα και στολίδια, πολύτιμοι λίθοι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από τα παλαιότερα κομμάτια κοσμημάτων. Οτιδήποτε μπορεί να κρεμαστεί από το λαιμό, τον καρπό ή τον αστράγαλο αρκεί να έχει μια μικρή τρύπα ώστε να περνά από μέσα του ένα κορδόνι. Ορισμένα αντικείμενα συχνά σταθεροποιούνται στις βάσεις (κορδόνια) χρησιμοποιώντας ισχυρή ειδική κόλλα για κοσμήματα.

Εξοπλισμός… απλά πράγματα!
Η κατασκευή κοσμημάτων δεν απαιτεί ειδικό χώρο ή κατάρτιση, απλά κλωστή, σύρμα ή κορδόνι, για ξεκίνημα. Θα χρειαστείτε κουμπώματα, που μπορείτε να βρείτε από γαντζωτά μέχρι βιδωτά. Ένα μυτοτσίμπιδο (πένσα με μακριά λεπτή μύτη) θα σας είναι χρήσιμο εργαλείο για το λύγισμα και δέσιμο των υλικών. Μικροί μεταλλικοί κρίκοι που μπορούν να ενωθούν μαζί σαν αλυσίδα είναι επίσης χρήσιμοι για να στερεώσετε στολίδια ή φυλαχτά. Επαγγελματική κόλλα ή κόλλα χειροτεχνίας για κοσμήματα είναι άλλο ένα απαραίτητο υλικό γι’ αυτούς που επιθυμούν να ενώσουν σταθερά διάφορα ανομοιογενή υλικά μεταξύ τους.

Πρόσθετα και μπιχλιμπίδια
Οι χάντρες είναι δημοφιλές υλικό για κοσμήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα, σε μονής σειράς κορδόνι ή σε αρμαθιές. Χάντρες υπάρχουν σε μια τεράστια ποικιλία υλικών, από λεπτό γυαλί ή πορσελάνη μέχρι συμπαγές πλαστικό ή πέτρινα μπιχλιμπίδια. Από σχήματα θα βρείτε ότι μπορεί να βάλει ο νους σας. Ζώα, γράμματα, στρόβιλοι, τετράγωνα, κύκλοι, σφαίρες και άλλα που εξάπτουν την δημιουργική φαντασία. Για όσους δεν τους αρέσουν οι χάντρες, υπάρχουν άλλα αντικείμενα που μπορούν να κρεμαστούν κατά μήκος της βάσης. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται δόντια, κόκαλα και φτερά που στερεώνονται με σύρμα. Κάθε αντικείμενο που μπορεί να στερεωθεί σταθερά και να γαντζωθεί σε ένα κορδόνι, μπορεί να φορεθεί ως κόσμημα.

Αναγνώριση
Όσο πιο μοναδικό ή δημιουργικό θεωρείτε το κομμάτι (κόσμημα) που θα φτιάξετε, τόσο μεγαλύτερη εντύπωση θα κάνει. Και μην ξεχνάτε. Τα χειροποίητα κοσμήματα είναι ιδανικά σαν δώρο. Σαν δώρο ιδιαίτερης αξίας μάλιστα!

Κική Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης