Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη;

Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη; Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη;

«Καταρράκτης» λέγεται το θάμπωμα του φυσικού φακού του ματιού. Ο καταρράκτης είναι ένα κοινό πρόβλημα της όρασης, αποτελεί φυσικό τμήμα του φαινομένου της γήρανσης, και συμβαίνει σε όλους σε κάποιο βαθμό. Ο καταρράκτης θεραπεύεται μόνο χειρουργικά μπορούμε ωστόσο να καθυστερήσουμε την ύπαρξή του.

Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη;

Δεν είναι εξακριβωμένο τι προκαλεί τον καταρράκτη, ίσως όμως μπορούμε να καθυστερήσουμε την ύπαρξή του εάν:

Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη;1) Διακόψουμε το κάπνισμα
2) Φοράμε γυαλιά με καλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία
3) Μπορούμε να ρυθμίσουμε άλλα προβλήματα υγείας που έχουμε όπως
π.χ. σακχαρώδη διαβήτη ή άλλες ασθένειες που επιταχύνουν την πρόοδο του καταρράκτη.
4) Διατηρούμε το βάρος μας σε επιθυμητά επίπεδα κάνοντας γυμναστική
τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αν είμαστε υπέρβαροι, με το να χάσουμε περιττά κιλά σταδιακά με δίαιτα και σωματική άσκηση.
5) Επιλέγουμε μια υγιή δίαιτα με πολλά λαχανικά και φρούτα, τα
οποία μας παρέχουν επάρκεια βιταμινών και θρεπτικών ουσιών όπως π.χ.
αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη θόλωση του φακού του οφθαλμού (αν και αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί).
6) Επισκεπτόμαστε συχνά τον οφθαλμίατρο μας ειδικά μετά την ηλικία
των 60 ετών, οπότε και εξελίσσεται ο καταρράκτης. Δίνουμε έτσι και την ευκαιρία να διαγνωστούν έγκαιρα ενδεχομένως και άλλες παθήσεις όπως π.χ.γλαύκωμα ή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος, και να προληφθούν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις για την όρασή μας.

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική.

Μπορούμε να εμποδίσουμε την εξέλιξη του καταρράκτη; Ο καταρράκτης αφαιρείται από μία τομή μικρότερη των 3mm. Με ειδικό μηχάνημα υπερήχων γίνεται φακοθρυψία και απορρόφηση του θολωμένου φακού, με ταυτόχρονη ένθεση ειδικού διαυγούς φακού μέσα στον οφθαλμό, χωρίς την τοποθέτηση ραμμάτων.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου και κατά τη διάρκειά της δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες ενδέχεται να υπάρχει ένας ελαφρύς ερεθισμός, ο οποίος εξαφανίζεται σε λίγο καιρό.

Μετά την επέμβαση, το μάτι παραμένει ανοιχτό χωρίς γάζες και ο ασθενής μπορεί να μεταβεί στο σπίτι του. Ενσταλάζονται ειδικά κολλύρια για είκοσι περίπου ημέρες.

Η αποκατάσταση της όρασης αρχίζει ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση και μεγιστοποιείται τις επόμενες μέρες. Θα χρειαστούν πιθανότατα καινούρια βοηθητικά γυαλιά για την ακριβή ρύθμιση της μακρινής, της κοντινής όρασης η και των δυο. Αυτά συνήθως χορηγούνται με το πέρας της χρήσης των οφθαλμικών σταγόνων.

Υπάρχουν κάποια μηχανήματα που χρησιμοποιούν ακτίνες laser για τον θρυμματισμό του καταρράκτη, όμως αυτά δεν χρησιμοποιούνται ευρέως γιατί ο θρυμματισμός του καταρράκτη με τους υπέρηχους είναι πιο εξελιγμένος και αποτελεί μία παγκοσμίως αποδεκτή μέθοδο.

Ο καταρράκτης δεν μπορεί να επανεμφανιστεί, σε αρκετά μεγάλο όμως ποσοστό μπορεί να θολώσει η φυσική μεμβράνη του οφθαλμού (οπίσθιο περίσκιο), η οποία βρίσκεται πίσω από τον ενδοφακό, μήνες η και χρόνια μετά την επέμβαση. Η κατάσταση αυτή διορθώνεται πολύ εύκολα με εφαρμογή laser στο εξωτερικό ιατρείο, ανώδυνα και με άμεσα αποτελέσματα στη διαύγεια της όρασης.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Οφθαλμίατρος Χειρουργός

Info: Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης είναι Οφθαλμίατρος Χειρουργός, συνεργάτης του επιστημονικού web site: www.iator.gr
Πηγή: Iator.gr

Διαβάστε επίσης