Βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να αποτελέσει μέρος της πλαστικής προσώπου, ή να αποτελεί ξεχωριστή επέμβαση, αν μόνο τα βλέφαρα παρουσιάζουν στοιχεία χαλάρωσης.

Η βλεφαροπλαστική σκοπό έχει να λύση το πρόβλημα της χαλάρωσης των βλεφάρων, να αφαιρέσει τις σακούλες, να σηκώσει 1 – 2 mm τον έξω κανθό και να δώσει ένα νεανικό τόνο στην όψη και το βλέμμα. Ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας ) δεν διορθώνονται πλήρως με τη βλεφαροπλαστική.

Πτώση των φρυδιών επίσης δεν διορθώνεται εκτός αν η επέμβαση συνοδευτεί από μετωπιαίο lift. H ανάγκη για βλεφαροπλαστική δεν καθορίζεται από την ηλικία, αλλά από τα προβλήματα, που πιθανόν να υπάρχουν στα βλέφαρα. Έτσι σακούλες μπορεί να υπάρχουν και σε νεαρή ηλικία, που πιθανόν να υπαγορεύσουν την ανάγκη βλεφαροπλαστικής. Με τη βλεφαροπλαστική οι σακουλές αφαιρούνται οριστικά, ενώ η χαλάρωση των βλεφάρων συνεχίζεται και μετά τη βλεφαροπλαστική με πιο αργό όμως ρυθμό.

Οι τομές στη βλεφαροπλαστική, για μεν το άνω βλέφαρο βρίσκονται εντός της βλεφαρικής πτυχής για δε το κάτω βλέφαρο στα όρια της σειράς των κάτω βλεφαρίδων. Οι τομές αυτές σχεδόν ποτέ δεν αφήνουν ουλή και εξαφανίζονται σύντομα σε χρόνο διαφορετικό από ασθενή σε ασθενή. Στη μόνη περίπτωση όπου δεν κάνουμε καμιά ουλή είναι σε κάτω βλέφαρο μικρού ασθενούς χωρίς χαλάρωση αλλά με έντονες “σακούλες” από προβάλλον εξωβολβικό λίπος. Η τομή στη περίπτωση αυτή γίνεται από την έσω πλευρά του κάτω βλεφάρου διαμέσου του βλεννογόνου.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, αλλά είναι προτιμότερο αναισθησιολόγος να προσφέρει μια μέθη στον ασθενή και στο χειρουργό περισσότερη άνεση. Έτσι ο ασθενής προσέρχεται στο χειρουργείο για μια σύντομη διαδικασία νηστικός και χωρίς να έχει πει νερό τις τελευταίες 6 ώρες. Δυο – τρεις ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου, έχοντας κάποιες κολλητικές ταινίες στις τομές και μελανιασμένα μάτια. Ξυπνώντας βλέπει θολά λόγω της οφθαλμικής αλοιφής, που τίθεται στο χειρουργείο. Το αίσθημα αυτό δεν διαρκεί πάνω από 2 – 3 ώρες. Πόνος δεν αναφέρεται από τους ασθενείς. Πιθανότητα επιπεφυκίτιδας σπάνια υπάρχει, αλλά σύντομα παρέρχεται με κολλύριο.

Τα βλέφαρα τις πρώτες δυο μέρες δεν κλείνουν πλήρως τη νύχτα, αν ο ασθενής έχει υποστεί ταυτόχρονα μετωπιαίο lift. Ο ασθενής μπορεί να εφαρμόζει κομπρέσες με δροσερό χαμομήλι και κολλύριο τρεις φορές τη μέρα. Τη 4η μέρα τα ράμματα αφαιρούνται, όπως και οι ταινίες. Οι μελανιές εξαφανίζονται μετά τη βδομάδα, εκτός αν αιμάτωμα τις καθυστερήσει για λίγες μέρες. Οι τομές στη βλεφαροπλαστική δεν φαίνονται μετά από λίγο καιρό. Ενυδατικές κρέμες βελτιώνουν και διατηρούν το αποτέλεσμα. Αποφυγή του ήλιου είναι υποχρεωτική. Οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται στην επαγγελματική τους δραστηριότητα τη 4η μέρα, όταν θα έχουν αφαιρεθεί τα ράμματα, ενώ λιγότεροι από τη 2η μέρα κιόλας φορώντας γυαλιά ηλίου.

Μια καινούργια και πιο προχωρημένη τεχνική έχει αναπτυχθεί κατά την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής. Αυτή συνίσταται σε ένα είδος περιορισμένου υποπεριοστικού face lift του μέσου προσώπου καθώς και χρήση ειδικών ραμμάτων. Η τεχνική σκοπό έχει να τονίσει τα ζυγωματικά και να απαλύνει τις ρινοχειλικές αύλακες. Η βαρύτητα της επέμβασης δεν είναι μεγαλύτερη της κλασικής τεχνικής και τείνει να γίνεται πλέον μέρος της αρχικής επέμβασης.

Γαβριήλ Στρατής
Πλαστικός Χειρουργός

Info: Ο Γαβριήλ Στρατής είναι Πλαστικός Χειρουργός, συνεργάτης του επιστημονικού web site: www.iator.gr
Πηγή: Iator.gr

Διαβάστε επίσης