Κάπνισμα και κύηση

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Εάν θέλετε μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές μπορείτε να το πετύχετε διακόπτοντας το κάπνισμα. Η συνέχεια του καπνίσματος κατά την κύηση βλάπτει εσάς και το μωρό σας.

Θέλετε να αποκτήσετε παιδί;

Σύμφωνα με μελέτες το κάπνισμα βλάπτει τις ωοθήκες. Συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στα ωάρια με αύξηση του κινδύνου αποβολής η και προβλήματα στην κύηση.

Οι καπνίστριες δυσκολεύονται περισσότερο στην σύλληψη. Οι πιθανότητες είναι κατά 40% λιγότερες σε κάθε κύκλο. Ένα τσιγάρο ημερησίως αρκεί για να δυσκολέψει την σύλληψη. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα μειώνονται οι πιθανότητες για
• Προβλήματα στις ωοθήκες
• Γενετικές δυσλειτουργίες
• Αποβολή
• Παθολογική κύηση

Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τα αποτελέσματα των θεραπειών για γονιμοποίηση. Οι καπνίστριες έχουν μικρότερες πιθανότητες επιτυχημένης εμφύτευσης εμβρύου με ποσοστό περίπου 50%. Ο καπνός είναι το ίδιο βλαπτικός στο έμβρυο όσο και στην μητέρα

Οι μελλοντικοί γονείς λοιπόν πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα και είναι καλύτερο να το κάνουν ταυτόχρονα έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και καλύτερα αποτελέσματα στον αγώνα τους.

Εγκυμοσύνη

Εάν θέλετε μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές μπορείτε να το πετύχετε διακόπτοντας το κάπνισμα. Η συνέχεια του καπνίσματος κατά την κύηση βλάπτει εσάς και το μωρό σας.

Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά στην αποφυγή των παρακάτω

Την μεταφορά δηλητηριωδών χημικών από τον καπνό του τσιγάρου στο έμβρυο που μπορεί να εμποδίσουν την ροή του αίματος προς αυτό.

Τις δυσλειτουργίες στην ανάπτυξη του πλακούντα και του εμβρύου, ελλιποβαρή έμβρυα και δυσγενεσίες των πνευμόνων και των εγκεφάλων τους.

Αναπνευστικά προβλήματα του εμβρύου.

Συγγενείς ανωμαλίες (λαγώχειλος) και δυσγενεσίες των άκρων.

Το θετικό είναι ότι το σταμάτημα του καπνίσματος ωφελεί σε όποια φάση της κύησης κι αν αυτό συμβεί.

Παθητικός καπνιστής

Η παρουσία σας σε χώρο καπνιστών είναι το ίδιο επικίνδυνη τόσο για σας όσο και για το μωρό σας. Αποφύγετε άτομα του κύκλου σας που καπνίζουν. Απαγορέψετε αυστηρά το κάπνισμα στο σπίτι.

Έτσι τα παιδιά θα μεγαλώσουν σε περιβάλλον που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων πράγμα που ωφελεί και εσάς και τον σύντροφο σας αφού θα αρρωσταίνετε λιγότερο και θα έχετε περίσσεια ενέργεια για να δαπανήσετε μαζί τους.

 

Διαβάστε επίσης