Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες

Πως να καλλιεργήσετε παιώνιες Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες

Η ποώδης παιώνια καλλιεργείται σε κήπους πάνω από 600 χρόνια. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ομορφιά του λουλουδιού και την μακροβιότητα του φυτού, δεν είναι περίεργο που χαίρει μακρόχρονης εύνοιας και προτίμησης.

Οι συστάδες της παιώνιας μπορούν να επιβιώσουν για περισσότερα από 50 χρόνια, έτσι θα ήταν φρόνιμο να προετοιμάσετε με πολύ επιμέλεια το μέρος όπου θα φυτευτεί. Από τη στιγμή που θα προσαρμοστούν στον κήπο δεν θα έχουν λογικά προβλήματα συντήρησης.

Οι παιώνιες αναπτύσσονται καλύτερα σε κρύα κλίματα γιατί έχουν καλύτερη ανθοφορία εάν δοκιμαστούν σε μία έντονη περίοδο ψυχρού χειμώνα.

Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιες Οι παιώνιες αναπτύσσονται και ανθίζουν καλύτερα με ηλιοφάνεια, αλλά μπορούν ν’ αντέξουν και σε ημισκιερό περιβάλλον. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις εδάφους, αλλά σίγουρα ωφελούνται από την προσθήκη οργανικών στοιχείων και κομπόστας χώματος στην τρύπα φυτέματος, όταν τοποθετούνται στον κήπο. Εκτός από αυτό, χρειάζονται καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH εδάφους (pH 7.0) ή το πολύ πολύ ελαφρώς όξινο. Θα πρέπει να φυτευτούν μακριά από μεγάλα δέντρα ή θάμνους γιατί θα υπάρχει ανταγωνισμός στις ρίζες τους και στην απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων, με αποτελέσματα ορατά στο μέγεθος και την ποιότητα των λουλουδιών τους, τα οποία θα είναι σαφώς μικρότερα. Στις παιώνιες δεν αρέσουν οι συχνές μεταφυτεύσεις, έτσι επιλέξτε προσεκτικά το μέρος που θα την φυτέψετε.

Φυτέψτε παιώνιες

Πώς να καλλιεργήσετε παιώνιεςΗ καλύτερη εποχή φύτευσης της παιώνιας είναι νωρίς το φθινόπωρο, (αρχές Σεπτεμβρίου – μέσα Οκτωβρίου), αν έχετε δικά σας ριζώματα. Ωστόσο στο εμπόριο τα ριζώματα παιώνιας διατίθενται κυρίως την άνοιξη. Η φθινοπωρινή φύτευση βοηθάει τα φυτά να προσαρμοστούν από νωρίς στο έδαφος πριν έρθει ο χειμώνας. Όταν τα φυτά είναι σε πλήρη ανάπτυξη φτάνουν σε διάμετρο το ένα μέτρο ίσως και περισσότερο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους εξασφαλίσετε αρκετό χώρο για να μεγαλώσουν και ν’ αναπτυχθούν.

Η τρύπα όπου θα φυτευτούν θα πρέπει να έχει το λιγότερο 45 – 50 εκατοστά βάθος και 45 – 50 εκατοστά διάμετρο. Στο κάτω μέρος της τρύπας προσθέστε ένα στρώμα 10 περίπου εκατοστά πάχους ενός οργανικού υλικού όπως κομπόστα χώματος ή καλά χωνεμένη κοπριά. Μισή κούπα από ένα καλό λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο, θα μπορούσε να αναμιχθεί με το πρώτο στρώμα. (Θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε την προσθήκη χημικών λιπασμάτων στο χώμα γιατί θα είναι σε απ’ ευθείας επαφή με τις ρίζες.) Γεμίστε τη μισή τρύπα με ένα μείγμα χώματος κήπου και κομπόστας, και μετά τοποθετήστε το ρίζωμα με τρόπο ώστε τα μάτια να κοιτούν προς τα επάνω. Απλώστε τις ρίζες προς τα έξω ομοιόμορφα. Ποτίστε με επιμέλεια. Βεβαιωθείτε ότι τα μάτια δεν θα βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο από 5 εκατοστά όταν θα έχει ολοκληρωθεί το φύτεμα γιατί αλλιώς η παιώνιά σας μπορεί να μην ανθίσει. Αν πρόκειται να φυτέψετε παιώνιες που είναι μεγαλωμένες σε γλάστρα, φυτέψτε τις στο ίδιο βάθος όπως ήταν και στη γλάστρα. Μετά την φύτευση, σκαλίστε το έδαφος γύρω από τις ρίζες, συμπληρώστε το με νέο χώμα μέχρι να γεμίσει η τρύπα, και μετά ποτίστε ξανά.

Εάν φυτέψετε ριζώματα που προέρχονται από διαίρεση την άνοιξη, είναι πιθανό να μην ανθίσουν για ένα – δύο χρόνια. Όμως οι παιώνιες που είναι ήδη φυτεμένες σε γλάστρα μπορούν να σας ανθίσουν από τον πρώτο χρόνο όταν φυτευτούν νωρίς την άνοιξη.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης