Σκιάθος. Τα ρόδινα ακρογιάλια

Σκιάθος. Τα ρόδινα ακρογιάλια Σκιάθος. Τα ρόδινα ακρογιάλια

Το πιο κοντινό και πιο κοσμοπολίτικο από τα νησιά των Σποράδων είναι η Σκιάθος. Καταπράσινη (και πεντακάθαρη), με μαγευτικά τοπία, στολισμένη με λουλούδια και βότανα, φημισμένη για τα «ρόδινα ακρογιάλια» της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Με περισσότερες από 60 παραλίες και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, προσφέρεται για όλα τα είδη των διακοπών. Ήρεμες και χαλαρωτικές, θορυβώδεις και κοσμοπολίτικες καθώς και φυσιολατρικές.

Η πόλη της Σκιάθου. Άποψη από το Μπούρζι Γνωριμία

Σκιάθος. Τα ρόδινα ακρογιάλια. Στο λιμάνι βρίσκεται η πόλη της Σκιάθου που είναι η πρωτεύουσα του νησιού, έχει μεγάλη τουριστική κίνηση και έντονη νυχτερινή ζωή. Στο παλιό λιμάνι αράζουν τα εκδρομικά σκάφη που οργανώνουν διάφορες ημερήσιες εξορμήσεις όπως το γύρο του νησιού ή επισκέπτονται τα κοντινά νησάκια: τον Τσουκριά, την Σκόπελο, και την Αλόννησο. Στη μαρίνα φιλοξενούνται πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά σκάφη και ταχύπλοα. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μπούρτζι, τη μικρή χερσόνησο φρούριο που δεσπόζει στο κέντρο του λιμανιού.

Το Μπούρτζι δεσπόζει στο λιμάνι Ιστορία – Μυθολογία
Ο μύθος λέει ότι οι Σποράδες δημιουργήθηκαν από την άγρια διαμάχη δύο Τιτάνων, του Ώτου και του Εφιάλτη. Η διαμάχη εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο και οι γίγαντες έκοβαν τεράστια κομμάτια γης και τα εκτόξευαν ο ένας εναντίον του άλλου. Μερικά από αυτά τα κομμάτια γης έπεσαν στο Αιγαίο πέλαγος.

Το παλιό λιμάνι. Άποψη από το Μπούρτζι Η Σκιάθος είναι ένα από τα λίγα νησιά στην Ελλάδα που ποτέ δεν άλλαξε όνομα, τουλάχιστον από όσα γνωρίζουμε. Λέγεται ότι το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη «σκιά», λόγω των πολλών δέντρων, ή ότι το νησί βρίσκεται κάτω από τον ίσκιο του Άθω (βουνό της Χαλκιδικής). Προϊστορικά ευρήματα στη Σκιάθο μας λένε ότι το νησί είχε κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους.

Δειλινό στη Μεγάλη Άμμο Παραλίες 

Σχεδόν σε όλες οι παραλίες του νησιού, ακόμη και στις πιο δυσπρόσιτες θα βρείτε ομπρέλες που θα σας προσφέρουν ίσκιο και ένα αναψυκτήριο-καντίνα για τον καφέ, το σνακ ή το φαγητό σας.

Αν προτιμάτε πολυσύχναστες παραλίες, τότε οι Κουκουναριές, η Μπανάνα, ο Βρομόλιμνος μαζεύουν πολύ κόσμο και ειδικά νεολαία, ο Πλατανιάς (Άγια Παρασκευή), οι Αχλαδιές και η Μεγάλη Άμμος είναι οι κατάλληλες επιλογές.

Οι διάσημες Κουκουναριές Οι Κουκουναριές είναι η γνωστότερη παραλία της Σκιάθου και μία από τις γνωστότερες παραλίες της Ευρώπης. Είναι γνωστή και με το όνομα «Χρυσή Άμμος», αφού η άμμος της είναι πολύ λεπτή και λάμπει ολόχρυση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Η λίμνη Στροφυλία, προστατευόμενος υδροβιότοπος Πίσω της το δάσος των Κουκουναριών που σταματάει λίγα μέτρα από τη θάλασσα καθώς και η λίμνη Στροφυλία που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό και αποτελεί ένα σπάνιο υδροβιότοπο, ο οποίος είναι σήμερα περιοχή προστατευόμενη από το Δήμο Σκιάθου στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Αγία Ελένη Στην ανατολική πλευρά των Κουκουναριών εκτείνεται η παραλία Μπανάνα την οποία προτιμούν οι γυμνιστές. Αν πάτε με λεωφορείο θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο από την πλησιέστερη στάση. Είναι η καταλληλότερη για wind surfing αλλά έχει κι άλλα θαλάσσια σπορ. Πιο δίπλα η υπέροχη αμμουδιά της Αγίας Ελένης. Ήσυχη παραλία και με διαφορά το καλύτερο ηλιοβασίλεμα όλου του νησιού.

Το Μανδράκι (Λιμάνι του Ξέρξη). Απλά πανέμορφο Άλλες ήρεμες παραλίες, θα συναντήσετε στη βόρεια πλευρά του νησιού όπως το Μανδράκι ή το λιμάνι του Ξέρξη καθώς σύμφωνα με την παράδοση από ’δω ξεκίνησε ο Ξέρξης για το Αρτεμίσιο.

Στο δρόμο για το Μανδράκι. Πεζοπορία στο πευκοδάσος Στη συνέχεια βρίσκεται η μικρή και σχετικά απομονωμένη παραλία της Ελιάς. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με τα πόδια. Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα από ένα πευκοδάσος με αμμώδες έδαφος.

Ασέληνος. Την μνημονεύει ο Παπαδιαμάντης στα Ρόδινα ακρογιάλια του

Παρακάτω βρίσκονται ο Μικρός και Μεγάλος Ασέληνος, η Κεχριά, τα Λιμενάρια και οι παραλίες μεγάλος Γιαλός και Ξάνεμος. Είναι ήσυχες παραλίες που δεν έχουν τύχει μεγάλης τουριστικής προβολής και γι’ αυτό διατηρούν ανέγγιχτες τις φυσικές τους ομορφιές.

Λαλάρια. Εξωγήινο τοπίο Συγκεκριμένα για την παραλία της Κεχριάς, η πρόσβαση μπορεί να γίνει με τζιπ ή με τα πόδια μέσα από μια μαγευτική πεζοπορική διαδρομή. Ο όρμος της Κεχριάς προσφέρει κατάλληλο σημείο για πικνίκ γιατί από τη μια μεριά έχει ένα απολαυστικό γρασίδι κάτω από τα δέντρα. Από την άλλη μεριά το τοπίο είναι άγριο και βραχώδες αλλά προσφέρεται εξίσου για μπάνιο.

Λαλάρια. Άγρια ομορφιά και άσπρα βότσαλα Το διασημότερο φυσικό αξιοθέατο της Σκιάθου είναι τα Λαλάρια. Μαγευτική παραλία με κατάλευκα στρογγυλά βότσαλα (κροκάλες), που οι ντόπιοι τα ονομάζουν λαλάρια.

Λαλάρια. Η Τρύπια πέτρα Στο ανατολικό άκρο της παραλίας η «Τρύπια Πέτρα» σήμα κατατεθέν των τουριστικών οδηγών της Σκιάθου. Πρόσβαση από τη θάλασσα, με καραβάκια που κάνουν εκδρομές. Μαζί μα τα Λαλάρια θα επισκεφθείτε και το Κάστρο, την παλιά μεσαιωνική πόλη της Σκιάθου που κάτω της απλώνεται άλλη μια καταγάλανη παραλία.

Στη νότια πλευρά του νησιού, ανατολικά του λιμανιού εκτείνονται οι παραλίες Μεγάλη Άμμος, Βασιλιάς, Βρωμόλιμνος, Αγία Παρασκευή και Τρούλος. Στον Βρωμόλιμνο θα βρείτε θαλάσσια σπορ σε μια παραλία με ήρεμα κρυστάλλινα νερά και λεπτή άμμο, αντίθετα απ’ ότι προϊδεάζει το όνομά της που το πήρε από ένα ξερό πια, έλος που βρίσκεται πίσω της.

Μετακινήσεις

Πυκνά δρομολόγια λεωφορείων συνδέουν την πόλη με τις μαγευτικές παραλίες της Σκιάθου και το ιστορικό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Υπάρχουν επίσης ενοικιαζόμενα και ταξί.

Πεζοπορία

Μονοπάτι Κεχριάς. Ονειρική διαδρομή μέσα στο δάσος Η Σκιάθος είναι το μόνο νησί του Βόρειου Αιγαίου που προσφέρει τη δυνατότητα για 25 πεζοπορικές διαδρομές, συνολικού μήκους 197 χλμ.!.. Έτσι, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη Σκιάθο παράδεισο της πεζοπορίας, λόγω και της ειδικής μέριμνας από το δήμο να είναι τα μονοπάτια καθαρισμένα και να διαθέτουν καλή κι ευδιάκριτη σήμανση. Όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας, οι διαδρομές ποικίλουν. Τα πεζοπορικά μονοπάτια της Σκιάθου θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε τους σημαντικότερες ιστορικές τοποθεσίες του νησιού.

Μονοπάτι Κεχριάς. Από το μοναστήρι προς τη θάλασσα

Στο δίκτυο των πεζοπορικών διαδρομών της Σκιάθου προστέθηκε πρόσφατα το μονοπάτι Κεχριάς. (Ο δρόμος από την πόλη της Σκιάθου έως την παραλία της Κεχριάς γίνεται εύκολα με αυτοκίνητο). Ξεκινάει από το ομώνυμο μοναστήρι και ακολουθεί ένα ποτάμι περνώντας μέσα από το «Μαγικό Δάσος.» Καταλήγει στην παραλία της Κεχριάς (ΒΔ της Σκιάθου). Αποτελεί περιοχή σπάνιας ομορφιάς μέσα από ρεματιές με παλιούς νερόμυλους και φτέρες και τεράστια πλατάνια.

Η διαδρομή είναι κατηφορική και γίνεται εύκολα σε μία ώρα. Καταλληλότερη εποχή είναι καλοκαίρι ή φθινόπωρο. Το μοναστήρι είναι χτισμένο μέσα σε μια ωραία κοιλάδα ανάμεσα σε ελιές και πεύκα. Σώζεται μόνο το καθολικό με ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και τοιχογραφίες που καλύπτουν όλο το ναό (18ος αι.).

Ο βράχος του Κάστρου από την παραλία Αξιοθέατα 

Με εκδρομικό καραβάκι θα φτάσετε στο Κάστρο όπου θα περπατήστε στην ερειπωμένη Καστροπολιτεία και θα θαυμάσετε τα ακρογιάλια από ψηλά. Το Κάστρο, βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού και υπήρξε πρωτεύουσα της Σκιάθου μέχρι το 1830 όταν οι κάτοικοι αποφάσισαν να ανοικοδομήσουν την παλιά πόλη που απλώνονταν γύρω από το λιμάνι. Το Κάστρο κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από τη θάλασσα, καθώς είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα τεράστιο βράχο. Η φυσική του οχύρωση παρείχε προστασία και ασφάλεια στους κατοίκους τις δύσκολες εποχές των πειρατικών επιδρομών.

Τσιμεντένιες σκάλες οδηγούν στο Κάστρο

Τότε μια κινητή ξύλινη γέφυρα το ένωνε με τη στεριά. Σήμερα έχει αντικατασταθεί από τσιμεντένιες σκάλες που οδηγούν στην πύλη του φρουρίου.

Η θέα πάνω απ’ το Κάστρο Στο εσωτερικό του υπήρχαν περίπου 300 σπίτια και 30 εκκλησίες. Δυστυχώς σήμερα σώζονται μόνο τρεις εκκλησίες. Ο ναός του Χριστού, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Μαρίνας. Η ζωή στο Κάστρο και οι μάχες με τους Τούρκους περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο σε πολλά διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

Στην πόλη της Σκιάθου, βρίσκεται το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που τώρα είναι μουσείο, πάνω σε μια πάροδο του ομώνυμου δρόμου. Μέσα στα περισσότερα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, του συγγραφέα και υμνητή «του ρόδινου νησιού του», γίνεται συχνή αναφορά στις ρεματιές, τις χαράδρες, τα υψώματα, με διαφορετική το καθένα βλάστηση, της Σκιάθου.

Σε μια παράκαμψη 2 περίπου χιλιομέτρων του δρόμου που οδηγεί στην παραλία της Ασέληνου βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικονίστριας (Κουνίστρας, όπως την λένε οι ντόπιοι). Πρόκειται για τον πιο ιερό τόπο της Σκιάθου γιατί σύμφωνα με την τοπική παράδοση εδώ γύρω στα 1650 βρέθηκε με θαύμα η Εικόνα της Παναγίας.

Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας Σε απόσταση 4 χλμ. βόρεια της πόλης, σε ένα τόπο που είναι καταπράσινος, δίπλα στις πηγές του ρέματος του Λεχουνιού, βρίσκεται το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία των Βόρειων Σποράδων. Η ανοικοδόμηση της Μονής άρχισε το 1794 από μια μικρή ομάδα μοναχών του κινήματος των «Κολλυβάδων», που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Άγιον Όρος. Στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας φυλάσσεται ένας μεγάλος αριθμός ιερών κειμηλίων, ένας πραγματικός ιερός θησαυρός.

XΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αεροδρόμιο Σκιάθου: 24270 22049
Olympic: 24270 22771 – 24270 22200
Ιπτάμενα Δελφίνια: 24270 22209
Ferry Boat: 24270 22771 – 24270 22209 – 24270 22204
Λιμεναρχείο: 24270 22017
Αστυνομία: 24270 21111
Τουριστική Αστυνομία: 24270 23172
Σταθμός Ταξί: 24270 24461
Δημαρχείο: 24270 23713, 22240 22022
Ταχυδρομείο: 24270 22011
Κέντρο Υγείας 24270 22222

 
Info:
Πηγή:
Toursi.gr

Διαβάστε επίσης