Ιαματική λάσπη τύρφης. Ομορφαίνει και θεραπεύει

Ιαματική λάσπη τύρφης. Ομορφαίνει και θεραπεύει Ιαματική λάσπη τύρφης. Ομορφαίνει και θεραπεύει

Με πάνω από 1.000 βότανα, πάνω από 100 οργανικές ενώσεις καθώς και μια σειρά από ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φυτο-ορμόνες και αιθέρια έλαια η περίφημη ιαματική λάσπη τύρφης είναι μία από τις πιο ισχυρές θεραπευτικές ουσίες.

Οι τυρφώνες (έλη τύρφης) διαμορφώθηκαν στο τέλος της εποχής των παγετώνων περίπου 30.000 χρόνια πριν, όταν μια μυριάδα είδη από βότανα, φυτά και λουλούδια βυθίστηκαν κάτω από λίμνες που σχηματίστηκαν από τα λιωμένα νερά των παγετώνων. Προστατευμένα από τις καταστροφές του οξυγόνου, τα βότανα σταδιακά εξομοιώθηκαν σε έναν πλούσιο μαύρο μάγμα με όλα τα φαρμακευτικά στοιχεία τους να παραμένουν άθικτα. Το αποτέλεσμα ήταν μια ένωση με αρκετά θεαματικές ιδιότητες αναζωογόνησης.

Ιαματική λάσπη τύρφης. Ομορφαίνει και θεραπεύει. 

Μερικές φορές τα παλαιότερα και απλούστερα προϊόντα είναι τα καλύτερα. Η λάσπη τύρφης από τους πεδινούς βαλτότοπους της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γερμανίας, έχει χρησιμοποιηθεί για την καλή υγεία και ευημερία για τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Οι Ρωμαίοι την εκτιμούσαν πάρα πολύ σαν ποιοτικό βοήθημα υγείας και δύναμης και οι Κέλτες βουτούσαν στους βάλτους για λασπόλουτρο πολύ συχνά. Τώρα στις μέρες μας η θεραπεία με λάσπη τύρφης έχει γίνει μόδα στα καλύτερα spa για διασημότητες, όπως οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Τρίννυ και Σουζάνα, Κιμ Κατράλ και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

Η ιαματική λάσπη τύρφης, γνωστή με την ονομασία Moor είναι παχιά και το μαύρη (αν και άοσμη). Είναι μοναδική, επειδή έχει εξελιχθεί πάνω από 20.000 χρόνια. Περισσότερα από 1.000 βότανα, φυτά, χόρτα και τα λουλούδια έχουν αποσυντεθεί μέσα στα νερά, μετατρέποντάς την σε μια θρεπτική σούπα από βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτο-ορμόνες και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Ιαματική λάσπη τύρφης. Ομορφαίνει και θεραπεύει. Οι Κεντροευρωπαίοι εκτιμούν τη λάσπη τους για την φυσική θεραπευτική της ικανότητα, εξ ου και η δημοτικότητά της ανάμεσα στους γιατρούς και τους κτηνιάτρους. Ένα προϊόν από ιαματική λάσπη τύρφης χρησιμοποιείται ακόμα στην Αυστρία, στις πρώτες βοήθειες, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ως θεραπεία για τα εγκαύματα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η λάσπη μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του κυκλοφορικού, να απαλύνει μυϊκούς πόνους και να μειώσει τη διόγκωση στις αρθρώσεις. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση της σαν ρόφημα, μπορεί να ηρεμήσει και να θεραπεύσει το έντερο. Άλλοι ακόμη πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη στειρότητα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η υφή της λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό απολέπισης και ενυδατώνει το σώμα. Καθώς η λάσπη περιέχει αιθέρια έλαια, λίπη και τα λιπίδια, είναι σε θέση να διαπεράσει το δέρμα με ευκολία και πολλοί άνθρωποι ορκίζονται ότι βοηθά να απαλύνουν οι ρυτίδες και αναζωογονεί το δέρμα.

Οι διασημότητες παίρνουν τη δόση τους από λάσπη στα top spa της Κεντρικής Ευρώπης, ωστόσο δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάσημος για να την απολαύσει. Αυτό που αρέσει πραγματικά σ’ αυτή τη λάσπη είναι ότι είναι το απόλυτο «κάντο μόνος σου». Απλά τα πράγματα, χαστουκίστε την στο πρόσωπό σας, απλώστε την στο μπάνιο σας και βουτήξτε και εάν αισθάνεστε πραγματικά σκληρό καρύδι, δοκιμάστε να την πιείτε σαν χυμό για πρωινό.

Ιαματική λάσπη τύρφης. Ομορφαίνει και θεραπεύει.

Πώς λειτουργεί:
Η ιατρική έρευνα έφερε στο φως πολλές θεραπευτικές ιδιότητες της ιαματικής λάσπης τύρφης, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Λόγω των μοναδικών βιολογικών και χημικών ιδιοτήτων της ιαματικής λάσπης τύρφης, οι θεραπευτικοί της παράγοντες είναι ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμοι και εύκολα αφομοιώσιμοι από τον οργανισμό. Όταν η θεραπεία με ιαματική λάσπη τύρφης γίνεται με λουτρό, οι θεραπευτικοί της παράγοντες διαλύονται και λαμβάνονται από το δέρμα και απορροφώνται στο το αίμα μέσα από τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος. Όταν λαμβάνεται εσωτερικά το ποτό από ιαματική λάσπη τύρφης, απορροφάται εύκολα και παρέχει έναν πλούτο θρεπτικών συστατικών και άλλων βιοενεργών παραγόντων των.

Αντοφλεγμονώδες
Η ιαματική λάσπη τύρφης έχει βρεθεί να έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που την καθιστούν την ιδανική θεραπεία για την αρθρίτιδα, και για δερματικά προβλήματα. Η ιαματική λάσπη τύρφης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των μυών και την αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων όπως εξαρθρώσεις και διαστρέμματα, καθώς και για να βοηθήσει να επουλωθούν μώλωπες. Επίσης βοηθά στην αποθεραπεία του οργανισμού μετά από χειρουργική επέμβαση.

Ιαματική λάσπη τύρφης. Ομορφαίνει και θεραπεύει. Αποτοξίνωση
Η ιαματική λάσπη τύρφης λειτουργεί ως φυσικό χηλικό μέσο κυρίως επειδή περιέχει πηκτικές ουσίες, όπως ορισμένα ανόργανα συστατικά που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τα ανεπιθύμητα βαρέα τοξικά μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το αλουμίνιο, ο χαλκός και το κάδμιο από τους ιστούς και να τα αποβάλουν με ασφάλεια από το σώμα.

Ορμονική δράση
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη χρήση των λουτρών ιαματικής λάσπης τύρφης, ο οργανισμός παράγει επαρκή κορτιζόνη για να επιτευχθεί μια πλήρης επίδραση κορτιζόνης στην αντιμετώπιση των κοινών διαταραχών. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνονται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Διεγερτικό των νεύρων
Η ιαματική λάσπη τύρφης έχει βρεθεί ότι τονώνει άμεσα τις ίνες του νευρικού συστήματος που βρίσκονται μεταξύ των κυττάρων της επιδερμίδας. Όλα τα όργανα που έρχονται σε επαφή με το σύστημα αυτό διεγείρονται νευρικά.

Διεγερτικό του κυκλοφορικού
Το λουτρό ιαματικής λάσπης τύρφης διεγείρει την ροή του αίματος στο δέρμα.

Γαστρεντερικά οφέλη
Η ιαματική λάσπη τύρφης περιέχει, πτητικά έλαια, λιπίδια, κεριά και ρητίνες που καλύπτουν απαλά τους βλεννογόνους του γαστρεντερικού σωλήνα με μια λεπτή προστατευτική μεμβράνη. Τα δηλητήρια και αέρια απορροφώνται και εξουδετερώνονται. Η ιαματική λάσπη τύρφης λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό αντιόξινο ομαλοποιώντας τις γαστρικές εκκρίσεις του ασθενούς. Η ιαματική λάσπη τύρφης ενθαρρύνει επίσης αποτελεσματικά την αυτορύθμιση της εντερικής χλωρίδας.
 
Info:
Πηγή:
Herbalcreations.gr
 

Διαβάστε επίσης