Πώς να φτιάξετε πουγκάκια

Πώς να φτιάξω πουγκάκια μόνη μου Πώς να φτιάξετε πουγκάκια

Μία λύση για δυο προβλήματα! Θα συμμαζέψετε διάφορα πράγματα που έχετε σκόρπια όπως κοσμήματα, χάντρες, παραμάνες κ.α. Επίσης θα αξιοποιήσετε εκείνα τα παλιά μπλουζάκια με τις ωραίες στάμπες που δε φοριούνται πια, αλλά δεν σας πάει η καρδιά να τα πετάξετε.

Υλικά:
Παλιά μπλουζάκια με στάμπες ή χωρίς
Βελόνα και κλωστή
Κορδέλες σατέν
Χάρακας
Καρφίτσες

Διαλέξτε ποιά μπλουζάκια θέλετε να μεταποιήσετε και σκεφτείτε περίπου πού θα χρησιμοποιήσετε το καθένα. Πολύ βολικά είναι τα παιδικά μπλουζάκια γιατί συνήθως έχουν έντονα χρώματα, όμορφες στάμπες και λίγο πιο ανθεκτικά υφάσματα.

Πώς να φτιάξετε πουγκάκια

Στρώστε ένα μπλουζάκι σε μια επίπεδη επιφάνεια, με τη στάμπα από μέσα και σημαδέψτε με καρφίτσες ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο. Χρησιμοποιήστε το χάρακα για να βγουν ευθείες οι γραμμές και μετά τρυπώστε το. Δηλαδή, θα σημαδέψετε με κλωστή έντονου χρώματος το σχήμα που φτιάξατε με τις καρφίτσες.

Πώς να φτιάξετε πουγκάκια

Έπειτα ράβετε πάνω στο σχήμα, κόβετε γύρω-γύρω και αν το ύφασμα δεν είναι τύπου μακό και ξεφτάει μπορείτε να ράψετε περιμετρικά με βελονιά για κουμπότρυπα. Αλλά αν πάρετε ένα μακό δεν θα έχετε τέτοιο πρόβλημα. Μετά γυρίζετε το πάνω μέρος, που δεν είναι ραμμένο, προς τα μέσα, για να σχηματιστεί μια τρύπα που θα περάσουμε αργότερα την κορδέλα.

Πώς να φτιάξετε πουγκάκια

Κάνουμε το ίδιο και για τις δύο μεριές και η διαδικασία είναι ίδια όπως και πριν: σημαδεύουμε με καρφίτσες, μετά με κλωστή και τέλος ράβουμε. Αν δε θέλετε να το ράψετε στο χέρι, στη ραπτομηχανή θα πάρει λιγότερο από πέντε λεπτάκια κι αν δεν έχετε εσείς ραπτομηχανή στο σπίτι, πηγαίνετέ το σε μια μοδίστρα, θα σας κοστίσει ελάχιστα.

Πώς να φτιάξετε πουγκάκια

Πώς να φτιάξετε πουγκάκιαΠώς να φτιάξετε πουγκάκιαΜετά μένει μόνο να γυρίσετε το μέσα έξω και να διαλέξετε κορδέλες. Θα χρειαστείτε δύο, τις περνάτε με τη βοήθεια μιας παραμάνας και δένετε δυο κόμπους. Αν δεν είστε από αυτούς που αποθηκεύουν τέτοια υλικά (π.χ. από μπομπονιέρες) θα βρείτε εύκολα στα είδη ραπτικής ή χειροτεχνίας.

Πώς να φτιάξετε πουγκάκια Οι κορδέλες σας δεν πρέπει να είναι πολύ φαρδιές γιατί θα σας δυσκολεύουν αλλά ούτε πολύ λεπτές γιατί θα χάνονται οι κόμποι προς τα μέσα και θα τους ψάχνετε. Δοκιμάστε να κάνετε και διπλούς κόμπους ώστε να μη χάνονται.

Πώς να φτιάξετε πουγκάκιαΑκόμα πιο εύκολο είναι να τα φτιάξετε από παλιά παντελόνια. Πυτζάμες ή φόρμες είναι τα πιο κατάλληλα λόγω υφάσματος. Θα χρειαστούν μία μόνο ραφή αντί για τρεις και αν ανοίξετε το ρεβέρ από τα δύο πλαϊνά, είναι έτοιμο να περάσετε τις κορδέλες. Για να αποφύγετε τα ξέφτια, σημαδέψτε και τρυπώστε το παντελόνι ή το μπλουζάκι από την καλή, κάντε ένα γαζί και γυρίστε το μέσα-έξω. Τώρα το πανί σας είναι από την ανάποδη. Ξανακάντε ένα γαζί ώστε τα ξέφτια να παγιδευτούν ανάμεσα στις δυο ραφές, γυρίστε το πάλι κι έτοιμο!

Πώς να φτιάξετε πουγκάκιαΜια άλλη όμορφη ιδέα είναι να κάνετε πολλά μικρά πουγκάκια, να τα γεμίσετε με αρωματικά και να τα βάλετε στις ντουλάπες και τα συρτάρια σας. Εκεί καλύτερα να χρησιμοποιήσετε πιο λεπτά υφάσματα.

Πώς να φτιάξετε πουγκάκια Επίσης μια άψογη ιδέα είναι να τα χρησιμοποιήσετε για τα ταξίδια και τις διακοπές σας. Η βαλίτσα σας θα είναι τακτοποιημένη και θα αποφύγετε τις ενοχλητικές και επιβλαβείς νάιλον σακούλες.

Πώς να φτιάξετε πουγκάκια

Βαλεντίνη Πολίτη

Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης