Μήπως κινδυνεύει η σχέση σας;

Μήπως κινδυνεύει η σχέση σας; Μήπως κινδυνεύει η σχέση σας;

Το να είσαι ερωτευμένος είναι ένα συναίσθημα πολύ δυνατό. Όλοι γνωρίζουμε το μαγικό αυτό συναίσθημα. Από την άλλη πλευρά η συνειδητοποίηση για την αντίθετη συναισθηματική κατάσταση είναι συχνά μια βαθμιαία διαδικασία που έρπει απαρατήρητη.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ μήπως η πορεία της σχέσης σας αναχαιτίζεται από υφάλους και κλυδωνίζεται; Με άλλα λόγια κινδυνεύει; Ποιο είναι αυτό που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για το εάν πραγματικά συμβαίνει;

Μήπως είναι τα ασταθή συναισθήματα ή αυτό που δεν κάνει τα πράγματα να είναι όπως συνήθως; Έχετε αναρωτηθεί κατά πόσον συμμετέχετε ή προσπαθείτε να επανέλθετε στην προηγούμενη πορεία; Όλες οι σχέσεις περνούν από δύσκολα μονοπάτια. Αυτή είναι η ζωή, και οποιοσδήποτε σκέφτεται διαφορετικά βρίσκεται ενώπιον μεγάλων εκπλήξεων. Ίσως φταίει το ότι και οι δύο είστε πολυάσχολοι ζώντας μέρα τη μέρα με τρόπο που παραμελείτε και θεωρείτε δεδομένο τον σύντροφό σας. Έχετε σταματήσει να κάνετε εκείνα τα …μικρά πράγματα που κάνατε ο ένας για τον άλλον και που σας έκαναν να νιώθετε ερωτευμένοι; Ξέρετε τι εννοώ: το παγωμένο ποτάκι που του φέρνατε όταν ήταν ξεθεωμένος ή το αυθόρμητο τρίψιμο στον αυχένα όταν είχε υπερένταση. Μικροπράγματα από…καρδιάς αλλά που είναι πολύτιμα πετράδια στον θησαυρό της συναισθηματικής παρακαταθήκης.

Μήπως κινδυνεύει η σχέση σας;Είναι η πλήξη ή η αβεβαιότητα ένας επαρκής λόγος για να φθάσει στο σημείο μηδέν – το σημείο κατάρρευσης- ένας γάμος; Εάν αισθάνεστε πως βρίσκεστε μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση σκεφθείτε πολύ και συνειδητά αυτήν την προοπτική. Εάν αλλάζετε τον ένα σύντροφο μετά τον άλλο χωρίς να κατανοείτε γιατί αυτό γίνεται, ποιος λέει κατά πόσο ή όχι το ίδιο σενάριο θα επαναληφθεί και μετά από μερικά χρόνια;

Θυμηθείτε το υπέροχο συναίσθημα του να είσαι ερωτευμένος για πάντα όπως στα παραμύθια! Στην πραγματική ζωή αυτά τα συναισθήματα βαθμηδόν αλλάζουν και προκύπτει η ανάγκη να συγχωνευτούν με ένα είδος ώριμης αγάπης. Εάν είμαστε ανήμποροι να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν την πρόκληση πιθανόν να προχωρήσουμε σε άλλο πρόσωπο που ταιριάζει με τις προσδοκίες μας και τα όνειρά μας. Επομένως προσέξτε, αυτή η αναζήτηση μπορεί να γίνει εθιστική.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αντιμετωπίσει δυσκολίες ένα ζευγάρι και ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι όταν ένα τρίτο πρόσωπο μπερδευτεί ανάμεσά τους. Πιθανώς είστε καχύποπτοι και αναρωτιέστε εάν ο σύντροφός ξεστρατίζει. Υπάρχουν συχνά ενδείξεις που δείχνουν την απιστία του συντρόφου: παρουσιάζει έλλειψη ενθουσιασμού να κάνει πράγματα που συνηθίζατε να κάνετε μαζί; πιάσατε τον σύντροφό σας να ψεύδεται; έχετε παρατηρήσει ανεξήγητες αλλαγές στη διάθεσή του; άλλες φορές είναι… μες την καλή χαρά και άλλες αποκαρδιωμένος ή βουρκωμένος;

Έχει αλλάξει στις ερωτικές σας συνευρέσεις; είναι διαφορετικός; ή έχει σταματήσει η διάθεσή του εντελώς; Εάν αυτά είναι κάποια από τα ερωτηματικά σας ποιό θα είναι το επόμενο βήμα; Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα τόσο γρήγορα. Ελέγξτε εάν ο σύντροφός σας έχει άλλα μπλεξίματα που δεν αφορούν εσάς – όπως προβλήματα με τη δουλειά του, μια πρόσφατη απώλεια, ανησυχία σχετικά με θέματα οικονομικά ή υγείας.

Θέλετε πραγματικά να δώσετε τέλος στη σχέση σας ή το γάμο σας; Είναι η μόνη λύση; Βεβαίως, εάν υπάρχει θέμα κακομεταχείρισης, χρήσης διαφόρων ουσιών ή ποτού, ατέλειωτων ανεκπλήρωτων υποσχέσεων ή επιβεβαιωμένης σεξουαλικής προδοσίας είναι κατανοητό πως θα σκέφτεστε κατά πόσον εδώ βρίσκεται το τέλος της διαδρομής…

Η συμβουλή μου είναι πως πρέπει να εξετάσετε κατά πόσο φθάσατε στο σταυροδρόμι. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε πριν το διαζύγιο για τους εναλλακτικές προοπτικές και τη σωστή πορεία για τον εαυτό σας που πρέπει να ακολουθήσετε.

Εάν αποφασίσετε το διαζύγιο πρέπει να γνωρίζετε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε μόνη σας με τα παιδιά, με τον καινούριο σύντροφο …και μετά το διαζύγιο στις δύσκολες στιγμές θα αναρωτιέστε πώς θα είναι η ζωή από εδώ και πέρα.

Εάν η διάλυση του γάμου είναι αναπόφευκτη, και δεν πρόκειται για δική σας επιλογή, ο τρόπος για να αντεπεξέλθετε είναι να θεωρήσετε πως διδαχθήκατε από τα σφάλματα του παρελθόντος και μ’ αυτές τις εμπειρίες μπορείτε να προχωρήσετε σε μια δεύτερη ευκαιρία για μια ευτυχισμένη κατάληξη.

 

Διαβάστε επίσης