Τί είναι ο Κολπικός Υπέρηχος;

Τι είναι ο Κολπικός Υπέρηχος; Τι είναι ο Κολπικός Υπέρηχος;

Κολπικός υπέρηχος είναι το υπερηχογράφημα που εκτελείται μέσου μιας κεφαλής υπέρηχων που τοποθετείται στον κόλπο. Χρησιμοποιείται για να δει ο γιατρός σας τα αναπαραγωγικά σας όργανα, συμπεριλαμβανομένων της μήτρας, των ωοθηκών και του τραχήλου.

Πώς πραγματοποιείται;
Θα ξαπλώσετε σε ένα μια γυναικολογική καρέκλα με τα γόνατα λυγισμένα ο γιατρός σας θα τοποθέτηση την κεφαλή υπερήχων μαλακά στον κόλπο σας. Η κεφαλή των υπερήχων καλύπτεται από ένα προφυλακτικό και τοποθετείτε τζελ. Ο υπέρηχος λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα, όπου ένας υπολογιστής λαμβάνει αυτά τα κύματα και τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια εικόνα. Ο γιατρός μπορεί να δει αμέσως την εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων και εσείς με την σειρά σας σε μια τηλεόραση.

Ο κολπικός υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο 1ο τρίμηνο αυτής, όπου η απόσταση του εμβρύου από κάτω (κόλπος) είναι η ιδανική για την απεικόνιση των στοιχείων αυτού κατά την αρχόμενη ανάπτυξή του. Πιο συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της 11ης ή 12ης εβδομάδας ο κολπικός υπέρηχος υπερέχει σαφώς του κοιλιακού.

Πώς να προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις
Θα σας ζητηθεί να γδυθείτε, συνήθως από τη μέση και κάτω. Το υπερηχογράφημα γίνεται με την κύστη σας άδεια. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιείται ειδική πόδια ή λευκό σεντόνι κατά τη διάρκεια της εξέτασης για να αισθάνεται η ασθενής καλυμμένη, ενώ στο πλάι της βρίσκεται η μαία του ιατρείου καθώς και ο συνοδός αυτής, αν η ίδια το επιθυμεί. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ηρεμία και συνεργασία γιατρού και ασθενούς και παρέχονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πώς αισθάνομαι κατά τη διάρκεια της εξέτασης
Η εξέταση είναι συνήθως ανώδυνη, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν ήπια δυσφορία από την πίεση της κεφαλής του υπερήχου στα τοιχώματα του κόλπου. Μόνο ένα μικρό τμήμα του υπερήχου τοποθετείται στον κόλπο. Θεωρείται από την ομάδα μας ιδιαίτερα σημαντικό, κατά τη διάρκεια της εξέτασης να αισθάνεται η γυναίκα ασφαλής, ήρεμη και ενημερωμένη για τα ευρήματα του γιατρού. Συγκεκριμένα περιγράφονται τα όργανα της πυέλου όπως αυτά απεικονίζονται στον υπέρηχο και εξηγείται η φυσιολογική ανατομία πριν να αναλυθούν πιθανά προβλήματα που εντοπίζονται

Γιατί εκτελείται η εξέταση
Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν τα αιτία ορισμένων τύπων υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας και προβλήματα εμμήνου ρύσεως η πυελικών φλεγμονών. Ακόμη μπορεί να αναδείξει με ακρίβεια το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) και πιθανές ανωμαλίες αυτού. Ειδικά ο κολπικός υπέρηχος αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή των υπερήχων ειδικά αν εμπεριέχει και κολπικό doppler και έτσι προσδίδει εξαιρετικές δυνατότητες στο γιατρό να εντοπίσει εν δυνάμει παθολογίες γυναικολογικές.

Η δοκιμή μπορεί να αποκαλύψει:
Κύστεις των ωοθηκών
παθολογία των σαλπίγγων
Όγκους ωοθηκών
Πυελική φλεγμονή
Ινομυώματα της μήτρας
Πολύποδες της μήτρας και του τραχήλου

Το κολπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της αρχόμενης εγκυμοσύνης για να παρακολουθηθεί η ανάπτυξη του εμβρύου.

Εξάλλου ορισμένα προβλήματα ή καταστάσεις που μπορεί να βρεθούν ειδικά σε έγκυες γυναίκες περιλαμβάνουν:

Εξωμήτριος κύηση
Περισσότερο από ένα έμβρυο (δίδυμα, τρίδυμα, κ.λπ.)
Αποβολή
Αποκόλληση πλακούντα
Ανωμαλίες του ωχρού σωματίου της εγκυμοσύνης κ.α.

Κίνδυνοι
Δεν υπάρχουν γνωστές επιβλαβείς επιδράσεις του υπερηχογραφήματος στον άνθρωπο. Αντίθετα με τις παραδοσιακές ακτίνες Χ, δεν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία με αυτή τη δοκιμή.

Μερικά λόγια για το υπερηχογράφημα
Η έκθεση μέρους του σώματος σε ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την απεικόνιση του εσωτερικού του σώματος. Η εικόνα από έναν υπέρηχο είναι σε πραγματικό χρόνο κι επομένως μπορεί να απεικονίσει τη δομή και την κίνηση των εσωτερικών οργάνων του σώματος αλλά και το αίμα που κυλάει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.

Κολπικός υπέρηχος

Περιγραφή διαδικασίας
Κατά τη διάρκεια του κολπικού υπέρηχου (επίσης γνωστού και ως διακολπικού υπέρηχου) γίνεται εισαγωγή ενός αποστειρωμένου σωληνοειδή αισθητήρα υπερήχων στον κόλπο της γυναίκας. Ο αισθητήρας μπορεί να περιστρέφεται ελαφρά έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απεικόνισης λεπτομερών εικόνων της μήτρας και των ωοθηκών. Για να εξασφαλισθεί η προστασία του ατόμου που υποβάλλεται στην εξέταση, ο αισθητήρας είναι πλήρως καλυμμένος με ένα προφυλακτικό με λιπαντικό.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης η ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένη σε ύπτια θέση. Στην συνέχεια εισάγεται προσεκτικά ο αισθητήρας υπερήχων στον κόλπο φροντίζοντας να βρίσκεται έξω από τον τράχηλο της μήτρας.

Λόγοι εξέτασης
Για την διάγνωση μη φυσιολογικής ανάπτυξης της λεκάνης και για τον προσδιορισμό της προέλευσης επώδυνων μυϊκών συστολών (κραμπών) ή άλλων πόνων στην περιοχή.
Για τη διάγνωση ανεξήγητης κολπικής αιμορραγίας ή αμηνόρροιας (έλλειψη έμμηνους ρύσης).
Στην πρώτη περίοδο της κύησης (1η έως 12η εβδομάδα) καθώς δίνει τη δυνατότητα του λεπτομερή ελέγχου της μήτρας για την αναγνώριση εγκυμοσύνης. Κατ’ επέκταση αν η εγκυμοσύνη βρίσκεται μετά τις 6 εβδομάδες μπορεί να μετρηθεί το μωρό και να εντοπιστεί ο καρδιακός παλμός του.
Στην μαιευτική γυναικολογία σε περίπτωση που θέλουμε να εντοπίσουμε πιθανή μετατόπιση του πλακούντα ή αν η γυναίκα που εξετάζεται έχει εκστροφή μήτρας.

Πριν το τεστ
Το κολπικό υπερηχογράφημα δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου της γυναίκας. Επίσης ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη φαρμακευτική αγωγή που του έχει υποδείξει ο γιατρός του χωρίς πρόβλημα. Παρενέργειες Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες παρενέργειες καθώς στον υπέρηχο δεν χρησιμοποιούνται ιονίζουσες ακτινοβολίες όπως γίνεται στις ακτινογραφίες.

Κωνσταντίνος Μυρίλλας
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Info:
Πηγή:
Iator.gr

Διαβάστε επίσης