Σωστή διατροφή για… καλούς βαθμούς!

Σωστή διατροφή για... καλούς βαθμούς! Σωστή διατροφή για... καλούς βαθμούς!

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εξετάσεων έχει αρχίσει. Διαιτολόγοι και διατροφολόγοι συμφωνούν πως για την επιτυχία, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες.

Το καμπανάκι του «τελευταίου γύρου» χτύπησε, αφού έληξαν και τυπικά τα μαθήματα της φετινής σχολικής χρονιάς. Oι εξετάσεις άρχισαν για τους περισσότερους μαθητές γυμνασίων και λυκείων και η αγωνία τους κορυφώνεται. H «συνταγή» της επιτυχίας όμως, είναι πάντα η ίδια: ψυχραιμία και γερή μελέτη, ιδιαίτερα στα μαθήματα που αισθάνονται πιο αδύναμοι, αλλά όχι σε βαθμό εξουθένωσης. Την τελευταία μέρα καλύτερα να σταματήσουν το διάβασμα λίγο νωρίτερα για να ξεκουραστούν, αφού το καταπονημένο μυαλό είναι ό,τι χειρότερο στις εξετάσεις. Σημαντικό ρόλο όμως στην επιτυχία των εξετάσεων παίζει και η διατροφή. Δείτε εδώ τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες για να είναι πάντα τα παιδιά σε φόρμα, σωματική και διανοητική. Πάνω απ’ όλα όμως, δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ ότι ενδεχόμενη αποτυχία δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου.

10+1 διατροφικές λύσεις

– Θα πρέπει να έχουν φάει τουλάχιστον μια ώρα πριν την εξέταση για να μη νιώθουν το στομάχι τους βαρύ.

– Να πίνουν ένα ποτήρι γάλα πριν την εξέταση (θα τους ηρεμήσει και θα τους δώσει ενέργεια)

– Αν η εξέταση είναι απόγευμα, να αποφεύγουν τα βαριά φαγητά (τηγανιτά, λαδερά) που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία, αλλά και τα λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα (λάχανο, πιπέρι, κρεμμύδι, λαχανικά με σπόρους) και να προτιμήσουν πιο εύπεπτα (μαρούλι, κολοκυθάκι, καρότα)

– Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην αλόγιστη χρήση καφεΐνης παντός είδους (καφέ, τσάι και μαύρα αναψυκτικά), γιατί μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα, αφυδάτωση, μούδιασμα στα χέρια, αρρυθμία.

– Να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση της ζάχαρης (κέικ, μέλι, σοκολάτα) πριν την εξέταση, γιατί η υπερβολική γλυκόζη στο αίμα δίνει απότομα ενέργεια στη μια ώρα, αλλά μετά προκαλεί ένα παράξενο αίσθημα κόπωσης, λόγω της δράσης της ινσουλίνης. Ας προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τις έτοιμες λιχουδιές και τα γλυκά, με φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτες, ή γάλα λίγο πριν την εξέταση.

– Για να αποφύγουν την αλόγιστη αύξηση βάρους κατά την περίοδο προετοιμασίας για τις εξετάσεις- λόγω της καθιστικής ζωής και της όρεξης που ανοίγει λόγω του άγχους- ας προτιμήσουν στα ενδιάμεσα να τρώνε καρότα, αγγουράκια, σέλινο, ποπ-κορν, γάλα, αποβουτυρωμένο γιαούρτι φρούτου, φρούτα, φρουτοσαλάτα, κρέμες από αποβουτυρωμένο γάλα.

– Να πίνουνε άφθονο νερό και φρέσκους χυμούς.

– Η ώρα του φαγητού είναι ιεροτελεστία. Γι’ αυτό, ας αποφύγουν να τρώνε, όταν είναι θυμωμένοι, ανήσυχοι ή εκνευρισμένοι. Το φαγητό θέλει ηρεμία και καλή διάθεση.

– Προσπαθήστε να είναι το πιάτο τους, όσο το δυνατόν πιο δελεαστικό. Η αίσθηση της γεύσης συνδέεται άμεσα με την αίσθηση της όρασης, αλλά και της όσφρησης.

– Να μην κλείνονται στο σπίτι, γιατί διαβάζουν. Ας βγαίνουν έξω για φαγητό, έστω και μια φορά τη βδομάδα.
Δεν θα τα απομακρύνει απ’ τα βιβλία, απεναντίας θα τα βοηθήσει να ξεχάσουν για λίγο το άγχος των εξετάσεων και να ξεφύγουν με τη συντροφιά των αγαπημένων τους φίλων.

Τι χρειάζονται πριν τις εξετάσεις

Υπερένταση, πίεση, νεύρα, ξενύχτια, ταλαιπωρούν τους μαθητές και δεν τους αφήνουν στιγμή να χαλαρώσουν. Και η διατροφή, έχει πολύ σημαντική θέση σ’ αυτήν την όλη -διόλου εύκολη- κατάσταση. Γι’ αυτό πριν τις εξετάσεις, θα πρέπει να τρώνε σωστά και πάνω απ’ όλα υγιεινά, για να έχουν πάντα επιτυχία. Κατ’ αρχήν χρειάζονται ένα γεύμα που θα τους προσφέρει ενέργεια για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Γι’ αυτό προτιμάτε:
– Φρέσκο γάλα και δημητριακά (χωρίς ζάχαρη) με λίγα αμύγδαλα ή καρύδια και παστά ή φρέσκα φρούτα.
– Φρέσκο γάλα και πιτυρούχο ψωμί, μαζί με τυρί ή ένα βραστό αυγό και ντομάτα/αγγουράκι, κι ένα φρούτο.

Ξέρετε ότι…
– Αν δεν τρώτε πρόγευμα, ο οργανισμός είναι όπως ένα κομπιούτερ χωρίς ενέργεια; Έρευνες έδειξαν ότι οι μαθητές που τρώνε πρόγευμα (υγιεινό!) έχουν καλύτερη απόδοση στην τάξη, είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο ευέξαπτοι και έχουν λιγότερα κρούσματα ψηλών λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη) και είναι λιγότερο παχύσαρκοι.
– Τα μπισκότα οι σοκολάτες και τα γλυκά πριν από μια εξέταση δεν δίνουν επιπλέον ενέργεια.
– Τα κορίτσια με την έμμηνο ρήση χάνουν και σίδηρο που αν δεν αναπληρωθεί μπορεί να τα κάνει να νιώθουν αδύνατες και κουρασμένες.

Γι’ αυτό τρώτε πάντα ένα καλό και υγιεινό πρόγευμα.
Το πρωινό αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:
– Γάλα, δημητριακά (χωρίς επιπλέον ζάχαρη) και ένα φρούτο.
– Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα, ψωμί (πιτυρούχο κατά προτίμηση) με λίγο τυρί κι ένα φρούτο.

 

Διαβάστε επίσης