Στην εξοχή με σιγουριά…

Στην εξοχή με σιγουριά... Στην εξοχή με σιγουριά...

Το περπάτημα, η ανάβαση και οι δραστηριότητες σε μια κατασκήνωση γυμνάζουν και ενδιαφέρουν άτομα όλων των ηλικιών. Μόνο και μόνο το να βγεις και να περπατήσεις για ν’ απολαύσεις την θαυμάσια φύση, είναι αρκετό για να αισθανθείς ευεξία. Επειδή, όμως, συμβαίνουν και απρόσμενα συμβάντα, καλό είναι να έχεις σχεδιάσει τα πάντα από πριν και προσεκτικά και να έχεις προνοήσει για την ασφάλειά σου.

Τι πρέπει να προσέξεις:

– εάν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, συζήτησέ το με τον γιατρό σου για να σε συμβουλέψει εάν πρέπει να ξεκινήσεις για την εκδρομή σου
Στην εξοχή με σιγουριά...φρόντισε για τον εξοπλισμό, τα εφόδια και μέτρησε τις ικανότητές σου… σκέψου για κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσεις και φρόντισε με το… ‘χέρι στην καρδιά’ ν’ αναγνωρίσεις, εάν θα τα καταφέρεις στις όποιες επικίνδυνες καταστάσεις. Τι θα κάνεις, εάν χαθείς ή σου παρουσιαστεί κάποιο ζώο; Τι θα κάνεις εάν κάποιος αρρωστήσει ή τραυματιστεί; Τι θα κάνεις εάν αλλάξει απότομα ο καιρός;

– μέτρησε τις δυνάμεις σου προκειμένου να κάνεις κάμπινγκ ή κάποια ανάβαση ή δύσκολη πεζοπορία. Ίσως να χρειαστείς πυξίδα, την οποία δεν πρέπει να έχεις απλώς, αλλά να γνωρίζεις και να ‘διαβάζεις’ ή μπορεί να χρειαστεί να φτιάξεις ένα προσωρινό καταφύγιο ή να δώσεις τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον. Πάρε μερικά μαθήματα πριν ξεκινήσεις.
Στην εξοχή με σιγουριά...εάν προβλέπεις πως η εκδρομή σου θα είναι κουραστική, φρόντισε να είναι ο εαυτός σου σε θέση ν’ αντεπεξέλθει στην ταλαιπωρία, να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση. Εάν σχεδιάζεις ν’ ανέβεις σε υψόμετρο μεγάλο, κάνε ένα πλάνο για τον τρόπο που θα σε βοηθήσει να εγκλιματιστείς σταδιακά.

– καλό είναι εάν πρόκειται να κάνεις μεγάλη πεζοπορία, ανάβαση ή κάμπινγκ, να έχεις παρέα.

– μερικές περιοχές απαιτούν να έχεις άδεια εισόδου. Εάν μια περιοχή είναι κλειστή, μην μπαίνεις. Διάβασε τους κανονισμούς που αναγράφονται στις ταμπέλες – πρέπει να γνωρίζεις τους κανονισμούς για πυρκαγιά ή άγρια ζώα.

– έχε μαζί σου συσκευή για να εκπέμψεις σήμα κινδύνου, όταν βρεθείς σε έκτακτη ανάγκη και γνώριζε που θα βρεις κάποιο τηλέφωνο ή που βρίσκεται ο δασοφύλακας.

– άφησε ένα αντίγραφο του δρομολογίου που θ’ ακολουθήσεις σε κάποιο άτομο που θεωρείς υπεύθυνη προσωπικότητα. Σημείωσε επίσης τον αριθμό και την μάρκα του αυτοκινήτου σου, τα εφόδια που έχεις πάρει, τον καιρό που προβλέπεις πως θα έχει και πότε σχεδιάζεις να επιστρέψεις.

Στην εξοχή με σιγουριά...Σ’ ένα σακίδιο πρέπει να έχεις: 
– κεριά και σπίρτα
– κινητό τηλέφωνο
– ρούχα (κάτι ζεστό, κάλτσες, αδιάβροχο)
– πυξίδα
– κουτάκι με είδη για πρώτες βοήθειες
– φαγητό (έξτρα και κάτι σε ξηρά τροφή και νερό)
– φακό
– ασημόχαρτο (για σινιάλο ή για να το χρησιμοποιήσεις για κύπελλο)
– καπέλο
– εντομοαπωθητικό
– χάρτη
– νάιλον νήμα
– σουγιά
– γυαλιά (δεύτερο ζευγάρι)
– το φάρμακο, που πιθανώς παίρνεις καθημερινά
– ραδιόφωνο με μπαταρίες
– κουβέρτα ή ένα πλαστικό για ζεστό κάλυμμα
– γυαλιά ηλίου
– αντηλιακό
– σακούλα απορριμμάτων
– αδιάβροχα σπίρτα ή σπίρτα μέσα σε αδιάβροχη σακούλα ή κουτί
– ταμπλέτες για καθαρισμό νερού
– σφυρίχτρα (για να τρομάξεις τα ζώα ή για να κάνεις σινιάλο εάν χρειαστεί)

Με όλα αυτά τα εφόδια ίσως το μόνο που να χρειάζεσαι πλέον είναι η διάθεση να χαρείς τη φύση!

 

Διαβάστε επίσης