Το καλοριφέρ: διαρροές και αέρας

Το καλοριφέρ: διαρροές και αέρας Το καλοριφέρ: διαρροές και αέρας

Διαρροές, απώλειες νερού, σταξίματα και αέρας είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των συστημάτων θέρμανσης με θερμό νερό. Πολλά από αυτά είναι δουλειές για επαγγελματίες, κάποια άλλα όμως μπορούν να επιδιορθωθούν με απλά μαστορέματα, ακολουθώντας τα στάδια που παρουσιάζονται παρακάτω.

Η κεντρική εγκατάσταση παροχής θερμού νερού συνήθως είναι υψηλής πίεσης. Ο θερμαντήρας συνδέεται κατευθείαν με το δίκτυο ύδρευσης αφού παρεμβληθούν ειδικά εξαρτήματα ασφαλείας, όπως διακόπτες, εκτονωτική βαλβίδα, βαλβίδα αντεπιστροφής, μανομετρικά κ.λπ.

Η εγκατάσταση θέρμανσης με κύκλωμα θερμού νερού πρέπει να γίνει από επαγγελματίεςΗ εγκατάσταση θέρμανσης με κύκλωμα θερμού νερού πρέπει να γίνει από επαγγελματίες, μιας και προϋποθέτει πολύπλοκους χειρισμούς.

Το ζεστό νερό δρα ως ισχυρό διαβρωτικό στις σιδερένιες σωληνώσεις. Συνήθως προκαλεί παροδικές συσσωρεύσεις σκουριάς μέσα στη σωλήνωση και οξειδώνει τους συνδέσμους και τις ενώσεις. Ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να αλλάξετε το νερό του κυκλώματος θέρμανσης μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη δουλειά που πρέπει να γίνει από επαγγελματία.

Εσείς μπορείτε να βρείτε λύση στα πιο συνηθισμένα προβλήματα, και να κάνετε τις επισκευές που είναι μέσα στις δυνατότητες σας.

– Το κρύο είναι ένας εξωτερικός παράγοντας ο οποίος, μαζί με τη διαβρωτική δράση του ζεστού νερού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

– Οι διάφορες αλλαγές θερμοκρασίας, όταν είναι συχνές και απότομες, φθείρουν συνήθως το υλικό της σωλήνωσης και δημιουργούν ρωγμές ή διαρροές, οι οποίες ευθύνονται για την αλλαγή της πορείας της σωλήνωσης.

Εάν χρειάζεται κάποια έκτακτη επισκευή, επιχειρήστε να καλύψετε τη ρωγμή, εάν δεν είναι πολύ μεγάλη, με στόκο σιλικόνης μέχρι να έρθει ο τεχνικός.

– Το κρύο συνήθως παγώνει το νερό του κυκλώματος των εν λόγω σωληνώσεων όταν ένα τμήμα της εγκατάστασης είναι εξωτερικό.

Για να προλάβετε την εμφάνιση και των δύο παραπάνω προβλημάτων, πρέπει να ρίξετε αντιψυκτικό υγρό στο κύκλωμα του νερού.

– Πρώτα, επαληθεύστε πόσα λίτρα νερού περιέχει το κύκλωμα της θέρμανσης για να μπορέσετε να υπολογίσετε την ποσότητα του υγρού που θα πρέπει να προσθέσετε.
– Έπειτα, ανοίξτε το δοχείο διαστολής του κυκλώματος και αφαιρέστε ποσότητα νερού ίση με το υγρό που θα προσθέσετε.

Το αντιψυκτικό αρχίζει να ενεργεί όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 10°C.

Διαρροές και στάξιμο
Καλύψτε τις ρωγμές με εποξικό ταχύπηκτο στόκο Οι διαρροές σε κάποιο κύκλωμα θέρμανσης απαιτούν απαραιτήτως τη μεσολάβηση ενός τεχνικού, διότι για την επισκευή τους χρειάζεται να εκκενωθούν οι σωληνώσεις.

Εντούτοις, κάποιες μικρές διαρροές, σταξίματα λόγω κακής προσαρμογής των κλειδιών και των δακτυλίων των καλοριφέρ, αντιμετωπίζονται χωρίς τη μεσολάβηση ειδικού.
– Οι διαρροές μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν και δύσκολα, εάν τις καλύψετε με ταχύπηκτους στόκους, ώστε η συνεχής ροή του νερού να μην εμποδίσει το κλείσιμο της ρωγμής.
– Τα σταξίματα λόγω κακής προσαρμογής των δακτυλίων επισκευάζονται εάν ρυθμίσετε τους δακτυλίους του καλοριφέρ με τη βοήθεια κλειδιών.
– Ελέγξτε την επιδιωκόμενη στεγανότητα σχολαστικά. Το μανόμετρο της αντλίας δεν πρέπει να δείξει καμία πτώση πίεσης για τα επόμενα 15 λεπτά.
– Εάν παρ’ όλα αυτά δεν δείτε αποτέλεσμα, πιθανόν επειδή δεν ακολουθήσατε τα κατάλληλα στάδια, μην επιχειρήσετε να επαναλάβετε τη διαδικασία διότι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα δεν θα ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε. Καλέστε έναν τεχνικό.
– Για να επισκευάσετε κάποια ρωγμή από την οποία διαφεύγει νερό του κυκλώματος, τυλίξτε τη με αδιάβροχη μονωτική ταινία και καλύψτε την αμέσως με εποξικό ταχύπηκτο στόκο.

Στο καλοριφέρ υπάρχει αέρας
Ανοίξτε τη βαλβίδα εξαέρωσης με ειδικό κλειδίΌταν το νερό που κυκλοφορεί στο κύκλωμα της θέρμανσης κάνει θόρυβο μέσα από τα καλοριφέρ, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο σώμα έχουν εγκλωβιστεί φυσαλίδες αέρα που αντηχούν λόγω της τριβής που δημιουργείται κατά τη διέλευση του υγρού.
– Για να αφαιρέσετε τον αέρα θα πρέπει να ανοίξετε τη μικρή βαλβίδα που έχουν όλα τα καλοριφέρ, παλιά ή καινούργια, στο πάνω μέρος τους. Τη βαλβίδα αυτή (βαλβίδα εξαέρωσης) μπορείτε να την ανοίξετε
με ειδικό κλειδί (εάν δεν έχετε, γιατί η εγκατάσταση είναι παλιά, αγοράστε από ένα σιδηροπωλείο) ή με ένα κατσαβίδι ή κέρμα, ανάλογα με το μοντέλο.
Ετοιμάστε ένα δοχείο ή μια πετσέτα για το νερό που μπορεί να διαρρεύσειΌταν είστε έτοιμοι να αφαιρέσετε τον αέρα από το καλοριφέρ, ετοιμάστε ένα δοχείο ή μια πετσέτα για το νερό που μπορεί να διαρρεύσει. Ανοίξτε τη βαλβίδα εξαέρωσης πολύ αργά, περιστρέφοντας το δακτύλιο μισή βόλτα (εάν τον ανοίξετε τελείως, το νερό του καλοριφέρ θα πεταχτεί), μέχρι να ακούσετε το κλασικό σφύριγμα του αέρα που διαφεύγει.
– Όταν το νερό αρχίσει να στάζει, κλείστε αμέσως τη βαλβίδα εξαέρωσης για να αποφύγετε τη διαρροή. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία προσεκτικά όσες φορές χρειαστεί για να ελευθερωθεί ο αέρας.

 

Διαβάστε επίσης