Δέκα συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τη ζωή μετά το διαζύγιο

Δέκα συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τη ζωή μετά το διαζύγιο Δέκα συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τη ζωή μετά το διαζύγιο

Ο γάμος σου έχει τελειώσει και αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά; Θέλεις να επαναπροσδιορίσεις τη ζωή σου; Μετά το διαζύγιο το σπουδαιότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ενεργήσεις σοφά.

Ο δεκάλογος για την επάνοδό σου σε μια γεμάτη και φυσιολογική ζωή είναι:

Σκέψου μόνη
Δεν αποτελείς πια το μισό ενός ζευγαριού. Η ζωή της μόνης γυναίκας είναι πολύ διαφορετική από τη ζωή που έκανες μέχρι σήμερα. Το να είσαι ξανά μόνη σημαίνει πως αναγκάζεσαι να κάνεις κάτι διαφορετικό και μην περιμένεις να είναι εύκολο. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να κατανοήσει τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη ζωή σου.

Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως είναι καλά που είσαι μόνη σου
Στην κοινωνία μας όπου η μόνη γυναίκα περιφρονείται από τους παντρεμένους μπορούμε εύκολα να βρούμε τους εαυτούς μας ανεπαρκείς. Εκείνη η ‘αληθινή’ γυναίκα που ερωτεύεται κρατάει και τη σχέση της. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μείνουν μόνες τους ή να διαλύσουν μια σχέση και αυτό είναι κάτι που δείχνει μάλλον δύναμη παρά αδυναμία.

Μην προσπαθήσεις να εκδικηθείς
Σε καμία περίπτωση όσο θυμωμένη και αν είσαι με τον σύντροφό σου και όσο και αν αισθάνεσαι πως ήταν άδικος μαζί σου μην προσπαθήσεις να του το ανταποδώσεις. Το μόνο που θα πετύχεις είναι να εξουθενωθείς και να χάσεις την προσωπική σου ενέργεια για κάτι που, σε τελευταία ανάλυση, δεν θα καρποφορήσει. Δεν θα τον φέρεις πάλι πίσω ενώ η πικρία που θα αισθανθείς θα σε φρενάρει από το να προχωρήσεις τη ζωή σου. Δεν αξίζεις κάτι τέτοιο και μην το επιχειρήσεις. Προσέγγισε το θυμό σου με ευαισθησία κάτι που είναι πιο εποικοδομητικό και θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις την ψυχική σου ισορροπία και την πνευματική σου διαύγεια. Προσπάθησε να καταγράψεις τι σε έκανε να θυμώσεις και γιατί. Βρες ένα φίλο που μπορεί να σε ακούσει και πες του πως αισθάνεσαι. Ο θυμός χρειάζεται μια διέξοδο, αλλά το να επανέρχεσαι στα παλιά δεν είναι υγιής τρόπος για να ξεθυμάνει.

Παραδέξου πως η σχέση σου τελείωσε
Όταν ζεις μόνη και ο σύντροφός σου έχει φύγει, θα μπορούσε να είναι εύκολο να δεχθείς πως όλα τέλειωσαν. Δυστυχώς αυτό δεν είναι τόσο εύκολο για αρκετές γυναίκες. Μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να ‘κατασκευάζει’ δικαιολογίες για να τον επισκεφθείς με το να ξεχνάς πράγματα στο χώρο του ή να συζητήσεις μαζί του κάτι τετριμμένο που αφορά τα παιδιά. Μην τον καλείς. Συζήτα μαζί όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, επισκέψου τον όταν πρέπει, αλλά να είσαι ευγενής, να κρατάς τις συναισθηματικές αποστάσεις και να αποδέχεσαι πως τώρα πια οι ζωές σας έχουν πάρει διαφορετικό δρόμο. Όσο γρηγορότερα το αποδεχθείς αυτό τόσο πιο γρήγορα θα αισθανθείς και πάλι ευτυχισμένη.

Μην ζεις κολλημένη στο παρελθόν
Ασφαλώς θα έχεις και αρκετές θαυμάσιες αναμνήσεις από τη συμβίωσή σου. Δεν θα έμενες μαζί τόσο καιρό εάν δεν ζούσατε και καλές στιγμές. Να τις θυμάσαι αλλά να μην ενδιατρίβεις σ’ αυτές. Εάν πιάσεις τον εαυτό σου να πιστεύει πως ποτέ ξανά δεν θα είναι όπως αυτές δώσε του ένα ‘νοερό χαστούκι’ και υπενθύμισε στον εαυτό σου πως υπάρχουν φανταστικές στιγμές που σε περιμένουν στην μελλοντική σου ζωή και πως το παρελθόν δεν είναι παρά μόνον αναμνήσεις. Μπορείς να διδαχθείς από αυτό αλλά τίποτε δεν αλλάζει ή γυρνάει πίσω. Έχει πια προσπεράσει… το μέλλον είναι αυτό που τώρα πια πρέπει να σκέφτεσαι και να εξαντλείς το δυναμικό σου.

Μην ενοχοποιείς τον εαυτό σου
Πιθανώς έχεις πει πολλά που δεν τα εννοούσες και τώρα το μετανιώνεις… δεν μπορείς, όμως, να αλλάξεις τώρα κάτι. Απολογήσου στον πρώην σου, αλλά μην περιμένεις η απολογία σου να αλλάξει τίποτε. Δώσε εσύ άφεση αμαρτιών στον εαυτό σου και διδάξου από τα λάθη σου.

Ξανα-ανακάλυψε τον εαυτό σου
Από πόσα πράγματα είχες παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της σχέσης σου; Μήπως ήσουν δεμένη στο άρμα της ικανοποίησης του συντρόφου σου; Τώρα ήλθε η ώρα να ζήσεις για σένα!!! Κάνε τα πράγματα που θα κάνουν ΕΣΕΝΑ ευτυχισμένη και θα επαυξήσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Δώσε ένα νέο στυλ στα μαλλιά σου, ανανέωσε το σπίτι σου, παρακολούθησε κάποιο πρόγραμμα εκμάθησης. Κάνε οτιδήποτε σου αρέσει, αλλά κάνε το για ΣΕΝΑ!

Ασχολήσου με τα οικονομικά σου
Τα οικονομικά σου είναι συνυφασμένα με τις αλλαγές στη ζωή σου και είναι σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς πόσο είναι το εισόδημά σου. Είναι εύκολο να αρχίσεις τις σπατάλες όταν κολυμπάς στη… θλίψη, μια έξτρα παραχώρηση σήμερα – μία αύριο για να αισθανθείς καλύτερα. Μην παρασύρεσαι. Εάν βουτηχτείς στα χρέη θα είναι πολύ δύσκολο για μια μόνη γυναίκα. Εάν τα εισοδήματά σου είναι χαμηλά έως ανύπαρκτα ζήτησε κάποια βοήθεια από κάποιο κοινωνικό φορέα. Θα σε βοηθήσουν και θα βρεις έτσι το χρόνο να δώσεις μια πιο μόνιμη λύση στο οικονομικό σου πρόβλημα.

Μην καταντήσεις μοναχική ύπαρξη
Ίσως έχεις ανακαλύψει πως τα παντρεμένα φιλικά σου ζευγάρια δεν σε επισκέπτονται πια τόσο συχνά και αυτό γιατί δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με αυτά που δελεάζουν εσένα. Μην πανικοβάλλεσαι. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό και καθώς περνάει ο καιρός βαθμιαία θα βρίσκεις καινούριους φίλους. Όταν ξεκινήσει αυτό, να είσαι βεβαία πως θα προσελκύεις όλο και περισσότερους φίλους. Όταν γνωρίσεις νέους ανθρώπους, αυτοί δεν θα θέλουν να σε βλέπουν μέσα στην κατήφεια και την ακεφιά. Δεν σε γνωρίζουν καλά και πιθανώς τους είναι δύσκολο να σου δείξουν συμπάθεια. Να είσαι καλοδιάθετη, να χαμογελάς γιατί …γι’ αυτό θα σε θυμούνται.

Μην προσπαθείς να κερδίσεις πόντους
Το έχεις ακούσει, αλλά όταν συναντήσεις τον συγκεκριμένο ‘τύπο’ το ξεχνάς. Να θυμάσαι πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της γνωριμίας ενός ατόμου και της δημιουργίας μια δεμένης σχέσης… μιας βαθιάς σχέσης. Μην προσπαθήσεις να ξεπεράσεις εκείνη τη γραμμή… πρέπει να διασταυρωθείτε αργά… Εάν προσπαθήσεις να τη περάσεις γρήγορα θα βιάσεις την κατάσταση και οι βεβιασμένες σχέσεις μάλλον δεν διαρκούν. Και βέβαια, γνωρίζουμε μερικά ειδύλλια- ανεμοστρόβιλους που έχουν επιβιώσει στο τεστ του χρόνου, αλλά αυτά είναι η εξαίρεση μάλλον παρά ο κανόνας. Η ζωή και μετά το διαζύγιο συνεχίζεται… έχει επιβεβαιωθεί περίτρανα στο διάβα του χρόνου …γιατί εσύ πρέπει να ανησυχείς και να βιάζεσαι; … κάπου στη καμπή του δρόμου σε περιμένει και πάλι η ευτυχία. Γιατί όχι;

 

Διαβάστε επίσης