Συμβουλές για να αποφύγετε το στρες των χριστουγεννιάτικων αγορών

Συμβουλές για να αποφύγετε το στρες των χριστουγεννιάτικων αγορών Συμβουλές για να αποφύγετε το στρες των χριστουγεννιάτικων αγορών

Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, τα χριστουγεννιάτικα ψώνια είναι ίσως ένας δυσάρεστος καταναλωτικός πονοκέφαλος παρά μια γιορταστική διαδικασία. Αν αισθάνεστε ότι ανήκετε στους δυσαρεστημένους καταναλωτές, στους σκλάβους της εμπορευματοποίησης, τότε υπάρχει ένας τρόπος να αποφύγετε το άγχος των χριστουγεννιάτικων αγορών με λίγο προγραμματισμό.

Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων
Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έξοδα για ψώνια, μπορείτε τουλάχιστο να αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη πηγαίνοντας για ψώνια σε τοπικά συνοικιακά καταστήματα. Αξίζει να υποστηρίξετε τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις – ακόμα κι αν σας κοστίσει λίγο ακριβότερα – από τα μεγάλα πολυκαταστήματα που έτσι κι αλλιώς συνεχίζουν να προσθέτουν εκατομμύρια ευρώ στα κέρδη τους.

Ψωνίστε σε όλη τη διάρκεια του έτους
Βαφτίστε ένα μεγάλο δοχείο ή ντουλάπι σε «αποθήκη δώρων» και φυλάξτε εκεί πράγματα και δώρα που θα ήταν χρήσιμα στους αγαπημένους σας, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου τα βρείτε διαθέσιμα. Αυτό όχι μόνο θα σας γλυτώσει από ένα πονοκέφαλο στο τέλος του έτους, αλλά μπορεί επίσης να σας εξοικονομήσει χρήματα όταν είστε σε θέση να βρείτε και να αγοράσετε τα πράγματα αυτά σε περιόδους που θα έχουν καλύτερη τιμή ή έκπτωση. Επιπλέον, μπορείτε να «ψωνίσετε» από αυτήν την αποθήκη για γενέθλια, γιορτές ή άλλες τυχαίες περιπτώσεις που ξεπροβάλλουν κατά τη διάρκεια του έτους.

Τελειώστε νωρίς
Προσδιορίστε μια ημερομηνία για να τελειώσετε τα ψώνια σας πριν ξεκινήσει η σεζόν. Ακόμα και ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα θα ήταν καλά. Αν και είναι κάπως δύσκολο, αν το προγραμματίσετε σωστά θα το καταφέρετε.

Αγοράστε on-line
Ο υπέροχος κόσμο του Διαδικτύου ανοίγει πολλούς δρόμους για ψώνια. Πολλές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν ανεξάντλητες επιλογές. Αφιερώνοντας λίγη παραπάνω on-line αναζήτηση θα βρείτε σίγουρα το τέλειο δώρο.

Χειροποίητα δώρα
Αν και μπορείτε να βρείτε πολλά χειροποίητα δώρα στην αγορά, τίποτε δεν θα αξίζει σαν κι αυτό που φτιάξατε με τα χεράκια σας. Το διαδίκτυο και πάλι θα σας βοηθήσει να αντλήσετε ιδέες για χειροτεχνίες και χειροποίητες κατασκευές που θα έχουν την προσωπική σας σφραγίδα.

Πείτε όχι στα δώρα
Αυτή είναι ανατρεπτική επιλογή αλλά θα σας απαλλάξει ξεκάθαρα από το άγχος. Μπορείτε πάντα να περάσετε τα Χριστούγεννα χωρίς την αγορά δώρων. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Ίσως είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους. Αυτή η επιλογή βέβαια θα πρέπει να είναι οικογενειακή καθώς αν έχετε παιδιά, είναι δύσκολο να τα πείσετε να ασπαστούν αυτήν την άποψη.

 

Διαβάστε επίσης