Αντιμετωπίστε το φόβο της απόλυσης

Αντιμετωπίστε το φόβο της απόλυσης Αντιμετωπίστε το φόβο της απόλυσης

Είναι φανερό ότι ζούμε σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή που τα εργασιακά δεδομένα έχουν ανατραπεί. Οι ισορροπίες στην ασφάλεια της εργασίας έχουν κι αυτές διαταραχθεί σημαντικά και κανείς μας πια δεν ξέρει τι να περιμένει. Ο φόβος της απόλυσης και της ανεργίας ταλαιπωρεί χιλιάδες εργαζόμενους και η εργασιακή ανασφάλεια τους κάνει δυστυχισμένους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βιώνουν με αγωνία την καθημερινή παρουσία στη δουλειά, και το άγχος μήπως είναι οι επόμενοι τους αποδιοργανώνει στην καθημερινότητά τους. Το καλύτερο όπλο απέναντι σε ένα φόβο είναι να τον αντιμετωπίσεις, με τα δικά σου μέσα, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται μιας και η ανάγκη να διατηρήσει κανείς τη θέση εργασίας του σήμερα, παρά τις υποχρεώσεις ή τις δυσκολίες που συναντά, γίνεται παράγοντας υπερβολικού άγχους, ακόμα και υποταγής. Οι περισσότεροι δεν έχουμε ελπίδες για ανέλιξη ή οικονομική βελτίωση και μοιάζει να έχει ακυρωθεί η όποια προσωπική επιθυμία. Όλοι έχουμε δεχτεί συνθήκες και τροποποιήσεις τόσο σε μισθολογικό επίπεδο όσο και στον τρόπο δουλειάς μας, το ωράριο.

Προσαρμοζόμαστε όμως ο φόβος καλά κρατεί. Το καθημερινό στρες και η απαξίωση ειδικά στη γενιά των 25-35 είναι συνεχές φαινόμενο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχεί κανείς, όμως δεν πρέπει να το αφήνουμε να μας καταβάλλει. Για να μη βουλιάξεις, κυρίως ψυχικά, και να περάσεις όσο πιο καλά μπορείς αυτήν τη φάση, χρειάζεται προσοχή και ανασυγκρότηση. Όσο είσαι στη δουλειά, συγκεντρώσου! Αν γίνουν έμμονη ιδέα η σκέψη της απόλυσης, ο φόβος και το κενό, μπορεί εκτός από την ψυχική σου υγεία να βλάψεις και την ποιότητα της δουλειάς σου. Εξάλλου μπορεί και να μην απολυθείς ποτέ. Δώσε νόημα σε αυτό που κάνεις εδώ και τώρα. Φαντάσου η ανησυχία σου για να ΜΗΝ συμβεί κάτι τέτοιο να σε οδηγήσει ακριβώς εκεί που φοβάσαι.

Η δουλειά δεν είναι όλη η ζωή μας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της. Ένα καλό υποστηρικτικό περιβάλλον, οι δικοί σου άνθρωποι μπορούν να σε στηρίξουν ψυχικά και να σε αποφορτίζουν στις δύσκολες εντάσεις. Κι όταν μπορούμε να αποφορτιστούμε, μπορούμε να πάρουμε ανάσες και να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι. Αναζήτησε σημεία σταθερότητας στον ίδιο σου τον εαυτό. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, ζήτα τη, μην αφήνεις τον εαυτό σου να εγκλωβιστεί. Βρες σημεία αναφοράς που σε στηρίζουν μέσα σου και γύρω σου, ώστε να μη νιώθεις μονίμως ότι περιμένεις τα μαντάτα της απόλυσης. Προσπάθησε να αναπνεύσεις κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν, που διώχνουν τις βαριές σκέψεις και σε αναζωογονούν. Προσφέρσου να βοηθήσεις κάποιο δικό σου, κάνε ένα σπορ, διάβασε κάποιο βιβλίο, μίλα με τους αγαπημένους σου. Σε κάθε περίπτωση προσπάθησε να δημιουργείς γύρω σου θετική ατμόσφαιρα, οι δύσκολες καταστάσεις μας κάνουν πιο δυνατούς.

 

Διαβάστε επίσης