Καλοκαιρινοί έρωτες ή αγάπες μικρής χρήσης;

Καλοκαιρινοί έρωτες ή αγάπες μικρής χρήσης; Καλοκαιρινοί έρωτες ή αγάπες μικρής χρήσης;

Καλοκαιράκι, καλοκαιράκι….μες τη δική σου αγκαλιά! Πώς είναι να ερωτεύεται κανείς τώρα; Άλλωστε αυτή η περίοδος καθορίζεται συμβατικά ως η περίοδος που όλοι…σχεδόν όλοι ερωτευόμαστε, ξανά, από την αρχή, ή γιατί όχι, για πρώτη φορά!

Όσο κι αν θες να μείνεις πιο σοβαρός κι ανεπηρέαστος δε μπορείς…το καλοκαίρι σου κλείνει το μάτι, σε τραβάει απ’ το μανίκι, σου φωνάζει να παραδοθείς στις παραλίες που ασφυκτιούν από κόσμο, στις βόλτες, που είναι σίγουρα πιο γλυκές απ’ αυτές του χειμώνα… Αυγουστιάτικο φεγγάρι, ωραία μουσική, λίγο ποτό παραπάνω, και τότε ξεκινάνε οι σχέσεις που τις χαρακτηρίζει η ένταση και το πάθος…

Σαν λιωμένο παγωτό…

Παρομοιάζουν πολλοί τις αγάπες του καλοκαιριού! Για κάποιους από εμάς καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, για άλλους χαλάρωση και ξεκούραση, και για κάποιους άλλους, η απόλυτη ευκαιρία για καινούργιες γνωριμίες και σχέσεις. Η ανάλαφρη διάθεση που επικρατεί, ευνοεί συνήθως μια τάση προς την «υπέρβαση», μια ανάγκη φυγής από τα συνηθισμένα….Κυρίως, μια ανάγκη να νιώσουμε ερωτευμένοι και ποθητοί. Όσο ο ήλιος και η θάλασσα προκαλούν αμετανόητα την καλή μας διάθεση και μειώνουν τις αντιστάσεις μας, τόσο η επιθυμία για νέα πράγματα, οδηγεί πολύ συχνά σε έντονους, αλλά συνήθως χρονικά περιορισμένους έρωτες, να κρατούν από λίγες ώρες έως και αρκετές ημέρες. Υποσχέσεις που δηλώνουν «Θα ’μαστε για πάντα μαζί, αυτό το καλοκαίρι είναι μονό η αρχή», τις περισσότερες φορές σβήνουν με το τέλος των διακοπών. Κι ενώ είμαστε σίγουροι πως έχουμε βρει το ιδανικό ταίρι και «πετάμε στους εφτά ουρανούς», με τον ερχομό του φθινοπώρου, μαζί ξεθωριάζει και η ανάμνηση της σχέσης…

Όμως, για να είμαι ακριβέστερη, πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν βέβαια και μερικές εξαιρέσεις, όπου οι σχέσεις του καλοκαιριού δοκιμάστηκαν, άντεξαν και μεταλλάχθηκαν σε μόνιμες. Η δουλειά πάνω στη σχέση, όταν δηλαδή υπάρχει προσπάθεια κατανόησης των αναγκών και των δυο συντρόφων, τότε μπορεί να μετατρέψει μία καλοκαιρινή γνωριμία σε μία ολοκληρωμένη σχέση.

Ερωτεύτηκα κιόλας; Πότε πρόλαβα; 

Σας το λέω με σιγουριά! Μη διερωτάται κανείς γιατί ερωτευόμαστε τόσο εύκολα το καλοκαίρι! (Η χωρίζουμε τόσο εύκολα το καλοκαίρι, γιατί συμβαίνει κι αυτό, αλλά δε χαλάμε τη διάθεση μας, εμείς μιλάμε για έρωτες!) Η έννοια λοιπόν του καλοκαιριού απαιτεί διακοπές, δηλαδή έξοδο από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Το περιβάλλον ενισχύει τις καινούργιες γνωριμίες, καθώς οι πιο πολλές γίνονται σε τόπους διακοπών. Αισθανόμαστε πιο χαλαροί, οι αναστολές μας πέφτουν και το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε έντονα την επιθυμία για αγάπη και έρωτα! Αφήνουμε τον εαυτό μας να υπερασπιστεί άλλους ρόλους από αυτούς που υποδυόμαστε καθημερινά, στη δουλειά μας, στο σπίτι μας και είμαστε πιο ανοιχτοί και επικοινωνιακοί απέναντι στους ανθρώπους. Με ανάλαφρο ντύσιμο, (είναι αναμφισβήτητα η μόνη περίοδος που μια γυναίκα μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε δέκα λεπτά!), τη σεξουαλικότητα μας να ανεβαίνει διαρκώς, θέλουμε να αρέσουμε στους άλλους. Συνειδητοποιούμε πως τελικά δίνουμε ευκαιρίες που πιθανότατα να τις προσπερνούσαμε εάν ήμασταν κάτω από άλλη διάθεση και άλλες συνθήκες. Η αυξημένη κοινωνικότητα, ο «καλοκαιρινός» αυθορμητισμός μας, συντελούν στο να βάλουμε πιο εύκολα ένα καινούργιο πρόσωπο στη ζωή μας. Αυτό θα πει καλοκαίρι, έτσι είναι η φύση του και μας διευκολύνει!

Δεν ήξερες δε ρώταγες…! Φύλαγε τα ρούχα σου, για νά ’χεις τα μισά!

Αυτό λοιπόν το ιδανικό, καλοκαιρινό σκηνικό, μας αναγκάζει να εξιδανικεύσουμε αυτές τις σχέσεις που δημιουργούνται. Ο καθένας από εμάς παρουσιάζει τον καλύτερο του εαυτό, αυτόν που θα ήθελε να έχει, τη διαθεσιμότητα και την ανάγκη του να έρθει πιο κοντά στους άλλους, χωρίς ιδιαίτερες ανασφάλειες και σκοτούρες. Κάνοντας όμως σχέσεις που τελικά, είναι βασισμένες σε μια «ψεύτικη» εικόνα, αυτό έχει ως τίμημα τη μικρή διάρκεια και το αποτέλεσμα είναι συνήθως αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο׃ με το τέλος των διακοπών, με την επιστροφή στη δουλειά και τη ρουτίνα, οι πιο πολλές από αυτές τις επιλογές δεν αντέχουν, αφού έχουν δημιουργηθεί κάτω από «εξαιρετικές» συνθήκες, άρα η εναλλαγή σε ένα άλλο πλαίσιο τις διαλύει. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπου οι δυο σύντροφοι καταφέρνουν να μειώσουν την ένταση και τη δυσαρέσκεια αφού συμφωνούν από την αρχή ότι η γνωριμία τους θα έχει ως τελική έκβαση μια σύντομη ημερομηνία λήξης. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι το μόνο που επιζητούν είναι η ερωτική γνωριμία και αυτό που έχει να τους δώσει.

Η πρόληψη είναι σίγουρα η καλύτερη θεραπεία!

Μέτρα πρόληψης όμως, δεν εννοούμε ποτέ την αποχή μας από τις διακοπές! Καλό είναι σίγουρα να προνοούμε, ώστε στην επιστροφή να μη δημιουργούνται περισσότερα αρνητικά συναισθήματα που ίσως εμποδίσουν τη φυσιολογική ένταξή μας στη ρουτίνα. Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, ο καθένας με τον τρόπο που πραγματικά τον αντιπροσωπεύει. Παρόλα αυτά, ας μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο, χειμώνα καλοκαίρι! Χαιρόμαστε, ερωτευόμαστε, φοράμε την καλή μας διάθεση, μα δε ξεχνάμε πως λίγο φρένο στη ζωή δεν έβλαψε κανένα! Μπορεί η απόλαυση να κυριαρχεί, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε πως οφείλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Στην περίπτωση που ερωτευθούμε, αλλά τελικά μας στοιχίσει κάποια απώλεια, καλό θα ήταν να σκεφτούμε τη θετική πλευρά της κατάστασης, που σίγουρα αποτελεί μια εμπειρία ζωής για μας. Το κλειδί είναι να θυμόμαστε πως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ψυχική και σωματική απώλεια του ίδιου μας του εαυτού και να μη κάνουμε ποτέ κάτι γιατί «πρέπει» ή γιατί το «κάνουν οι άλλοι». Να φροντίζουμε να κάνουμε πάντοτε τις επιλογές που θεωρούμε ότι μας ταιριάζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.

Πρακτικές συμβουλές για να μην έχουμε δυσάρεστη επιστροφή! 

Ας καθαρίσουμε το σπίτι πριν φύγουμε. Στην επιστροφή, θα αισθανθούμε όμορφα αντικρίζοντας το τακτοποιημένο. Επίσης, δεν πρέπει να αναβάλουμε τις υποχρεώσεις μας για μετά τις διακοπές. Η συσσώρευση δουλειάς θα μας εξαντλήσει. Γενικά, η επανένταξη στην καθημερινότητα πρέπει να γίνεται ομαλά και σταδιακά. Καλή ιδέα είναι να έχουμε ένα περιθώριο λίγων ημερών πριν επιστρέψουμε στην εργασία μας.

Μπορούμε να σκεφτούμε τις επόμενες μας διακοπές! Μικρά ταξιδάκια αυθημερόν μπορούν να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σταδιακά. Φυλάξτε τις αναμνήσεις σας ζωντανές. Κρατήστε επαφή, εάν είναι εφικτό, με τους νέους σας φίλους και μοιραστείτε τις καλοκαιρινές σας εμπειρίες με αυτούς που αφήσατε πίσω.

Το μυστικό για να μη μας αγγίξει το «σύνδρομο μετά τις διακοπές» και να γυρνάμε πάντα φρέσκοι, ξεκούραστοι και έτοιμοι για δράση είναι να κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σύντομες διακοπές, μικρά διαλείμματα και να περνάμε μικρότερες περιόδους έντασης. Τότε φυσικά, η απόδοση στις υποχρεώσεις μας θα είναι πιο ποιοτική.

Τέλος, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καλοκαιρινές σχέσεις με το σωστό τρόπο, να είμαστε δηλαδή προετοιμασμένοι πως πιθανό να έχουν ημερομηνία λήξης ώστε να είναι πηγή ψυχικής αναζωογόνησης κι όχι ένα τραυματικό γεγονός.

 

Διαβάστε επίσης