Πώς να διαλέξετε κουφώματα ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους

Πώς να διαλέξετε κουφώματα ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους Πώς να διαλέξετε κουφώματα ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους

Ένας τρόπος επιλογής των κουφωμάτων είναι ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Υπάρχουν τα ξύλινα κουφώματα, τα κουφώματα αλουμινίου και τα συνθετικά κουφώματα pvc (πλαστικά κουφώματα). Όλα τα κουφώματα έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία σας παρουσιάζουμε για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή σας.

Ξύλινα κουφώματα

Ξύλινα κουφώματαΠαραδοσιακά το ξύλο υπήρξε βασικό οικοδομικό υλικό, άρα και υλικό για κουφώματα, λόγω της εύκολης διαθεσιμότητάς του και αποτελούσε την πιο συνηθισμένη επιλογή για τα σπίτια. Σα πλεονεκτήματα του θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την βαφή και το φινίρισμα του που αναδεικνύει τα νερά του ξύλου και δίνει ένα πιο «φυσική» και ρουστίκ όψη. Το ξύλο επίσης είναι γερό υλικό, ευκολοδούλευτο, είναι ένα φυσικό μονωτικό υλικό και συμπληρώνει πολλές μορφές της παραδοσιακής οικιακής αρχιτεκτονικής.

Τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα είναι σίγουρα πιο αναβαθμισμένα σε ποιότητα και εμφάνιση από τα παλαιότερα, ενώ παρέχουν και μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας στο σπίτι σας. Επίσης τα ξύλινα κουφώματα έχουν και το πλεονέκτημα ότι αποτελούν την τέλεια θερμομονωτική επιλογή, καθώς το ξύλο είναι μονωτής της θερμότητας.

Από την άλλη πλευρά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα παραμένουν σε έναν βαθμό ευάλωτα σε κλιματολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα τα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα που απαιτούν πολλή τακτική συντήρηση. Συντήρηση με βαψίματα, στοκαρίσματα συχνά ρετούς και περιστασιακή ανακαίνιση, λείανση και εφαρμογή νέων βερνικιών είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη. Παρ’ όλα αυτά, ένα σωστά συντηρούμενο ξύλινο κούφωμα μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Στις παραμέτρους επιλογής τους θα πρέπει να προσμετρηθεί και η τιμή τους που είναι σίγουρα ακριβότερη από τα πλαστικά κουφώματα και τα κουφώματα αλουμινίου.

Κουφώματα αλουμινίου

Κουφώματα αλουμινίουΓια χρόνια, οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές έχουν προτιμήσει τα κουφώματα αλουμινίου για τη συνολική τους δύναμη και τη διαχρονική τους αξία. Τα κουφώματα αλουμινίου, πιθανόν είναι τα πιο γνωστά στην Ελλάδα, έχοντας ως κυριότερο πλεονέκτημα τη στιβαρότητα και την ασφάλεια που παρέχουν στο σπίτι σας, ενώ προσφέρουν και ευελιξία σχεδιασμού στο συνεργείο που θα αναλάβει την τοποθέτηση τους. Λόγω της ακαμψίας, της αντοχής τους και τη δυνατότητα χρήσης στενών πλαισίων, τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να ταιριάξουν σε μια ευρεία ποικιλία συνδυασμών.

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι επίσης δημοφιλή λόγω του χαμηλού κόστους συντήρησής τους. Δεν σκουριάζουν, δεν σαπίζουν, και δεν χρειάζονται βάψιμο.

Σημαντικό μειονέκτημα όμως για το αλουμίνιο είναι πως αποτελεί καλό αγωγό της θερμότητας και έτσι επιτρέπει σημαντικές θερμικές απώλειες. Σε κρύο καιρό, η θερμότητα του σπιτιού σας διαρρέει προς τα έξω. Έτσι στο παρελθόν τα κουφώματα αλουμινίου δεν ήταν πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Σήμερα οι διαρροές μπορούν να αντιμετωπιστούν καθώς τα σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου, είναι υψηλότερης ποιότητας συγκριτικά με τα παλαιότερα ψυχρά κουφώματα, και διαθέτουν κάποιο τύπο θερμοδιακοπής. Η θερμοδιακοπή στα κουφώματα αλουμινίου είναι ένα κομμάτι μετάλλου (κράμα), που χωρίζει το εξωτερικό από το εσωτερικό αλουμίνιο, σταματώντας τη μεταφορά θερμοκρασίας του εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό.

Ένα ακόμα σχετικό μειονέκτημα για τα κουφώματα αλουμινίου είναι το κόστος τους, το οποίο αν και δεν είναι τόσο υψηλό όσο του ξύλου, είναι σίγουρα ακριβότερο από τα πλαστικά κουφώματα, ιδιαίτερα μάλιστα αν επιλέξετε να έχουν και θερμοδιακοπή.

Συνθετικά κουφώματα pvc

Συνθετικά κουφώματα pvcΤα συνθετικά κουφώματα pvc που ονομάζονται και πλαστικά κουφώματα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη χώρα μας καθώς, ενώ δεν έχουν κάποιο σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα, το κόστος τους είναι σημαντικά χαμηλότερο. Αυτό άλλωστε είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους, όπως επίσης και τα εξαιρετικά θερμομονωτικά τους αποτελέσματα, εξοικονομώντας σας ενέργεια και χρήματα.

Ένα συνθετικό κούφωμα μπορεί να είναι φθηνό, ανθεκτικό και εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης, όταν σχεδιαστεί σωστά για να ελαχιστοποιεί τη μεταφορά θερμότητας. Αν και τα παλαιότερα πλαστικά κουφώματα είχαν προβλήματα με τη θερμική διαστολή, και τη σταθερότητα σε πολύ ζεστό περιβάλλον, τα μοντέρνα συνθετικά κουφώματα είναι πολύ πιο ανθεκτικά και σταθερά στις διατάσεις τους, εξαιτίας της θερμοκρασίας.

Τα συνθετικά πλαστικά κουφώματα κατασκευάζονται κυρίως από πολυβινυλοχλωρίδιο ή χλωριούχο πολυβινύλιο (pvc). Αυτό το υλικό έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το ότι δεν χρειάζεται συντήρηση. Δεν μπορεί να βαφτεί, αλλά είναι διαθέσιμο σε λευκό και διάφορα ουδέτερα χρώματα που ταιριάζουν με τα βασικά χρώματα των σπιτιών. Επειδή το χρώμα τους είναι διαποτισμένο σε όλο το υλικό, είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνουμε γρατζουνιές και βαθουλώματα. Κατά συνέπεια, ένα συνθετικό pvc κούφωμα, μπορεί να δείχνει σχεδόν καινούριο για πολλά χρόνια.

Ως μειονέκτημα έχει παρατηρηθεί πως μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο, τα πλαστικά κουφώματα ενδεχομένως να αλλοιωθούν επιφανειακά ή ακόμα ορισμένες φορές και να κιτρινίσουν. Αυτό επίσης εξαρτάται από τη χημική σύσταση του πλαστικού που επηρεάζει την ποιότητα και την αντοχή του. Κάτι τέτοιο όμως ήταν πιο έντονο σε περασμένες δεκαετίες και σε κουφώματα από πλαστικό χαμηλής ποιότητας. Πλέον, τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα pvc δεν κιτρινίζουν και γενικότερα δεν αλλοιώνεται το χρώμα τους.

 

Διαβάστε επίσης