Zumba: Η χαρά της γυμναστικής!

Zumba: Η χαρά της γυμναστικής! Zumba: Η χαρά της γυμναστικής!

Αν θεωρείτε την γυμναστική μια απαραίτητη βαρετή αγγαρεία, που δεν σας προσφέρει καμιά χαρά και απλά επιβάλλεται για λόγους υγείας, ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη. Το Zumba, το πιο διασκεδαστικό fitness πρόγραμμα, μπορεί να ξεσηκώσει ακόμα και τον πιο τεμπέλη.

Η ιστορία του Zumba

Ο χορός Zumba ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 στην Κολομβία από τον γυμναστή και χορογράφο Alberto «Beto» Perez. Ο Perez δημιούργησε αυτό το πρόγραμμα γυμναστικής τυχαία όταν αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει στην τάξη aerobics όπου δίδασκε. Μια μέρα μπαίνοντας στην τάξη του συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει τη μουσική του aerobic και ότι η μοναδική του εναλλακτική λύση ήταν να χρησιμοποιήσει ό,τι κασέτες είχε στο αυτοκίνητό του, δηλαδή latin τραγούδια, salsa και merengue. Έστησε έτσι μια δική του χορογραφία βασισμένη πάνω σ’ αυτή την μουσική. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους μαθητές του και έτσι η ιδέα εξαπλώθηκε. Σήμερα η μέθοδος Zumba διδάσκεται σε 150 χώρες και έχει εκατομμύρια μαθητές και οπαδούς παγκοσμίως.

Zumba: Η χαρά της γυμναστικής!

Η ρουτίνα του Zumba

Η μουσική είναι το βασικό στοιχείο για τα μαθήματα χορού Zumba. Οι ρουτίνες περιλαμβάνουν διαλειμματικές προπονήσεις, όπου αργοί και γρήγοροι ρυθμοί εναλλάσσονται για να τονώσουν το σώμα σας, ενώ συγχρόνως καίτε λίπος.

Ουσιαστικά το Zumba ενσωματώνει λάτιν ρυθμούς και εύκολες χορευτικές κινήσεις και βήματα για να δημιουργήσει ένα δυναμικό χορευτικό πρόγραμμα fitness που θα σας απογειώσει. Διατηρούνται ταυτόχρονα και στοιχεία της αεροβικής με κινήσεις αντοχής που βοηθούν στην τόνωση και γράμμωση των μυών. Στην πράξη λίγο από salsa, merenque, reggaeton, samba, hip-hop, cha cha, flamenco, αλλά και χορό της κοιλιάς και η γυμναστική γίνεται γιορτή!

Αρχικά, μπορεί να θέλεις λίγο χρόνο για να εξοικειωθείς με τα βήματα αλλά γρήγορα, η καρδιά σου θα δουλεύει στην εντέλεια, το λίπος στο σώμα σου θα μειωθεί και θα φτάσεις να καις μέχρι και 700 θερμίδες. Όσο έχουν κάνει Zumba μιλούν για μια γιορτή της γυμναστικής και επειδή ο ρυθμός μια είναι αργός και μια πιο γρήγορος, δεν μένεις τελικά χωρίς ανάσα. Ταυτόχρονα χάνεις κιλά αλλά το πιο βασικό, χάνεις πόντους και αποκτάς αυτοπεποίθηση!

Τύποι Zumba

Υπάρχουν διάφορες τάξεις τύπων Zumba, οι οποίες προσφέρονται στα γυμναστήρια. Αυτά τα είδη των μαθημάτων χορού Zumba είναι:

Zumba: βασικό πρόγραμμα για αρχάριους
Zumbatomic: για παιδιά
Ζumba Gold: για ηλικιωμένους και καθηλωμένους σε αναπηρικά καροτσάκια
Aqua Ζumba: προπόνηση σε νερό
Ζumba Toning: με χρήση toning sticks ή αλτήρων
Ζumba Sentao: με παρτενέρ μια καρέκλα
Zumba in the Circuit: για κυκλική προπόνηση

Zumba: Η χαρά της γυμναστικής!

Τα οφέλη του Zumba

• Γυμνάζει όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των χεριών και των ποδιών. Πολλές από τις χορευτικές κινήσεις Zumba βοηθούν στην λειτουργία του πυρήνα των κοιλιακών μυών, γεγονός που οδηγεί σε γράμμωση των κοιλιακών, καθώς και μείωση του κίνδυνου για πόνο στην πλάτη.
• Ο χορός Zumba παρέχει μια αερόβια προπόνηση, η οποία καθιστά την αποτελεσματική καύση θερμίδων ή απώλειας βάρους. Μπορείτε να κάψετε 450 έως 600 θερμίδες ανά ώρα.
• Βοηθά στην ανακούφιση του στρες. Οι ενεργητικές κινήσεις δεν βοηθούν μόνο στο να απελευθερωθούν οι ενδορφίνες, αλλά σας βοηθά επίσης να ξεχάσετε τις ανησυχίες σας με τον χορό και την κίνηση.
• Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
• Αυξάνει την οστική πυκνότητα και επομένως μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
• Βελτιώνει την ισορροπία του σώματος.
• Βελτιώνει τον μυϊκό τόνο.
• Το πρόγραμμα εκγύμνασης χορού πιστεύεται ότι ενισχύει το μυαλό. Μαθαίνοντας τα νέα χορευτικά ποσά με κάποια μορφή διανοητικής άσκησης.

Ο χορός Zumba είναι μια διαδικασία καύσης θερμίδων και απώλειας βάρους. Τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική εκγύμνασης, είναι αρκετά ευχαριστημένοι. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν το χορό, ενώ κάποιοι άλλοι απλά αγαπούν τις κοινωνικές διασυνδέσεις στις τάξεις! Όποιους λόγους και να έχετε για να ενταχθείτε σε αυτήν την κατηγορία εκγύμνασης, ο βαθμός ευχαρίστησης που θα έχετε θα είναι ο ίδιος σε κάθε περίπτωση!

Το Zumba είναι ασφαλές για κάθε ηλικία και επίπεδο φυσικής κατάστασης. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια χορού. Το Zumba δεν είναι σημαντικό μόνο για το σώμα αλλά είναι σημαντικό και για το πνεύμα, είναι ένα πρόγραμμα που σε κάνει να νιώθεις καλά! Βοηθά στη βελτίωση της ψυχολογίας, της αυτοπεποίθησης, της αυτοεικόνας. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να προμηθευτείτε DVD και να δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι, αλλά τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα ίδια, καθώς δεν θα μπορέσετε να αντικαταστήσετε την ενέργεια μιας τάξης.

 

Διαβάστε επίσης