Βολτάροντας με ποδήλατο. Πάμε για ορθοπεταλιές

Βολτάροντας με ποδήλατο. Πάμε για ορθοπεταλιές Βολτάροντας με ποδήλατο. Πάμε για ορθοπεταλιές

Γρήγορο, ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον, το ποδήλατο σας διασκεδάζει, γυμνάζει το σώμα σας, χαρίζει την αίσθηση της ελευθερίας και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Αν είστε λάτρεις του ποδηλάτου, της άσκησης και της φύσης, μπορείτε να ικανοποιήσετε και τις τρεις αυτές επιθυμίες σας, βολτάροντας με ποδήλατο σε ενδιαφέρουσες αστικές και υπαίθριες διαδρομές και να αποκτήσετε μοναδικές ποδηλατικές εμπειρίες.

Επιλέξτε το σωστό ποδήλατο

Σύμφωνα με τους ειδικούς 150 με 200 ευρώ είναι υπεραρκετά για την αγορά του πρώτου ποδηλάτου σας. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα («ποδηλατάδικο») προκειμένου το προσωπικό να σας κατευθύνει στη σωστή επιλογή αλλά και να σας καλύψει, όταν έρθει η ώρα, κατά την τακτική συντήρηση με άμεση παροχή ανταλλακτικών ή ακόμα και επιδιόρθωση του ποδηλάτου. Οι τρεις βασικές κατηγορίες ποδηλάτων είναι το ποδήλατο δρόμου ή αλλιώς «κούρσα», το ποδήλατο βουνού ή mountain bike και το υβριδικό ποδήλατο ή city bike, ένας συνδυασμός «κούρσας» και mountain bike.

ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Αν θέλετε το ποδήλατο σας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας μέσα στην πόλη τότε ιδανικό για σας είναι το υβριδικό ποδήλατο: ανθεκτικό, βολικό και αρκετά ελαφρύ, έχει όλα τα προσόντα για να «οργώνει» την άσφαλτο και να σας βγάζει ασπροπρόσωπους ακόμη και στις λακκούβες. Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να σας δίνει ελευθερία κινήσεων για να μπορείτε να παρακολουθείτε την κίνηση γύρω σας.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ
Για όσους έχετε την περιπέτεια μέσα σας ένα ποδήλατο mountain είναι η καλύτερη επιλογή. Τα λάστιχα του με ειδικά «τακούνια» στην επιφάνεια κυριαρχούν σε κακοτράχαλα εδάφη και «ανοίγουν την όρεξη» για εξερεύνηση δυσκολότερων διαδρομών τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΔΡΟΜΟΥ
Αν, τέλος, σας κερδίζει η αγωνιστική ποδηλασία (με την προϋπόθεση πως έχετε εξοικειωθεί για τα καλά με το ποδήλατο και είστε αρκετά γυμνασμένοι) μη διστάσετε να επιλέξετε ένα ποδήλατο κούρσας. Το ποδήλατο δρόμου είναι κατασκευασμένο για να διανύσει πολλά χιλιόμετρα (πάνω από 100 χλμ.), θέλει όμως ομαλό τερέν, δίχως λακκούβες και ανισόπεδες διαβάσεις για να είναι αποδοτικό. Ο λείος τροχός και ο ελαφρύς σκελετός του εξυπηρετούν απόλυτα τις ανάγκες ενός αγώνα, όπου ο ποδηλάτης πρέπει να ποδηλατεί γρήγορα για πολλά χιλιόμετρα.

ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΑΣ
Το ποδήλατο πρέπει να είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα σας, να ανταποκρίνεται δηλαδή σας σωματικές σας ανάγκες και αναλογίες. Γι’ αυτό, δώστε βάση:

1 Στις διαστάσεις του σκελετού: Ισοδυναμούν με τις διαστάσεις των μελών του σώματος σας εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή θέση και ισορροπία πάνω στο ποδήλατο.
2 Στο ύψος της σέλας: Μια χαμηλή σέλα μπορεί να καταστρέψει τους τετρακέφαλους, ενώ μια ψηλή σέλα προκαλεί πόνους στη γάμπα και τους προσαγωγούς. Η σωστή θέση της σέλας επιτρέπει να παραμένετε καθιστοί στην ανάβαση και να κρατάτε την ισορροπία σας στην κατάβαση.
3 Στη θέση του ποδιού στο πεντάλ: Όταν η άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου ακουμπά πάνω στον άξονα του πεντάλ, τότε το πέλμα έχει πάρει τη σωστή θέση.
4 Στο πλάτος του τιμονιού: Το τιμόνι πρέπει να έχει το ίδιο πλάτος με το θώρακα του οδηγού. Το πολύ στενό τιμόνι εμποδίζει στην αναπνοή, ενώ το πολύ πλατύ δυσκολεύει στο κράτημα του.
5 Στο μέγεθος της σέλας: Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η σέλα έχει φύλο! Στις γυναίκες συνιστάται κυρίως λόγω ανατομίας μεγαλύτερη σέλα για να κατανέμεται το βάρος καλύτερα και να μην προκύπτουν ενοχλήσεις κατά το πεταλάρισμα.
6 Στις πολλές ταχύτητες: Καλό είναι το ποδήλατο σας να διαθέτει μια ευρεία επιλογή ταχυτήτων (περίπου μέχρι και 27 ταχύτητες) ώστε ανάλογα με το οδόστρωμα και την κλίση του να χρησιμοποιείτε και την ανάλογη ταχύτητα.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας:
(Εξετάστε τι σας λείπει από τα παρακάτω για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων…)

1 Κράνος: Επιλέξτε κράνος ανάλογα με το μέγεθος του κεφαλιού σας. Φροντίστε να είναι ελαφρύ και να έχει πολλούς αεραγωγούς (τρύπες που να επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα). Τα καλά και ακριβά κράνη είναι
κατασκευασμένα από ανθρακόνημα και κοστίζουν έως και 150 ευρώ, ενώ τα πιο οικονομικά είναι από συνθετικό υλικό και μπορείτε να τα βρείτε στην τιμή των 40 περίπου ευρώ.
2 Παπούτσια: Φορέστε τα ειδικά παπούτσια ποδηλασίας εξοπλισμένα με «σχαράκια» (ειδικά ελάσματα που κουμπώνουν στα πετάλια). Εγγυώνται καλύτερη μεταφορά δυνάμεως κατά την κίνηση, ενώ προφυλάσσουν το πέλμα από τις φουσκάλες. Παπούτσια για trekking (περίπατο σε βουνά ή κακοτράχαλα εδάφη) άνετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την ποδηλατική σας βόλτα, καθώς διαθέτουν σκληρή σόλα. Δεν θα σας κοστίσουν παραπάνω από 60 ευρώ.
3 Εργαλειοθήκη: Αν κατά την ποδηλατική σας βόλτα έσκαγε το λάστιχο ή χαλάρωνε ξαφνικά μία βίδα θα ήσαστε εντελώς αβοήθητοι χωρίς την εργαλειοθήκη σας. Μία εργαλειοθήκη θα πρέπει να περιέχει μικρούς λεβιέδες για την αλλαγή π.χ. ενός σκασμένου λάστιχου, σαμπρέλα, μια «μίνι» τρόμπα και ένα πολυεργαλείο με κατσαβίδια και άλεν που να καλύπτει μικροεπισκευές του ποδηλάτου σας. Η αγορά τους μπορεί να γίνει σε κάθε εξειδικευμένο ποδηλατικό κατάστημα. Καλό θα ήταν πάντως, προκειμένου να είστε καλυμμένοι, να ελέγχετε από πριν τα λάστιχα, τις βαλβίδες από τις σαμπρέλες, τα φρένα, τις ακτίνες και τα φώτα του ποδηλάτου σας.
4 Αντανακλαστικά ή Ανακλαστικά: Για να είστε ορατοί από τους υπόλοιπους οδηγούς, ειδικά τις βραδινές ώρες, τοποθετήστε ένα φως μπροστά στο τιμόνι και ένα κόκκινο (που καλό είναι να αναβοσβήνει) κάτω από τη σέλα.
5 Παγούρι: Ένα πλαστικό παγούρι με νερό είναι απαραίτητο για τις ποδηλατικές σας βόλτες.
6 Ρουχισμός και γυαλιά: Φορέστε ρούχα πρακτικά και άνετα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Μια κοντομάνικη βαμβακερή φανέλα, ένα κοντό παντελόνι, ελαφριά, ανθεκτικά γυαλιά ηλίου, ειδικά για ποδηλασία, με άθραυστους φακούς, είναι τα ενδεδειγμένα για τους θερινούς μήνες.

Κινηθείτε σωστά μέσα στην πόλη

Επειδή δεν είστε μόνοι στους δρόμους της πόλης, μάθετε να συνυπάρχετε με τους υπόλοιπους οδηγούς καθώς ποδηλατείτε:

– Κινηθείτε στη μέση της λωρίδας έτσι ώστε να γίνεστε αντιληπτοί από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Αποφύγετε την ποδηλασία εντελώς δεξιά, «ξυστά» στο πεζοδρόμιο.
– Κινηθείτε στο δρόμο ήρεμα και σταθερά. Αλλάξτε πορεία χρησιμοποιώντας αντί για φλας το δεξί ή το αριστερό χέρι, αντίστοιχα.
– Μάθετε να «διαβάζετε» το δρόμο, να αντιλαμβάνεστε δηλαδή τι γίνεται και πέρα από την ευθεία που κινείστε, ώστε να προβλέπετε πιθανές κινήσεις πεζών και οδηγών.
– Χρησιμοποιήστε τα μπροστινά και πίσω φώτα όταν ποδηλατείτε βράδυ. Φορέστε επίσης ρούχα με αντανακλαστικό υλικό (reflectives) για να σας διακρίνουν οι υπόλοιποι οδηγοί.
– Πατήστε φρένο έγκαιρα και με προσοχή, ειδικά σε βρεγμένο ή ανώμαλο δρόμο. Πρώτα ελαττώνετε ταχύτητα και έπειτα πιέζετε ταυτόχρονα το μπροστινό και το πίσω φρένο.

 

Διαβάστε επίσης