Πώς να φροντίσετε τον σκύλο σας

Πώς να φροντίσετε τον σκύλο σας Πώς να φροντίσετε τον σκύλο σας

Κάποια πράγματα είναι προφανή κι άλλα όχι τόσο, εσείς πόσα γνωρίζετε για τη φροντίδα του σκύλου σας;

Η πρώτη σας έννοια όταν έχετε ένα κατοικίδιο είναι το φαγητό του. Προτιμήστε για τον σκύλο σας να αγοράζετε κάποια σκυλοτροφή γιατί είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των τετράποδων φίλων μας, σε αντίθεση με τα περισσεύματα του δικού μας φαγητού που συχνά περιέχουν επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό ενός σκύλου.

Απαραίτητη για την καλή υγεία ενός σκύλου είναι η άσκηση. Όπως και για τους ανθρώπους, η άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού, χαρίζει ευεξία, ενέργεια και μακροζωία. Και σίγουρα ένας παχύσαρκος σκύλος δεν είναι ούτε ευτυχισμένος ούτε υγιής. Γι’ αυτό πέρα από την καθιερωμένη βόλτα, καλό είναι να παίζουμε με τον σκύλο μας με ένα φρίσμπυ ή μια μπάλα. Εκτός των άλλων, αυτό το παιχνίδι θα δυναμώσει και την σχέση μας μαζί του.

Ανά μερικές εβδομάδες κάντε τον σκύλο σας μπάνιο. Οι σκύλοι συνήθως αγαπούν το νερό, αρκεί να φροντίσουμε το μπάνιο τους να είναι ευχάριστη εμπειρία. Με χλιαρό νερό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι και με κατάλληλα σαμπουάν που θα προμηθευτούμε από τα pet shop. Τους κρύους μήνες του χρόνου φροντίστε να στεγνώνετε το τρίχωμα του με πιστολάκι μετά το μπάνιο για να μην αρρωστήσει. Στην αρχή οι σκύλοι βρίσκουν τον θόρυβό του τρομακτικό αλλά στη συνέχεια πείθονται από την ευχάριστη αίσθηση της ζέστης.

Απαραίτητο είναι και το βούρτσισμα, του οποίου η συχνότητα ποικίλει ανάλογα με τη ράτσα, δηλαδή ανάλογα με το μήκος του τριχώματος κάθε σκύλου. Με το βούρτσισμα αποφεύγουμε τους κόμπους που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια των τριχών και ενόχληση στο κατοικίδιό μας. Κάποιοι σκύλοι λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου τριχώματος χρειάζονται προσεκτικό κούρεμα ώστε να μην μπαίνει μέσα στα μάτια τους και τους πολύ ζεστούς μήνες καλό θα ήταν να το κόβουμε αρκετά πιο κοντό.

Και μην ξεχνάμε την περιποίηση των νυχιών. Αν ο σκύλος μας περνά τις περισσότερες ώρες του σε εσωτερικούς χώρους, τα νύχια του δεν λιμάρονται αρκετά. Το κόψιμο των νυχιών δεν είναι δύσκολη διαδικασία, αν όμως δεν γνωρίζουμε τι κάνουμε, είναι προτιμότερο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό γιατί είναι πολύ πιθανό να πληγώσουμε τον σκύλο μας.

Επίσης δεν πρέπει να παραλείπουμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο τόσο για τα εμβόλια, όσο και για ένα γενικότερο τσεκάπ. Να προσέχουμε για παράσιτα που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τον φίλο μας (ειδικά κολάρα και σπρέι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή τους). Να θυμόμαστε ότι ποτέ δεν πρέπει να δίνουμε στον σκύλο μας φάρμακα προορισμένα για τους ανθρώπους γιατί ο οργανισμός τους είναι διαφορετικός από τον δικό μας και μόνο κακό μπορεί να τους κάνουμε. Για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με την υγεία του σκύλου μας πρέπει να απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο. Και φυσικά να μην ξεχνάμε την στοματική υγιεινή. Χαλάνε και τα δόντια των σκύλων και χρειάζονται βούρτσισμα όπως και τα δικά μας.

Όταν πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο πρέπει να φροντίζουμε ο σκύλος μας να είναι κατάλληλα δεμένος για τη δική του αλλά και την δική μας ασφάλεια. Όπως κι εμείς φοράμε ζώνη στο αυτοκίνητο για να προστατευτούμε, αντίστοιχες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε και για τον τετράποδο φίλο μας, χρησιμοποιώντας ειδικά προστατευτικά.

Συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω θα ήταν καλό να βάλουμε ένα μικροτσίπ στο κατοικίδιό μας. Έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και τοποθετείται σε λιγότερο από ένα λεπτό. Δεν χρειάζεται μπαταρίες και μπορεί να σκαναριστεί από κάποιον κτηνίατρο και να επιστρέψει ο φίλος μας στη οικογένειά του ανεξάρτητα από το πόσο μακριά μπορεί να έχει βρεθεί.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ψυχική υγεία. Πάνω απ’ όλα ο σκύλος μας θέλει αγάπη και να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας για να ασχοληθούμε μαζί του. Μόνο τότε θα είναι ένας πραγματικά ευτυχισμένος σκύλος και θα μας ανταμείψει με την αφοσίωση και την παντοτινή φιλία του.

 

Διαβάστε επίσης