Χρώμα, μέγεθος και κάπνισμα επηρεάζουν την αφαίρεση του τατουάζ

Χρώμα, μέγεθος και κάπνισμα επηρεάζουν την αφαίρεση του τατουάζ Χρώμα, μέγεθος και κάπνισμα επηρεάζουν την αφαίρεση του τατουάζ

Μετανιώσατε το τατουάζ σας; Το laser μπορεί να σας βοηθήσει να το αφαιρέσετε, πλήρως, όμως αυτό θα δυσκολευθεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κάποιοι τύποι τατουάζ, όπως αυτά που έχουν σχεδιαστεί με κίτρινο ή ανάμικτο μελάνι, αποδεικνύονται σχεδόν… ανεξίτηλα. Αντίσταση στο λέιζερ εμφανίζει πολλές φορές και το μωβ μελάνι, το οποίο μπορεί να χρειαστεί ακόμα και αρκετές συνεδρίες για να υποχωρήσει τελείως από το δέρμα. Δύσκολα στην αφαίρεση αποδεικνύονται ακόμα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σχέδια, ενώ ανασταλτικό παράγοντα στη διαδικασία αφαίρεσης αποτελεί και το κάπνισμα.

Τα ποσοστά επιτυχίας σε 352 άτομα που υπεβλήθησαν σε αφαίρεση τατουάζ με τη χρήση του λεγόμενου Q-switched laser από το 1995 έως το 2010. Μετά από 10 συνεδρίες, περισσότεροι από τους μισούς είχαν αποδεσμευτεί επιτυχώς από το τατουάζ τους, ενώ μετά από 15 συνεδρίες το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας έφθασε στο 75%.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, περίπου οι μισοί νέοι άνθρωποι που κάνουν τατουάζ, τελικά τα μετανιώνουν και αποφασίζουν να τα αφαιρέσουν. Το Q Switched laser αποτελεί τη στάνταρ μέθοδο για την αφαίρεση των σχεδίων αυτών. Επί της ουσίας, το laser αυτό έχει την ιδιότητα να διασπά το μελάνι σε μικροσκοπικά μόρια, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται μέσω των φαγοκυττάρων (τα λεγόμενα μακροφάγα κύτταρα).

Ο επικεφαλής της παραπάνω έρευνας εξήγησε ωστόσο ότι το laser αντιδρά συχνά με τις φυσικές χρωστικές ουσίες του σώματος, με αποτέλεσμα τα κίτρινα, τα ανάμικτα και τα μωβ μελάνια να αλλάζουν χρώμα, αλλά να μην εξαφανίζονται με τη θεραπεία. «Όσοι έχουν τατουάζ με ζωηρά χρώματα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία αφαίρεσής τους μπορεί να αποδειχτεί επίπονη και μη-ικανοποιητική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δερματολόγος Δρ. Νάλντι, ο οποίος προσέθεσε ότι εμπόδιο στην αφαίρεση του χρώματος αποδεικνύεται και το κάπνισμα, εξαιτίας του αντίκτυπου που έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα. «Επηρεάζει τη λειτουργία των κυττάρων, που αναλαμβάνουν την αποβολή των μορίων του μελανιού, μετά τη διάσπαση που έχει επιφέρει το laser», επισημαίνοντας ότι οι καπνιστές έχουν λιγότερες πιθανότητες να δουν αποτελέσματα μετά από 10 συνεδρίες σε σχέση με τους μη-καπνιστές.

Πιο ανθεκτικά στη θεραπεία αποδείχτηκαν τέλος τα τατουάζ που έχουν σχεδιαστεί στους μηρούς, τους αστραγάλους και τα πέλματα, καθώς και αυτά που είναι μεγάλα σε μέγεθος ή έχουν πραγματοποιηθεί παλαιότερα (πάνω από τρία χρόνια), παρά το γεγονός ότι έχουν ξεθωριάσει. «Θα περιμέναμε ότι θα ίσχυε το αντίθετο, όμως φαίνεται ότι το μελάνι έχει εισχωρήσει βαθύτερα στους ιστούς, τους οποίους το laser δυσκολεύεται να φτάσει», εξήγησε ο Δρ. Νάλντι.

 

Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος

 

Info: Ο Χριστόφορος Τζερμιάς είναι Δερματολόγος, Διευθυντής Τμήματος Laser Δερματολογίας και Μεταμόσχευσης Μαλλιών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Πηγή: Tzermias.gr

Διαβάστε επίσης