Οδηγώντας: Συμβουλές οδήγησης για τον χειμώνα

Οδηγώντας: Συμβουλές οδήγησης για τον χειμώνα Οδηγώντας: Συμβουλές οδήγησης για τον χειμώνα

Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, βροχή, χιόνια, ομίχλη… Η οδηγική συμπεριφορά τον χειμώνα χρειάζεται προσαρμογές, όσο έμπειρος οδηγός και αν είστε. Διαβάστε μερικά tips για να περάσετε τον χειμώνα με το αυτοκίνητο σας σώοι και αβλαβείς.

1. Προσαρμόστε το αυτοκίνητό σας στον χειμώνα

Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυκτικό της μηχανής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση. Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στο κρύο του χειμώνα. Ελέγξτε τα φρένα σας. Αν τα φρένα δεν αποδίδουν σωστά το αυτοκίνητο μπορεί να έλκεται στο πλάι κατά το σταμάτημα.  Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Ελέγξτε το καλοριφέρ και τον αποψύκτη. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών. Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση.

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

2. Χειμερινά ελαστικά

Από τον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα οι θερμοκρασίες μπορεί συχνά να πέσουν και κάτω από τους επτά βαθμούς και τα θερινά ελαστικά χάνουν την καλή οδική αξιοπιστία τους. Τα χειμερινά ελαστικά έχουν το κατάλληλο μείγμα καουτσούκ στο πέλμα και διαθέτουν άφθονες εγκοπές και ακμές συγκράτησης που χρειάζονται για να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό εύρος ασφάλειας στους χειμερινούς δρόμους. Το μείγμα καουτσούκ που χρησιμοποιείται για τα θερινά ελαστικά σκληραίνει ακόμη και σε θερμοκρασίες αρκετά πάνω από το μηδέν. Αντίθετα, τα χειμερινά ελαστικά παραμένουν μαλακά και εύκαμπτα και διατηρούν την επαφή τους με το δρόμο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα χειμερινά ελαστικά να μην χρησιμοποιούνται πάνω από πέντε με έξι χειμώνες.

3. Αποθήκευση ελαστικών

Τα θερινά ελαστικά χρειάζονται σωστή αποθήκευση για να μπορέσουν να περάσουν άθικτα το χειμώνα. Το πιο εύκολο είναι να τα αφήνετε στον αντιπρόσωπο ή στο σέρβις των ελαστικών σας. Αν όμως αποφασίσετε να κρατήσετε σε προσωπικό σας χώρο θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες: Πριν ξεμοντάρετε τα ελαστικά από το αυτοκίνητο, σημειώστε με κιμωλία σε ποιον τροχό του αυτοκινήτου βρίσκονται (ΠA = πίσω αριστερά, ΜΔ = μπροστά δεξιά κ.ο.κ.) Καθαρίστε το πέλμα και τη ζάντα. Αν βγάλετε ολόκληρους τους τροχούς κρεμάστε τα από γάντζους ή αποθηκέψτε τα σε ράγες τροχών. Μη στοιβάζετε ελαστικά που έχουν αφαιρεθεί από τις ζάντες τους. Τοποθετήστε τα όρθια. Ο χώρος όπου αποθηκεύονται τα ελαστικά πρέπει να είναι δροσερός και σκοτεινός.

4. Προνοήστε

Προβλέψτε παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας. Διπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η παραπάνω απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το αυτοκίνητο μπροστά σας θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.  Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων.  Προσοχή στις γέφυρες και άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος τείνει να σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.  Να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε σε πάγο ή χιόνι. Μην περιστρέφετε (σπινιάρετε) τους τροχούς σας. Αφαιρέστε το χιόνι γύρω από τα ελαστικά σας και κουνήστε ελαφρά μπρος-πίσω το αυτοκίνητό σας.

5.Πώς να αντιμετωπίσετε την υποστροφή

Το αυτοκίνητο δεν στρίβει όσο θέλετε επειδή τα μπροστινά ελαστικά έχασαν την επαφή τους με το δρόμο; Μην αυξάνετε τη γωνία του τιμονιού σας και μην φρενάρετε γιατί αυτό θα κάνει χειρότερα τα πράγματα. Μην πατήσετε το γκάζι και μην πατήσετε το φρένο. Το βάρος του αυτοκινήτου σας θα μεταφερθεί μπροστά. Προσεκτικά μειώστε τη γωνία οδήγησής σας. Θα πρέπει να μπορείτε να επαναφέρετε προσεκτικά το αυτοκίνητό σας στην επιθυμητή πορεία.

6. Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερστροφή

Το αυτοκίνητο στρίβει περισσότερο από ότι θέλετε επειδή τα πίσω ελαστικά έχασαν την επαφή τους με το δρόμο; Επιταχύνετε ελαφρά. Το βάρος του αυτοκινήτου σας θα μετατεθεί στους πίσω τροχούς. Στρίψτε το τιμόνι στην ίδια κατεύθυνση προς την οποία ολισθαίνει το πίσω μέρος. Κοιτάξτε προς την κατεύθυνση που θέλετε να πάει το αυτοκίνητο και έτσι θα είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε τη διαδρομή του αυτοκινήτου μόλις αρχίσει να ανταποκρίνεται στις διορθώσεις σας.

7. Τετρακίνηση

Η τετρακίνηση είναι στην πραγματικότητα ενισχυμένη κίνηση 2 τροχών. Και οι τέσσερις τροχοί παίρνουν κάποιο μέρος της σχέσης ροπής στρέψης μέσω του συστήματος μετάδοσης αλλά μόνο δύο τροχοί έχουν το πλήρες πλεονέκτημα της εφαρμογής δύναμης από τον κινητήρα. Όταν οδηγείτε με τετρακίνηση σε χιονισμένους, παγωμένους δρόμους το όχημα δεν μπορεί να σταματήσει σημαντικά καλύτερα από ένα όχημα με κίνηση στους δύο τροχούς.

8. Προσέξτε τους κινδύνους από το χιόνι που συσσωρεύεται κάτω από το όχημά σας. 

Μπορεί ουσιαστικά να παγώσει τελείως τον κινητήρα σας ακόμη και όταν αυτός δουλεύει. Και η απομάκρυνσή του μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή του κινητήρα καθαρίζεται συχνά και προσέξτε τις θερμοκρασίες του λαδιού, των υγρών ταχυτήτων και άλλων σημαντικών υγρών. Προσέξτε για κομμάτια πάγου και σκληρού χιονιού που πιάνονται κάτω από το όχημα και αποκόπτουν τις συνδέσεις φρένων. Όταν διασχίζετε ρηχά σημεία με νερό, προσέξτε για πάγο που επιπλέει και παγωμένα φρένα. Κρατήστε τον κινητήρα σας σε έντονη λειτουργία όσο πιο πολύ μπορείτε κατά την οδήγηση.

9.  Ελέγξτε το αντιψυκτικό – αδειάστε και ξαναγεμίστε. 

Ελέγξτε τους σωλήνες – αντικαταστήστε αν είναι αδύναμοι.  Αντικαταστήστε κάθε ιμάντα που έχει ραγίσει ή έχει λειανθεί.  Αλλάξτε το λιπαντικό σας με λιπαντικό για χειμερινές συνθήκες. Ελέγξτε το λάδι των ταχυτήτων και άλλα υγρά. Αφαιρέστε κάθε υγρασία που έχει συσσωρευθεί – μπορεί να παγώσει και να προκαλέσει προβλήματα. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών (συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας). Ελέγξτε τα υγρά του υαλοκαθαριστήρα. Ελέγξτε το σύστημα της εξάτμισης για οπές και διαρροές – τα καυσαέρια είναι δύο φορές πιο επικίνδυνα όταν τα παράθυρα είναι ερμητικά κλειστά!

10. Αλυσίδες χιονιού

Τα χειμερινά ελαστικά δεν υποκαθιστούν τις αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού κατά την ορεινή οδήγηση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλυσίδες χιονιού προσφέρουν το μοναδικό τρόπο κίνησης σε απόκρημνα, χιονοσκέπαστα περάσματα. Σε πολλές διαδρομές τα αυτοκίνητα είναι υποχρεωτικό να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Αυτή την υποχρέωση την επισημαίνουν στους αυτοκινητιστές τα μπλε σήματα κυκλοφορίας με τη λευκή αντιολισθητική αλυσίδα. Το σημαντικό είναι να έχουν οι αλυσίδες τη σωστή διάσταση. Οι αλυσίδες πρέπει να εφαρμόζονται στους κινητήριους τροχούς και πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μόνο πάνω στο χιόνι.

11. Παπούτσια

Για να κάνετε τη δύσκολη οδήγηση με κακό καιρό, λιγότερη δυσμενή χρειάζεται να φοράτε άνετα και στεγνά παπούτσια.  Ένα βρεγμένο παπούτσι, μπορεί να ολισθήσει από το πεντάλ και να προκαλέσετε ατύχημα. Καλό θα ήταν πάντα να έχετε έξτρα παπούτσια οδήγησης μαζί σας.

12. Μουσική

Αποφύγετε να έχετε δυνατά τη μουσική για να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει έξω στο δρόμο. Αν η επιφάνεια του δρόμου γίνεται παράξενα σιωπηλή ενδεχομένως να οδηγείτε σε πάγο, όπου θα χρειαστεί να κόψετε σταδιακά και ομαλά ταχύτητα.

13. Προσοχή στα φρένα

Στην περίπτωση που χρειάζεται να πατήσετε φρένο, κάντε το πριν τη στροφή. Οι ειδικοί λένε ότι για να μη χάσετε τον έλεγχο πάνω στη στροφή, καλό είναι να μειώνετε ταχύτητα μέχρι πριν το μέσο της στροφής και να δίνετε γκάζι απαλά αμέσως μετά.

Διαβάστε επίσης