Αποκριάτικες μάσκες και μουτσούνες. Φτιάξτε τις μαζί με τα παιδιά

Αποκριάτικες μάσκες και μουτσούνες. Φτιάξτε τις μαζί με τα παιδιά Αποκριάτικες μάσκες και μουτσούνες. Φτιάξτε τις μαζί με τα παιδιά

Το έθιμο του μασκαρέματος υπάρχει σε διάφορες κουλτούρες σε όλο τον κόσμο και οι αποκριές γενικά είναι μια ευκαιρία για ξεφάντωμα ιδιαίτερα για τα παιδιά. Η χαρά της μεταμφίεσης, ξεκινά από την προετοιμασία της στολής, όπου σημαντικό ρόλο παίζει η μάσκα. Σκεφτείτε πόσο περισσότερο χαρούμενα και ικανοποιημένα θα νιώσουν τα παιδιά αν φτιάξουν μόνα τους τις αποκριάτικες μάσκες τους.

Η ιστορία της αποκριάτικης μάσκας

Η ιστορία της μάσκας γενικά, χάνεται στα βάθη των αιώνων, από τους πρωτόγονους λαούς, μέχρι εκείνους που χάραξαν τα μεγάλα βήματα του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Γεννήθηκε από την έμφυτη ανάγκη της αλλαγής προσωπικότητας και σε κάθε περίπτωση είχε να κάνει με την κάλυψη της ταυτότητας ενός ατόμου και της προβολής προς τα έξω κάποιου άλλου. Σαν πολιτιστικά αντικείμενα, οι μάσκες έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως και σε όλες τις χρονικές περιόδους με διαφοροποίηση σε εμφάνιση όσο και σε χρήση και συμβολισμό.

Πέρα όμως από τη γενικότερη χρήση της, η μάσκα αποτελεί και σήμα κατατεθέν της Αποκριάς. Το Καρναβάλι και οι λόγοι που δημιούργησαν τη μάσκα και τα κουστούμια μεταμφίεσης, είναι απόρροια διαφόρων κοινωνικών συνθηκών και η χρήση τους άλλαζε ανά τους αιώνες.

mask_carnival

Φτιάξτε τις μάσκες μαζί με τα παιδιά

Από τι υλικό κατασκευάζονται οι αποκριάτικες μάσκες; Από ότι βάζει ο νους σας! Μπορείτε να προμηθευτείτε υλικά από καταστήματα με είδη χειροτεχνίας, από βιβλιοπωλεία ή από καταστήματα με εποχιακά είδη. Τέτοια υλικά και εργαλεία είναι: Χαρτόνια χειροτεχνίας σε διάφορα χρώματα, χαρτί γκοφρέ, μπογιές, μαρκαδόροι, κόλλα, ψαλίδι, γκλίτερ, κορδέλες, λάστιχα, χάρτινα πιάτα, απλές αποκριάτικες μάσκες ή προσωπίδες.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υλικά που ανακυκλώνονται που θα βρείτε σίγουρα στο σπίτι σας. Τέτοια υλικά είναι: χαρτόκουτα, χαρτοσακούλες του μανάβη, εφημερίδες, πλαστικά μπουκάλια, κομμάτια ύφασμα.

Σχέδια και πατρόν για μάσκες μπορείτε να κατεβάσετε άπειρα από το internet δωρεάν! Από απλά μονοδιάστατα (για τα μικρότερα παιδιά) μέχρι σύνθετα τρισδιάστατα για μεγαλύτερα παιδιά και προχωρημένους.

mask_lion_1

Πάνω σε απλές μάσκες που έχετε αγοράσει μπορείτε να κάνετε τις δικές σας προσθήκες, Μύτες, αυτιά, φρύδια, βλεφαρίδες, κλπ θα δώσουν στην μάσκα σας κάτι από τη δική σας προσωπικότητα.

mask_extentions_1

Τα παλιά πλαστικά μπουκάλια χρειάζονται μόνο λίγη φαντασία και δεξιοτεχνία για να μεταμορφωθούν σε μοναδικές μάσκες.

mask_bottle_1

Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να φτιάξουν εύκολα πρωτότυπες μάσκες.

mask_paperbags_1

Μην ξεχνάτε, η επιτυχία της κατασκευής μιας μάσκας βρίσκεται στην απλότητα. Μπορούμε φυσικά να αγοράσουμε μάσκες του εμπορίου, δεν είναι ποτέ τόσο ενδιαφέρουσες όσο εκείνες που φτιάχνουμε εμείς και τα παιδιά. Όσο πιο απλή είναι η μάσκα, τόσο πιο εντυπωσιακή και πιο αποτελεσματική είναι.

Διαβάστε επίσης