Φτιάξτε ένα γυάλινο κήπο με κρύπτανθους

Φτιάξτε ένα γυάλινο κήπο με κρύπτανθους Φτιάξτε ένα γυάλινο κήπο με κρύπτανθους

Τα τερράρια και οι γυάλινοι μίνι κήποι είναι πολύ δημοφιλή για διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων κυρίως. Οι κρύπτανθοι είναι από εκείνα τα φυτά που δεν θα σας προδώσουν ποτέ αν τα φυτέψετε σε έναν γυάλινο κήπο.

Ορισμένα φυτά έχουν την ικανότητα να ευδοκιμούν μέσα στα «όρια» ενός γυάλινου κόσμου. Όταν μεγαλώνουν βέβαια μπορεί να χρειάζονται μεταφύτευση, ενώ κάποια δεν αντέχουν και υποκύπτουν στην παραμέληση, στην έλλειψη νερού, στο υπερβολικό πότισμα αλλά και στον ανεπαρκή φωτισμό…

Τα φυτά του γένους Κρύπτανθος (Cryptanthus) αντέχουν σε αυτές τις περιορισμένες και τεχνητές συνθήκες με σχετική άνεση.

bottlegarden_01

Οι Κρύπτανθοι είναι φυτά που ανήκουν στο γένος Cryptanthus της μεγάλης οικογένειας των βρομελιωδών (Bromeliaceae). Χαρακτηρίζονται από πολύ μικρό βλαστό, όμορφο φύλλωμα, σχετικά αργή ανάπτυξη και υποτυπώδες ριζικό σύστημα που μπορεί να επιβιώσει με ελάχιστο χώμα. Τα δυσδιάκριτα, αστεροειδή άνθη τους ανοίγουν το καλοκαίρι στο κέντρο των φύλλων. Αυτά τα μικρά «αστέρια της γης», όπως ονομάζονται, μπορούν να φυτευτούν σε γυάλες και είναι ιδανικά για τερράριουμ μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φυτά.

Θα χρειαστείτε:

ένα γυάλινο δοχείο
ψιλό χαλίκι
μικρά βότσαλα
φυτόχωμα για γλάστρες
φυτά του γένους Κρύπτανθος
πέτρες, όστρακα ή θαλασσόξυλα
ψεκαστήρι

Εκτέλεση:

Βήμα 1 – Καθαρίστε το δοχείο για να απομακρύνετε άλατα και μικρόβια. Τοποθετήστε τα βότσαλα στη βάση του γυάλινου δοχείου για να εξασφαλίσετε την αποστράγγιση. Μην ξεχνάτε πως το δοχείο δεν έχει τρύπες, γι’ αυτό τα βότσαλα λειτουργούν σαν φρεάτιο που δέχεται το πλεονάζον νερό. Ρίξτε το φυτόχωμα πάνω από τα βότσαλα.

bottlegarden_1

Βήμα 2 – Βγάλτε τα φυτά από τα γλαστράκια και τινάξτε το επιπλέον χώμα από τις ρίζες τους. Φυτέψτε τα φυτά και καλύψτε τις ρίζες με χώμα.

bottlegarden_2

Βήμα 3 – Τοποθετήστε μερικές πέτρες, όστρακα και ξύλα γύρω από τα φυτά για να δημιουργήσετε ένα καλαίσθητο περιβάλλον.

bottlegarden_3

Βήμα 4 – Ψεκάστε με το ψεκαστήρι για να υγρανθεί το χώμα και να καθαριστούν οι πέτρες. Κλείστε με πώμα τη γυάλα και τοποθετήστε αυτό τον μικρό εσωτερικό κήπο σε ένα φωτεινό σημείο του σπιτιού.

bottlegarden_4

Βήμα 5 – Ποτίζετε με ψεκαστήρι κάθε 7-10 ημέρες για να διατηρείτε υγρά τα φυτά. Μην ρίχνετε πολύ νερό. Κάθε έξι εβδομάδες, ψεκάζετε με ένα αραιό διάλυμα οργανικού λιπάσματος.

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης