Οδηγίες προς επίδοξους συλλέκτες ρολογιών

Οδηγίες προς επίδοξους συλλέκτες ρολογιών Οδηγίες προς επίδοξους συλλέκτες ρολογιών

Η συλλογή ρολογιών ήταν πάντα ένα αγαπημένο χόμπι για πολλούς ανθρώπους που είχαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν το πολυδάπανο χόμπι τους.

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μία νέα γενιά ενθουσιωδών συλλεκτών οι οποίοι ανατροφοδότησαν την αγορά των παλαιών ρολογιών (αντικών) αλλά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περιορισμένες κυκλοφορίες των νέων ρολογιών που φέρνουν στην αγορά οι εταιρίες υψηλής ωρολογοποιίας

Τον τόνο σε αυτή την αγορά των συλλεκτικών ρολογιών δίνουν οι ειδικευμένοι στα ρολόγια οίκοι δημοπρασιών. Μέσω των τιμών που κοινοποιούνται και την πορεία γενικά των δημοπρασιών, αποτιμώνται και τα επιμέρους μοντέλα του παρελθόντος αλλά και τα νεότερα που πουλιούνται δεύτερο χέρι.

Ο πιο γνωστός και έγκυρος οίκος δημοπρασιών ρολογιών είναι η Antiquorum. Ένας από τους ειδήμονες της Antiquorum ο Julien Schaerer δίνει τις συμβουλές του σε κάποιον που σκέπτεται να ξεκινήσει την δική του συλλογή ρολογιών
.
Κάνε την δική σου έρευνα. Αφού αποφάσισες ότι η συλλογή ρολογιών είναι το χόμπι σου ξεκίνα να συζητάς με άλλους συλλέκτες για να καταλάβεις ποια είναι τα σημαντικά σημεία που ο καθένας τους δίνει βάρος στα ρολόγια που τον ενδιαφέρουν. Αφού καταλήξεις που επικεντρώνεται το δικό σου ενδιαφέρον ξεκίνα το ψάξιμο στην αγορά, για να δεις τι διατίθεται αυτή τη στιγμή, και αν κάτι από αυτά προσεγγίζει τα ενδιαφέροντα σου.

Η συλλογή πρέπει να έχει χαρακτήρα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι περνώντας τα χρόνια η συλλογή θα αποκτήσει ένα συγκεκριμένο στίγμα. Θα επικεντρωθεί στα ρολόγια κάποιας χρονικής περιόδου ή ενός συγκεκριμένου στυλ ή μια συγκεκριμένης μάρκας. Όσο νωρίτερα κατασταλάξεις ποιο είναι το δικό σου στίγμα τόσο πιο λίγα ρολόγια θα χρειαστεί να ξεφορτωθείς αργότερα.

Ακολούθησε το ένστικτό σου. Το να γίνεις συλλέκτης μόνο με την προσδοκία του μελλοντικού κέρδους είναι μία μίζερη προσέγγιση. Πρέπει να αγαπάς τα αντικείμενα που συλλέγεις. Αν αυτό συμβαίνει έχεις ένα σίγουρο κέρδος, την απόλαυση να ψάχνεις να αγοράζεις και να κατέχεις ένα αντικείμενο που κατά την κρίση σου είναι αξιόλογο και άξιο θαυμασμού.

Αγόρασε κάθε φορά το καλύτερο που αντέχει η τσέπη σου. Είναι προτιμότερο να αγοράσεις ένα σπάνιο ρολόι σε καλή κατάσταση με γνωστή προέλευση και πιστοποιητικά γνησιότητας, παρά να αγοράσεις δύο ή τρία ρολόγια που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια να δίνεις βάρος στην ποιότητα εις βάρος της ποσότητας.

Μελέτησε τις τάσεις. Εκτός από τις προσωπικές προτιμήσεις που ο κάθε συλλέκτης έχει, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς. Το δύσκολο όμως είναι να προβλέψεις τις μελλοντικές τάσεις. Αυτό είναι το σημείο που διαφοροποιεί τον ταλαντούχο συλλέκτη από τον μέτριο, και αυτό είναι που θα προσδώσει στη συλλογή σου μία μεγάλη υπεραξία στο μέλλον.

Αξιοποίησε τις μεγάλες δυνατότητες του διαδικτύου. Δεν νοείται έρευνα στην εποχή μας που να μην αξιοποιεί αυτό το θαυμάσιο νέο εργαλείο. Μέσα από το internet έχεις όλες τις πληροφορίες που πρέπει να συνεκτιμήσεις για να πάρεις τις αποφάσεις που θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που θα διαθέσεις για την συλλογή σου.

Παρακολούθησε τις δημοπρασίες. Παρακολουθώντας τις δημοπρασίες στον τομέα που σε ενδιαφέρει έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές που κυμαίνονται τα ρολόγια αυτά. Όταν νοιώσεις εξοικειωμένος με την διαδικασία των πλειστηριασμών είναι πιθανό εκεί να βρεις το ρολόι που πάντα ήθελες.

Απόλαυσε τη διαδικασία. Δημιουργώντας μία συλλογή γνωρίζεις πράγματα, συναντάς ανθρώπους, ταξιδεύεις, και γενικώς έχεις μία καλή αφορμή να κάνεις ευχάριστα πράγματα. Η απόλαυση καθημερινών στιγμών είναι το πρώτο σίγουρο κέρδος από το νέο σου χόμπι.

Διαβάστε επίσης