Μάθετε να τρώτε τις μπάμιες και να τις μαγειρεύετε σωστά

Μάθετε να τρώτε τις μπάμιες και να τις μαγειρεύετε σωστά Μάθετε να τρώτε τις μπάμιες και να τις μαγειρεύετε σωστά

Ο μοναδικός λόγος που ορισμένοι αντιπαθούν τις μπάμιες σαν φαγητό είναι η ιδιαίτερη σιελώδης υφή που αποκτούν μετά το μαγείρεμα. Μάθετε πώς να τις μαγειρεύετε σωστά και επωφεληθείτε από αυτό το λαδερό φαγητό της μεσογειακής διατροφής, που κάνει θαύματα στον οργανισμό.

Η επιστημονική ονομασία της μπάμιας είναι Ιβίσκος ο Εδώδιμος (γι’ αυτό και το λουλούδι του φυτού της μπάμιας θυμίζει ανοιχτόχρωμο ιβίσκο). Οι ταπεινές μπάμιες έχουν πολλά να προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν σας ενοχλεί η υφή τους, απλά θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που τις μαγειρεύετε.

Πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι μπάμιες αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι μπάμιες διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τόσο αδιάλυτες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, όσο και διαλυτές, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ένα πιάτο μπάμιες δίνει πάνω από το 30% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε.

Πλούσιες και σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Ακόμη, συγκαταλέγονται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ, που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος, ενώ σχετίζεται και με την υγεία των οστών. Ενδεικτικά, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες, καλύπτει το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για υγιείς ενήλικες. Επίσης, μία μερίδα μπάμιες δίνει το 50% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο ενήλικας. Προσφέρουν απλόχερα σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος, βιταμίνες Β1 και Β6, καροτενοειδή (β-καροτένιο, λουτεΐνη), ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Περιέχουν αρκετό ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο αποτελώντας μια εξαιρετική λύση για πολλές κατηγορίες ανθρώπων.

Χαμηλές σε θερμίδες

Τέλος, στα διατροφικά τους πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς οι μπάμιες αποδίδουν περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Συνεπώς, εάν δοθεί προσοχή στην ποσότητα ελαιολάδου που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, καθώς και στο ψωμί και τη φέτα που συνήθως τις συνοδεύουν, μπορούν να αποτελέσουν ένα ελαφρύ πιάτο, για άτομα που ακολουθούν δίαιτα απώλειας βάρους ή «προσέχουν» τη διατροφή τους.

Αποθήκευση 

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τις μπάμιες είναι να τις καταψύξετε. Η κατάψυξη βοηθά στη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών τους, συν του ότι δεν προλαβαίνουν να μαλακώσουν ή να μαυρίσουν, κάτι που συμβαίνει στις φρέσκες μπάμιες, αν δεν τις μαγειρέψετε άμεσα και τις αφήσετε εκτός κατάψυξης. Για να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η αποθήκευσή τους, τοποθετήστε τις σε βραστό νερό για 4 λεπτά και στη συνέχεια σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Ακολούθως, στραγγίξτε τις μπάμιες σας και αποθηκεύστε τις στην κατάψυξη σε αεροστεγείς σακούλες. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως λεύκανση, σταματά τις δράσεις του ενζύμου στο φυτό, που θα μπορούσε να του στερήσει τη γεύση, το χρώμα και την υφή.

στην περίπτωση που τις μαγειρεύετε φρέσκες

Μαγείρεμα

Για να μην «σαλιώνουν» οι μπάμιες λόγω της βλέννας που περιέχουν, η πιο αποτελεσματική λύση είναι να μην τις αφήσετε καθόλου να «καθίσουν». Μόλις τις πλύνετε πρέπει να τις βάλετε κατευθείαν (και όταν λέμε κατευθείαν, το εννοούμε κυριολεκτικά) στην κατσαρόλα. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που τις μαγειρεύετε φρέσκες,αλλά και αν τις βγάλετε από την κατάψυξη. Απευθείας στην κατσαρόλα (τις είχατε άλλωστε πλύνει πριν τις καταψύξετε). Επίσης οι μπάμιες δεν θα «σαλιώσουν» αν τις βάλετε στο ξύδι με νερό. Τέλος θυμηθείτε πως στην κατσαρόλα δεν πρέπει να τις ανακατεύετε με κουτάλα γιατί μπορεί να λιώσουν.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης