Φτιάξτε ένα ενυδρείο για Marimo

Φτιάξτε ένα ενυδρείο για Marimo Φτιάξτε ένα ενυδρείο για Marimo

Σας αρέσουν τα φυτά, αγαπάτε τα ψαράκια, τα κογχύλια αλλά όλα αυτά θέλουν φροντίδα κι εσείς φοβάστε ότι θα τα αμελήσετε. Λοιπόν υπάρχει τρόπος να τα έχετε όλα. Φτιάξετε μια μίνι γυάλα-ενυδρείο με μοναδικό ζωντανό κάτοικο ένα Marimo.

Τι είναι όμως το Marimo; Είναι υδρόβιο ζωάκι, είναι μεταμφιεσμένο καβούρι, είναι πράσινος αχινός; Τίποτε απ’ όλα αυτά. Το Marίmo είναι ένα είδος άλγης δηλαδή ένα είδος φυκιού που παίρνει σφαιρικό σχήμα και μοιάζει σαν πράσινο μπαλάκι του τένις. Ζει σε γλυκό νερό το οποίο διατηρεί καθαρό ενώ κινείται αργά στο νερό ψάχνοντας συνήθως την πορεία του ήλιου ή του φωτός γενικά.

Έτσι το χαριτωμένο Marimo είναι το ιδανικό pet.  Ένα φυτό που συμπεριφέρεται σαν ζωάκι και απαιτεί ελάχιστη φροντίδα.

Το Marimo λοιπόν όπως κάθε υδρόβιος ζωντανός οργανισμός χρειάζεται ένα σπίτι. Στην περίπτωσή μας ένα ενυδρείο ή μια γυάλα. Ακόμα και ένα ποτήρι με νερό του αρκεί αλλά γατί να μην είναι χαρούμενο;

Χρειαζόμαστε λοιπόν μια γυάλα. Οι γυάλες για χρυσόψαρα είναι ιδανικές. Αλλά σίγουρα θα βρείτε κάποιο γυάλινο δοχείο που σας ταιριάζει, όπως ένα βάζο του γλυκού, κάποια γυάλινη καράφα κλπ. Εμείς διαλέξαμε ένα μεγάλο ποτήρι κονιάκ, από αυτά που συνήθως βάζουν καραμέλες.

Η γυάλα εκτός από νερό θα χρειαστεί και κάποια άλλα πράγματα. Όπως άμμο ή χαλίκι ενυδρείου που μπορείτε να τα βρείτε εύκολα. Επίσης με την ευκαιρία θα αξιοποιήσετε και κάποιους από τους «θησαυρούς» που μαζεύετε από τις παραλίες κάθε καλοκαίρι. Κογχύλια, όστρακα, γυαλιά, περίεργες πέτρες και ξύλα είναι θαυμάσια αξεσουάρ για να στολίσουν το ενυδρείο σας. Βέβαια αν σας περισσεύει η φαντασία και κάποια διακοσμητικά μπιχλιμπίδια στο σπίτι μπορείτε να γεμίσετε το ενυδρείο με μινιατούρες. Καραβάκια, σπιτάκια, αγαλματάκια, μπουκαλάκια, και πάει λέγοντας,

Ας δούμε την κατασκευή βήμα βήμα.

marimo_diy_1

Θα χρειαστείτε:

ένα Marimo
ένα γυάλινο διαφανές δοχείο (γυάλα, βάζο)
ψιλό χαλίκι ή άμμο ενυδρείου
κογχύλια, όστρακα, γυαλιά, πέτρες, θαλασσόξυλα και άλλα μίνι στολίδια
νερό βρύσης

Εκτέλεση

Βήμα 1 – Καθαρίστε το δοχείο για να απομακρύνετε άλατα και μικρόβια. Τοποθετήστε ένα στρώμα από ψιλό χαλίκι  ή άμμο ενυδρείου στον πυθμένα του δοχείου.

marimo_diy_2

Βήμα 2 – Γεμίστε το δοχείο με νερό βρύσης και προσθέστε τους θησαυρούς της θάλασσας και τα άλλα διακοσμητικά στολίδια. Ταιριάξτε τα όπως σας αρέσει.

marimo_diy_3

Βήμα 3 – Τέλος προσθέστε το μπαλάκι Marimo στο κέντρο. Το μίνι ενυδρείο σας είναι έτοιμο να το χαρείτε!

marimo_diy_4

Φροντίδα

Το Marimo δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα. Δεν απαιτεί ειδικό νερό και του αρκεί το νερό της βρύσης. Αλλάζετε το νερό κάθε 1-2 εβδομάδες. Διατηρήστε το σε μέρος φωτεινό για να βοηθήσετε την φωτοσύνθεσή του,

marimo_diy_5a

Tips: 

Το Marimo μπορεί να ζήσει μόνο του στο νερό. Συνήθως προτιμά να βρίσκεται στο βυθό της γυάλας. Μπορεί επίσης να ζήσει μαζί με άλλα Marimo, μαζί με άλλα φυτά οξυγονωτές αλλά και μαζί με ψάρια.

Επειδή καθαρίζει το νερό έχει την τάση να μαζεύει τα βακτηρίδια. Γι’ αυτό κάπου κάπου θα πρέπει να το βγάζετε από το νερό και να το πιέζετε σαν να το στραγγίζετε για να αποβάλει τα βακτηρίδια. Έτσι θα διατηρεί το πράσινο ζωηρό του χρώμα.

 

Βαλεντίνη Πολίτη
Info: Φυτά Marimo αλλά και ότι άλλο υλικό χρειάζεστε γι’ αυτήν την κατασκευή θα βρείτε στο Valentine.gr
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης