Κάντε το παιδί να αγαπήσει την άσκηση!

Κάντε το παιδί να αγαπήσει την άσκηση! Κάντε το παιδί να αγαπήσει την άσκηση!

Τα περισσότερα παιδιά είναι από την φύση τους δραστήρια, όμως συχνά ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν σήμερα, δεν τους επιτρέπει να έχουν την απαραίτητη για την υγεία τους σωματική δραστηριότητα. Πώς θα κάνετε λοιπόν το παιδί σας να αγαπήσει την άσκηση;

Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν σήμερα τα παιδία, με τις πολλές καθιστικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια που δεν προϋποθέτουν κίνηση (όπως τα ηλεκτρονικά) δεν τους επιτρέπουν να έχουν την απαραίτητη για την υγεία τους σωματική δραστηριότητα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κινούνται αρκετά ώστε να μεγαλώσουν με νου υγιή εν σώματι υγιεί.

Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον μια ώρα σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ιδανικά, η δραστηριότητα αυτή θα πρέπει να είναι ένα μίγμα αεροβικής άσκησης (οτιδήποτε αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, όπως τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα), ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης (οτιδήποτε αναγκάζει τους μυς να δουλέψουν σκληρά, όπως ποδήλατο, παιχνίδι με μπάλα) και ασκήσεων αύξησης της οστικής πυκνότητας (αυτές που μεταφέρουν το βάρος του σώματος, όπως σχοινάκι). Δεν είναι ανάγκη αυτή η ώρα να είναι συνεχόμενη -μπορεί το παιδί να βγει μια βόλτα με το ποδήλατο το πρωί και να παίξει «τα μήλα» με τους φίλους του ή να κάνει σχοινάκι το απόγευμα. Να μερικοί τρόποι για να εξασφαλίσετε την κίνηση που χρειάζονται:

Κάντε την άσκηση οικογενειακή υπόθεση

Τα παιδιά ακολουθούν σε κάθε περίπτωση το παράδειγμα των γονιών τους. Αν θέλετε να υιοθετήσουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής, θα πρέπει να το κάνετε πρώτα εσείς. Ακόμα καλύτερα, να απολαύσετε τη γυμναστική όλοι μαζί. Αντί α καθίσετε στον καναπέ το απόγευμα της Κυριακής, κάντε οικογενειακώς μια βόλτα με τα ποδήλατα, πάρτε μια μπάλα και πηγαίνετε να παίξετε στο γήπεδο ποδοσφαίρου ή μπάσκετ του σχολείου ή έστω περπατήστε μέχρι το πάρκο της γειτονιάς σας. Φροντίστε η εμπειρία να είναι διασκεδαστική για όλους -ναι, αυτό σημαίνει ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για να συζητήσετε αν το παιδί έχει τελειώσει την εργασία για το σχολείο!

Επιλέξτε το μέρος 

Το μέρος πολλές φορές παίζει σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να παρακινηθεί ένα παιδί για να ασκηθεί. Βρείτε ένα γήπεδο ή ένα ωραίο πάρκο. Μπορεί να μη χρειάζεται να πασχίσετε πολύ για να τα κάνετε να κινηθούν. Μπορεί να εμπνευστούν από το περιβάλλον ή άλλα παιδιά. Μια εκδρομή στη φύση δίνει επίσης πολλές ευκαιρίες για άσκηση.

Πάρτε ένα βηματόμετρο 

Τα παιδιά λατρεύουν τα gadget. Ένα τέτοιο απλό gadget, όπως το βηματόμετρο μπορεί να κάνει την άσκηση παιχνίδι. Έτσι, αντί να πείτε στο παιδί να αφήσει το ηλεκτρονικό παιχνίδι για να περπατήσετε μέχρι την πλατεία μπορείτε να το προκαλέσετε να «μαντέψει» πόσα βήματα απέχει το σπίτι από την πλατεία και στη συνέχεια να κάνετε την επαλήθευση. Ή να του ζητήσετε να σπάσει το ατομικό του ρεκόρ ταχύτητας για τα 100 βήματα. Βάλτε του διάφορες μικρές προκλήσεις για να μπορεί να κινηθεί κατά την διάρκεια της ημέρας.

Πειραματιστείτε

Είναι δύσκολο για έναν γονιό να αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο άθλημα για το παιδί του, ιδιαίτερα όταν εκείνο δεν ζητάει με μανία να ασχοληθεί με κάτι συγκεκριμένο, όπως το ποδόσφαιρο ή το κολύμπι. Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψετε ποια είναι η κλίση του ή ποιο σπορ το ενθουσιάζει περισσότερο -ώστε να έχει και πιο πολλές πιθανότητες να το ακολουθήσει συστηματικά- είναι να το πάτε για να δοκιμάσει πολλά διαφορετικά. Ξεκινήστε από αυτά που διατίθενται στη γειτονιά σας ή το γυμναστήριο της περιοχής σας και μην αποκλείσετε κανένα. Μπορεί το παιδί σας να λατρέψει το τένις αλλά είναι εξίσου πιθανό να ενθουσιαστεί με τη γιόγκα ή το χορό. Οι περισσότεροι σύλλογοι και γυμναστήρια δίνουν τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε ένα-δύο μαθήματα ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά το άθλημα και να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν.

Κάντε την άσκηση διασκέδαση

Μερικές φορές τα παιδιά νιώθουν ότι τα καταδυναστεύουμε όταν γεμίζουμε την καθημερινότητά τους με υποχρεώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν χρειάζεται να γίνει υποχρέωση. Μην αναφέρεται καν τη λέξη «γυμναστική» ή «άσκηση». Πείτε το, «πάμε να καθαρίσουμε τον κήπο από τα χορτάρια» ή «ας βγάλουμε βόλτα στο σκύλο», κάτι που θα θέλουν και όχι θα «πρέπει» να κάνουν! Κάντε λοιπόν την άσκηση να μοιάζει διασκεδαστικό κομμάτι της καθημερινότητας, όχι κάτι που πρέπει να γίνει με το ζόρι.

Διαβάστε επίσης