Οι άνδρες δεν ξέρουν πόσο σεξ θέλουν οι γυναίκες τους

Οι άνδρες δεν ξέρουν πόσο σεξ θέλουν οι γυναίκες τους Οι άνδρες δεν ξέρουν πόσο σεξ θέλουν οι γυναίκες τους

Το λογικό θα ήταν ένας άντρας που είναι για πολλά χρόνια με μια γυναίκα να έχει μάθει τις σεξουαλικές τις προτιμήσεις και συνήθειες. Κι όμως! Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως οι άντρες που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις συχνά υποτιμούν το ενδιαφέρον των συντρόφων τους για το σεξ.

Η έρευνα που διεξήγαγαν Καναδοί επιστήμονες βασίστηκε σε τρεις διαφορετικές μελέτες που πραγματοποίησαν με συνολικώς 229 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση.

Τα ζευγάρια είχαν ηλικία από 18 έως 68 ετών και βρίσκονταν μαζί επί έξι χρόνια κατά μέσον όρο, ενώ η μέση συχνότητα του σεξ που ανέφεραν ήταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Τορόντο και του Οντάριο στην «Επιθεώρηση Προσωπικότητας & Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JPSP), στην πρώτη μελέτη 44 ζευγάρια κράτησαν ημερολόγια επί τρεις εβδομάδες, στα οποία κατέγραφαν καθημερινά την ερωτική επιθυμία τους, καθώς και την ερωτική επιθυμία που πίστευαν ότι είχε ο/η σύντροφός τους και το επίπεδο της ικανοποίησης από τη σχέση τους.

Στη δεύτερη μελέτη, 84 άλλα ζευγάρια συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για την ερωτική επιθυμία τους, την επιθυμία του/της συντρόφου τους και την ικανοποίησή τους από τη σχέση.

Στην τρίτη μελέτη, 101 ζευγάρια κράτησαν ημερολόγια για τρεις εβδομάδες, στα οποία κατέγραφαν τα ίδια πράγματα συν την άρνηση ή την δεκτικότητά τους στις ερωτικές προτάσεις του/της συντρόφου τους.

Και οι τρεις μελέτες είχαν το ίδιο εύρημα: οι άνδρες επίμονα υποτιμούσαν την ερωτική επιθυμία των γυναικών, ενώ εκείνες είχαν πιο ακριβή εικόνα για το εάν και πότε ενδιαφερόταν ο σύντροφός τους για το σεξ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ημέρες που οι άνδρες ανέφεραν ότι οι γυναίκες τους είχαν το λιγότερο σεξουαλικό ενδιαφέρον, ήταν εκείνες στις οποίες οι γυναίκες ανέφεραν την μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση και τον σύντροφό τους!

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά οφείλονται στην εγγενή τάση των ανδρών να υποτιμούν την ερωτική επιθυμία των συντρόφων τους για να αποφύγουν την σεξουαλική απόρριψη, σε περίπτωση που εκείνες όντως δεν επιθυμούν να κάνουν σεξ την δεδομένη στιγμή.

Μία άλλη εξήγηση είναι ότι έπειτα από τόσα χρόνια κοινής πορείας και πιθανών αρνήσεων, κουράστηκαν να απορρίπτονται από τις συντρόφους τους και έτσι πιστεύουν ότι δεν θέλουν να κάνουν συχνά σεξ.

Και μία τρίτη είναι ότι δεν ξέρουν τόσο καλά τις συντρόφους τους όσο νομίζουν.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι «η σχέση δεν φαίνεται να πλήττεται από την υποτίμηση αυτή αλλά ίσως να ωφελείται κιόλας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έιμι Μούιζ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι παρότι οι άνδρες έχουν εντονότερη ερωτική επιθυμία από τις γυναίκες, στις μακροχρόνιες σχέσεις (συνήθως μετά τα 3 χρόνια μόνιμης σχέσης) έχουν τις ίδιες πιθανότητες με εκείνες να παρουσιάζουν χαμηλή ερωτική επιθυμία.

Διαβάστε επίσης