Τα 8 σημαντικότερα λάθη διακόσμησης του σπιτιού και πώς να τα αποφύγετε

Τα 8 σημαντικότερα λάθη διακόσμησης του σπιτιού και πώς να τα αποφύγετε Τα 8 σημαντικότερα λάθη διακόσμησης του σπιτιού και πώς να τα αποφύγετε

Η διακόσμηση του σπιτιού είναι μια διαδικασία διασκεδαστική, ωστόσο τα λάθη είναι αναπόφευκτα ειδικά αν πρόκειται για καινούριους ιδιοκτήτες. Με τα χρόνια βέβαια μαθαίνει κανείς από τα λάθη και βελτιώνει το  γούστο του. Βρείτε εδώ τα 8 σημαντικότερα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στην διακόσμηση του σπιτιού σας και να εξοικονομήσετε χρήματα.

1. Βάφετε τους τοίχους χωρίς να έχετε δοκιμάσει το χρώμα πρώτα
Βλέπετε ένα χρώμα που σας αρέσει και το αγοράζετε χωρίς να έχετε κάνει πρώτα μια δοκιμή στον τοίχο. Έτσι δεν είναι; Λάθος! Τα χρώματα δείχνουν τελείως διαφορετικά στον τοίχο σας απ’ ότι πάνω στα δείγματα που υπάρχουν στα καταστήματα και ιδιαίτερα αφότου στεγνώσουν. Κάνοντας πρώτα ένα τεστ σε μια μικρή περιοχή του τοίχου, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πως δείχνει το χρώμα στο φως, πώς δένει με την κουρτίνα ή τα έπιπλα. Μπορεί να αναβληθεί 1 – 2 βδομάδες η συνολική διαδικασία, αλλά θα είστε σίγουροι για την επιλογή σας.

2. Αγοράζετε «μαλλιαρά» χαλιά τύπου Shag
Ναι, τα χαλιά που θυμίζουν φλοκάτες είναι ξανά στη μόδα. Είναι μαλακά, έχουν ωραία αίσθηση και ζεσταίνουν τον χώρο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να βάλετε ένα στο σαλόνι σας. Γιατί; Επειδή μαδούν περισσότερο και από ένα σκυλί. Θέλετε να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας παρέα με την ηλεκτρική σκούπα; Δεν το νομίζουμε.

3. Τοποθετείτε πάγκο από μάρμαρο στην κουζίνα
Οι πάγκοι από μάρμαρο δείχνουν πολυτέλεια και φινέτσα και δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος ιδιοκτήτης και να μην τους αγοράσει. Οι περισσότεροι όμως έχουν κριτήριο την ομορφιά και δεν αντιλαμβάνονται το κόστος συντήρησης . Πέρα από αυτό, οι πρώτες γρατζουνιές και οι λεκέδες γίνονται γρήγορα ορατά. Πιο ανθεκτική λύση είναι να τοποθετήσετε πάγκο από χαλαζία.

4. Επιλέγετε καναπέ σε έντονο χρώμα
Μπορεί πάντα ο παράγοντας «εντύπωση» να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του καναπέ. Ένας καναπές σε έντονο χρώμα όμως θα είναι πολύ δεσμευτικός και στα χρόνια που θα έρθουν θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξετε διακόσμηση. Ίσως να σκέφτεστε ότι ακόμα κι έντονο να είναι το χρώμα του καναπέ, μπορείτε να αλλάζετε τα μαξιλάρια, όμως στην πράξη θα διαπιστώσετε ότι ένας καναπές σε ουδέτερο χρώμα θα σας βολέψει περισσότερο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τον καναπέ μπορείτε να τον ντύνετε με ριχτάρια ή να αλλάζετε συχνά κουρτίνες. Εδώ μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα και έχετε το περιθώριο να επιλέξετε κάτι πιο εκκεντρικό.

5. Βιάζεστε να διακοσμήσετε
Είναι ένα λάθος στο οποίο την πατάμε όλοι. Συνήθως με τη μετακόμιση σε ένα καινούργιο σπίτι βιαζόμαστε να το διακοσμήσουμε ώστε να είναι όλα έτοιμα. Είναι όμως ένα μεγάλο λάθος. Πρέπει πρώτα να ζήσεις σε ένα σπίτι για να νιώσεις τις ανάγκες του! Σίγουρα ένα πλήρες σετ με έπιπλα μας κάνει όλους να αισθανόμαστε καλύτερα, για λίγο όμως. Στη συνέχεια διαπιστώνουμε ότι ο καναπές τελικά είναι πολύ μεγάλος, το τραπεζάκι καθόλου πρακτικό ή οι κουρτίνες πολύ σκούρες με αποτέλεσμα να μην μπαίνει το φως του ήλιου στο σπίτι. Δυστυχώς όμως έχουμε «καεί» από τον προϋπολογισμό μας και συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Τα μεγάλα σχέδια θέλουν χρόνο. Μη βιάζεστε!

6. Περιμένετε να κάνετε όλες τις σημαντικές αλλαγές αφότου μετακομίσετε
Κανείς δεν θέλει να μένει μέσα σε ένα σπίτι που θυμίζει εργοτάξιο. Είναι καλύτερο να καθυστερήσετε την μετακόμισή σας κατά ένα μήνα, πάρα να ζείτε μέσα στην σκόνη και τον θόρυβο.

7. Να αγοράζετε ένα φθηνό έπιπλο στο οποίο πρέπει όμως να αλλάξετε ύφασμα
Το έπιπλο μπορεί να έχει μία πραγματικά φθηνή τιμή, αλλά το κόστος της αλλαγής υφάσματος ίσως είναι σοκαριστικά ακριβό. Μήπως σας συμφέρει τελικά περισσότερο να αγοράσετε ένα καινούριο έπιπλο;

8. Καλύπτετε τα πατώματα με λευκά χαλιά

Ακόμα και εάν είστε ο πιο καθαρός άνθρωπος του κόσμου, ακόμα και εάν δεν έχετε παιδιά ή κατοικίδια, ακόμα και εάν ζητάτε από όλους να βγάζουν τα παπούτσια τους, η απάντηση είναι μία: δεν μπορείτε να κρατήσετε ένα λευκό χαλί καθαρό για πάντα.

Διαβάστε επίσης