Παγίδες που κρύβονται στις ετικέτες τροφίμων

Παγίδες που κρύβονται στις ετικέτες τροφίμων Παγίδες που κρύβονται στις ετικέτες τροφίμων

Οι ετικέτες των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά δεν λένε ψέματα. Απλά δεν λένε όλη την αλήθεια!

Το marketing στα τρόφιμα είναι ένα μεγάλο κομμάτι στην αγορά. Κάθε συσκευασία φτάνει στο ράφι του σούπερ μάρκετ, αφού έχει εξεταστεί προσεκτικά το μέγεθος της συσκευασίας, τα χρώματα, η γραμματοσειρά ή ο τρόπος που γράφονται οι ετικέτες. Σκοπός της βιομηχανίας τροφίμων είναι να πουλήσει τα προϊόντα της και για αυτόν τον λόγο επιστρατεύει κάθε μέσο που διαθέτει, ώστε να «εκμεταλλευτεί» όσο μπορεί την ψυχολογία του καταναλωτή.

Φυσικά, οι εταιρείες δεν μπορούν να γράφουν ό,τι θέλουν στις ετικέτες των τροφίμων, αφού υπάρχουν κανόνες τους οποίους και ακολουθούν. Πάντα, υπάρχει, όμως, τρόπος για να «παρακάμψουν» τους κανόνες και να γράψουν κάτι που ένας καταναλωτής που δεν είναι υποψιασμένος ή δεν διαβάζει ολοκληρωμένες τις ετικέτες δεν πρόκειται να παρατηρήσει.

Χωρίς ζάχαρη

Η ετικέτα «χωρίς ζάχαρη» είναι ίσως η μεγαλύτερη παγίδα στα τρόφιμα. Πραγματικά, τα τρόφιμα που έχουν την συγκεκριμένη ετικέτα δεν περιέχουν ζάχαρη με τη στενή σημασία της λέξης. Περιέχουν, όμως, συχνά, άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως η σουκρόζη, η μαλιτόζη κλπ. Οι ουσίες είναι πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες ουσιαστικά είναι ένα άλλο όνομα για την ζάχαρη.

Παξιμάδια / κουλουράκια / ψωμί με χαρουπάλευρο

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερα προϊόντα που έχουν χαρουπάλευρο εμφανίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων. Παρ’ όλα αυτά, αν παρατηρήσετε καλά την ετικέτα των προϊόντων αυτών θα διαπιστώσετε ότι το ποσοστό χαρουπάλευρου που περιέχουν είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρό, συχνά γύρω στο 15% και το υπόλοιπο είναι κανονικό αλεύρι από σιτάρι. Οπότε, μη σας ξεγελά το έντονο καφέ χρώμα!

Ολικής άλεσης

Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούν και κάποια από τα προϊόντα ολικής άλεσης. Πάλι στην ίδια λογική, πολλές είναι οι ετικέτες που αναγράφουν «ολικής άλεσης», αλλά στην πραγματικότητα ένα μικρό ποσοστό από το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί είναι ολικής άλεσης και το υπόλοιπο είναι κανονικό λευκό αλεύρι.

Παστέλι μελάτο / με μέλι

Μία συνηθισμένη παγίδα, είναι το παστέλι. Αν και δεν γράφουν όλες οι συσκευασίες «μελάτο» ή «με μέλι» συχνά οι συσκευασίες έχουν μία εικόνα από μέλι έξω, δίνοντας την εντύπωση ότι το γλυκό αυτό που φτιάχνεται από σουσάμι έχει μόνο μέλι ή κυρίως μέλι, ενώ στην πραγματικότητα έχει και ζάχαρη. Για την ακρίβεια, όλα τα παστέλια της αγοράς τα οποία είναι σκληρά και τραγανά, περιέχουν μέσα ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης