Βάψιμο σπιτιού και τεχνοτροπίες

Βάψιμο σπιτιού και τεχνοτροπίες

Το σπίτι χρειάζεται βάψιμο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ένας ελαιοχρωματισμός είναι ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για ένα όμορφο και καθαρό σπίτι.

Η ανάγκη τις περισσότερες φορές, φωνάζει από μόνη της. Τοίχοι ξεθωριασμένοι, ξεφλουδισμένοι, κιτρινισμένοι, και λερωμένοι, μας χτυπάνε το καμπανάκι για ένα καλό βάψιμο. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μας οδηγούν στο βάψιμο όπως η αλλαγή στη διακόσμηση ή μια ανακαίνιση.

Τι θα ταίριαζε στο δικό μου σπίτι;

Δεν πρέπει να διστάσουμε να πειραματιστούμε καθώς το χρώμα θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη «διάθεση» που θα έχει το σπίτι μας.

Το διαδίκτυο καθημερινά μας βομβαρδίζει με χιλιάδες ιδέες για το σπίτι.  Λίγο πολύ όλοι τις έχουμε ζηλέψει. Ωστόσο το σπίτι μας πρέπει να έχει τη δική μας σφραγίδα και να καθρεφτίζει την προσωπικότητα μας.

bapsimo_spitou_2

Όλα τα χρώματα είναι όμορφα.

Στη διαρρύθμιση ενός χώρου υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά. Για παράδειγμα τα πιο ανοιχτά χρώματα δημιουργούν την αίσθηση ότι μεγαλώνουν τα μικρά δωμάτια. Αντίθετα τα σκούρα δημιουργούν μεγαλύτερη αίσθηση στα μεγαλύτερα.

Τα έντονα χρώματα δημιουργούν έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα σε ένα σπίτι. Ενώ τα φυσικά χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερη αρμονία στο χώρο.

bapsimo_spitou_3

Φυσικά μπορούν να γίνουν και συνδυασμοί αρκεί βέβαια να δένουν αρμονικά. Ένα δωμάτιο φαίνεται πολύ πιο στιλάτο όταν δεν υπάρχει απόλυτη ομοιομορφία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο συνδυασμός κόκκινου μαύρου άσπρου που δημιουργούν απίστευτη ένταση.

Με τη βοήθεια του καλού επαγγελματία μπορούμε να βάψουμε το σπίτι μας όπως ακριβώς το έχουμε ονειρευτεί.

Πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να βάψουν μόνοι το σπίτι τους. Στη θεωρία φαίνεται απλή διαδικασία ωστόσο μια σωστή δουλειά απαιτεί γνώσεις και εμπειρία. Έτσι πολλοί έχουν ξοδέψει χρήμα και χρόνο χωρίς αποτέλεσμα.

Ένας επαγγελματίας ελαιοχρωματιστής ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες όπως το αστάρωμα, το τρίψιμο, το στοκάρισμα κλπ.

Αρχικά πριν πάρουμε προσφορές από επαγγελματίες, θα πρέπει χοντρικά να έχουμε αποφασίσει τα χρώματα, τα σχέδια, και τι τεχνοτροπία θα ακολουθήσουμε. Φυσικά η τελική επιλογή στις λεπτομέρειες είναι καλό να γίνεται και με τη συμβουλή του επαγγελματία λόγω της εμπειρίας του.

Είναι σημαντικό τα χρώματα να ταιριάζουν με τα έπιπλα που διαθέτουμε.

Τα χρώματα

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από την επιλογή των χρωμάτων.
Γενικότερα υπάρχουν δύο κατηγορίες. Τα χρώματα με βάση το νερό και με βάση το λάδι. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι επιλέγουν τα υδροχρώματα καθώς στεγνώνουν πιο γρήγορα, τα βρίσκουμε σε περισσότερους χρωματικούς τόνους, και δεν γυαλίζουν άσχημα.

Υποκατηγορίες

Τα πλαστικά χρώματα εφαρμόζονται βασικά σε εσωτερικούς τοίχους και ταβάνια.

Τα πλεονεκτήματα:

  • Σταθερή ποιότητα
  • Πυρίμαχα
  • Αντέχουν στο συχνό πλύσιμο
  • Λερώνονται δύσκολα
  • Μεγάλη διάρκεια ζωής

Η χρήση ενεργειακών χρωμάτων αποτρέπει τη μεταφορά της θερμότητας το χειμώνα και της ψύξης το καλοκαίρι. Επίσης δρουν κατά στο φαινόμενο της υγροποίησης που προκαλεί μούχλα και υγρασία σε τοίχους και ταβάνια. Παράλληλα έχουν και αντιμικροβιακή προστασία.

Έτσι κερδίζουμε

  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Υγιέστερο σπίτι
  • Προστασία από τα μικρόβια

Οι ελαιοχρωματισμοί με ακρυλικά χρώματα εφαρμόζονται κυρίως σε εξωτερικούς τοίχους, οροφές από μπετόν, μάνδρες κλπ.

Φυσικά υπάρχουν και οικολογικά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον  που μπορούμε να βρούμε σε όποια απόχρωση θέλουμε και πλέον σε προσιτές τιμές. Συστήνονται ανεπιφύλακτα σε οικογένειες με μικρά παιδιά και ευαίσθητες ομάδες. Τα πλεονεκτήματα τους είναι :

  • Άοσμα
  • Μη τοξικά
  • Αντιαλλεργικά
  • Φιλικά προς το περιβάλλον

Η διαδικασία

  • Καλό θα είναι να αδειάσουμε το χώρο από έπιπλα, φωτιστικά κλπ. ώστε να δώσουμε στον ελαιοχρωματιστή το χώρο να εργαστεί με άνεση.
  • Η αρχή θα γίνει με το καθαρισμό των τοίχων από καρφιά, ξεφλουδισμένες μπογιές, ταπετσαρίες κλπ.
  • Σειρά παίρνει το στοκάρισμα. Ρωγμές, τρύπες, ανοίγματα κλπ. πρέπει να στοκαριστούν πολύ καλά αν θέλουμε ένα λείο, ωραίο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
  • Στη συνέχεια γίνεται με το τρίψιμο όλων των επιφανειών και το αστάρωμα που θα προετοιμάσει την επιφάνεια, για το τελικό χρώμα.
  • Αφού στεγνώσει το αστάρι πέφτει το πρώτο χέρι μπογιάς. Η διαδικασία συνεχίζεται με νέο στοκάρισμα αν χρειάζεται, και εκ νέου τρίψιμο όλων των επιφανειών.
  • Τέλος γίνεται το τελικό βάψιμο με 2 ή 3 χέρια των επιφανίων .

Τεχνοτροπίες: Οι μαγικές τεχνικές

Εκτός από το κλασσικό βάψιμο, υπάρχουν και ιδιαίτερες τεχνοτροπίες που μπορούμε να επιλέξουμε.

Οι τεχνοτροπίες στον ελαιοχρωματισμό είναι οι ειδικές τεχνικές βαψίματος για τη διακόσμηση τοίχων που ξεφεύγουν από τα κλασσικά σχέδια. Με τη σωστή τεχνική, χαρίζουν πανέμορφα  αποτελέσματα..

Η τεχνοτροπία βούρτσας είναι ίσως η πιο απλή. Αφού στεγνώσει το πρώτο χέρι βαψίματος,  περνιέται το  δεύτερο συνήθως διαφορετικής απόχρωσης, αναμειγμένο με glaze βερνίκι. Πριν στεγνώσει βουρτσίζεται με βούρτσα.

Η τεχνοτροπία με σφουγγάρι είναι από τις πιο δημοφιλής. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή της βούρτσας μόνο που εδώ χρησιμοποιείται σφουγγάρι.

bapsimo_spitou_4

Άλλη μια πολύ διαδεδομένη τεχνοτροπία γίνεται με πλαστική σακούλα. Πριν στεγνώσει το δεύτερο χέρι βαψίματος (πάλι διαφορετικής απόχρωσης από το πρώτο), γίνονται περάσματα στις επιφάνειες με πλαστική σακούλα τοποθετημένη στο ρολό.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή τεχνοτροπία είναι του ψεύτικου μπετού. Η εφαρμογή της γίνεται με διάφορους τρόπους όπως στοκάρισμα, επιχρίσματα, με χρώμα και glaze κ.α. Ο στόχος είναι να πετύχουμε ένα επιμελώς ατημέλητο αποτέλεσμα σε πολλές αποχρώσεις μπετού.

bapsimo_spitou_5

Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλες τεχνοτροπίες όπως της πατητής τσιμεντοκονίας, του παλαιωμένου,  του λινού, του μαρμάρου,  του δέρματος, του αντικέ κλπ.

Ότι και να επιλέξετε να θυμάστε πως ένα όμορφο και φρεσκοβαμμένο χώρος δημιουργεί πάντα τις σωστές συνθήκες για να απολαύσουμε τι μικρές στιγμές της ζωής με μεγαλύτερη ποιότητα.

Παράλληλα ανεβαίνει αυτόματα και η εμπορική αξία του σπιτιού.

Info:
Πηγή: Τexnitesonline.gr

Διαβάστε επίσης