Σνακ για την παραλία

Σνακ για την παραλία Σνακ για την παραλία

Παρόλο που στη θάλασσα δεν ενδείκνυται να έχουμε τροφές με πολλές θερμίδες, χρειάζεται να έχουμε κάποια υγιεινά σνακ για να μας κρατούν σε κορεσμό, ειδικά αν μένουμε στην παραλία για αρκετή ώρα.

Μας το ζητήσατε και σας το παρουσιάζουμε: Μερικές υγιεινές ιδέες για σνακ για την παραλία.

1. Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί 
Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί ιδανική επιλογή για την παραλία. Είναι πολύ εύκολο να τα μεταφέρετε, μπορείτε να επιλέξετε εσείς τις γεύσεις που σας ταιριάζουν και να αλλάζετε συχνά συνδυασμούς για να μην κουράζεστε. Μερικοί γευστικοί συνδυασμοί είναι οι ακόλουθοι:
– 10-12 αμύγδαλα και 2 αποξηραμένα δαμάσκηνα.
– 4-5 καρύδια και 2 αποξηραμένα βερίκοκα.
– 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες και 10-12 φουντούκια.
– Μια χούφτα φιστίκια και 2 τεμάχια αποξηραμένος ανανάς.
Τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που θα μπορούσατε να διαλέξετε, αλλά καλό θα είναι να μετριάσετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε, καθώς αποτελούν πηγή πολλών θερμίδων. Ενδεικτικά, το 1/3 μιας κούπας από μια τέτοια ποικιλία περιέχει 130-190 θερμίδες.

2. Φρέσκα φρούτα
Εδώ μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να δημιουργήσει! Οι καλύτερες επιλογές είναι τα εσπεριδοειδή, το καρπούζι, τα μούρα, το μάνγκο και το βερίκοκο. Τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν φυτοχημικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Μπορείτε να επιλέξετε ένα φρούτο, να φτιάξετε μια φρουτοσαλάτα, ή να πάρετε κάποιο δροσιστικό φρέσκο χυμό φρούτων. Αδιαμφισβήτητα τα φρούτα αποτελούν την πιο υγιεινή και γευστική επιλογή για σνακ, ειδικότερα το καλοκαίρι. Εδώ οι θερμίδες ποικίλουν ανάλογα με την επιλογή των φρούτων, αφού μια μπανάνα μπορεί να περιέχει 120-150 θερμίδες, ενώ ¾ της κούπας σταφύλια σας προσδίδουν 90 θερμίδες.
Επίσης θα μπορούσατε να φτιάξετε μια φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής π.χ. 10 ρόγες σταφύλι, ένα νεκταρίνι και μια φέτα πεπόνι ή καρπούζι.

3. Ωμά λαχανικά 
Κόψτε σε στικ μερικά καρότα, αγγουράκια και πιπεριές για να πάρετε μαζί σας στην παραλία. Όχι μόνο είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων, αλλά βοηθούν και στην προστασία σας από τον ήλιο. Επίσης, τα λαχανικά είναι ιδανικά για την πρόσληψη νερού, οπότε θα συμβάλλουν και στη σωστή ενυδάτωση σας κατά την περίοδο του καλοκαιριού που ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος. Για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα αυτή την επιλογή μπορείτε να πάρετε μαζί σας μια μικρή ποσότητα σως ή ντιπ γιαουρτιού. Τα λαχανικά από μόνα τους είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Ένα καρότο, για παράδειγμα έχει 30 θερμίδες, ενώ ένα αγγουράκι μόλις 10.

4. Ποτά 
Είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεστε όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Παρόλα αυτά πηγές ενυδάτωσης όπως τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά προσδίδουν αρκετές θερμίδες από ζάχαρη. Η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για την παραλία είναι το νερό.
Για πολλούς, το νερό δεν είναι αρκετά γευστικό για να μπορούν να το καταναλώσουν σε επαρκείς ποσότητες. Δοκιμάστε να προσθέσετε φέτες από αγγούρι, λεμόνι ή ακόμα και πεπόνι ή βότανα όπως ο δυόσμος ή η μέντα μέσα στο νερό.
Κι αν ακόμη κι αυτό δεν σας ενθουσιάζει, μια καλή, γρήγορη και υγιεινή επιλογή είναι το κρύο τσάι. Υπάρχουν πολλές επιλογές γεύσεων, αλλά φυσικά καλό θα ήταν να προτιμήσετε κάποιο τσάι χωρίς ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό (όπως η στέβια) που προσδίδει ελάχιστες θερμίδες.
Ο χυμός χωρίς ζάχαρη, είτε φυσικός, είτε του εμπορίου αποτελεί μια ακόμα καλή εναλλακτική για την ενυδάτωση σας.

5. Σάντουιτς σε ψωμάκια ολικής άλεσης
Αυτή η επιλογή προσαρμόζεται εύκολα στα γούστα του καθενός, αφού υπάρχουν ποικίλες γευστικές και ταυτόχρονα υγιεινές επιλογές για να βάλετε μέσα στα ψωμάκια. Φυσικά τα λαχανικά είναι ιδανικά, αφού είναι θρεπτικά, χαμηλά σε θερμίδες και θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την αίσθηση της πείνας έτσι ώστε να μην καταναλώσετε περισσότερες θερμιδογόνες τροφές. Μερικές ιδέες για γέμιση είναι οι ακόλουθες:
– Κοτόπουλο, μαρούλι και ντομάτα.
– Ζαμπόν, τυρί και ντομάτα.
– Κόταντζ, ελιές και ντομάτα.
– Φέτα, πιπεριά, ντομάτα και πατέ ελιάς.
– Κοτομπουκιές, μουστάρδα και ντομάτα.
– Καβουρόψιχες, μαρούλι, φρέσκο κρεμμύδι και λίγη μαγιονέζα λάιτ.

6. Αραβικές πίτες
Η γαλοπούλα και κάποιο τυρί με χαμηλά λιπαρά είναι μια καλή γέμιση για τις πίτες αυτές. Μερικές φέτες ντομάτα ή μερικά φύλλα μαρουλιού θα προσθέσουν γεύση αλλά όχι θερμίδες. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη μαγιονέζα και τις βαριές σάλτσες, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά.
Μια άλλη ιδέα είναι η γέμιση με τόνο, μαγιονέζα λάιτ, μαρούλι και κρεμμύδι.

7. Μπάρες Δημητριακών
Το γνωστό θρεπτικό σνακ για την πόλη είναι ιδανικό και για την παραλία. Μπορείτε να διαλέξετε μέσα από μια ποικιλία γεύσεων και συνδυασμών που βρίσκονται στο εμπόριο ή ακόμα να τις φτιάξετε εσείς. Είναι ο πιο απλός τρόπος να πάρετε ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά χωρίς όμως να πάρετε πολλές θερμίδες. Οι περισσότερες μπάρες προσδίδουν από 90 μέχρι 150 θερμίδες. Μπορεί να περιέχουν αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, μέλι, σοκολάτα, δημητριακά ή κουάκερ.

8. Ποπ κορν
Το ποπ κορν είναι το σνακ που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, αλλά λίγοι γνωρίζουν την χαμηλή του θερμιδική αξία. Ενδεικτικά, 1 φλιτζάνι ποπ κορν περιέχει περίπου 70 θερμίδες. Μπορούν να μεταφερθούν εύκολα ενώ δεν αλλοιώνονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην παραλία.

9. Άλλα αμυλούχα σνακ
Άλλα σνακ που μπορείτε να επιλέξετε για την παραλία είναι τα κριτσίνια, τα κράκερ, τα πτι μπέρ, το κουλούρι Θεσσαλονίκης ή τα μπισκότα πολυδημητριακών.
Προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε για να μην ξεφύγετε στην θερμιδική σας πρόσληψη. Η προτεινόμενη ποσότητα είναι 2-3 κριτσίνια ή 2-3 κράκερ ή 4 πτι μπερ ή ένα κουλούρι θεσσαλονίκης ή 2 μπισκότα πολυδημητριακών.

Συμπερασματικά, στην παραλία μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία από σνακ με λίγες θερμίδες τα οποία μπορούν να σας κρατήσουν σε κορεσμό χωρίς όμως να βαρύνετε πολύ και να υπάρχει κίνδυνος δυσπεψίας.

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

Info: Η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου «Σώμα Υγιές»

Πηγή: Somaygies.gr

Διαβάστε επίσης