Το καλοκαίρι τα παιδιά πρέπει να παίζουν και να… βαριούνται

Το καλοκαίρι τα παιδιά πρέπει να παίζουν και να… βαριούνται Το καλοκαίρι τα παιδιά πρέπει να παίζουν και να… βαριούνται

Το καλοκαίρι είναι περίοδος ξενοιασιάς και χαλάρωσης για τα παιδιά και έτσι πρέπει να παραμείνει για το καλό τους.

Το καλοκαίρι είναι ο χρόνος που τα παιδιά σταματούν τις σχολικές δραστηριότητές και το διάβασμά τους. Το καθημερινό, συνήθως αυστηρό, πρόγραμμά τους παύει να είναι σε ισχύ με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν. «Πολύ παιχνίδι το καλοκαίρι» συστήνουν οι παιδοψυχολόγοι ενώ οι πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά το καλοκαίρι πρέπει να βαριούνται (γιατί κι αυτό έχει τη σημασία του…).

Πώς η πλήξη των παιδιών τα «ευεργετεί» 

Ο υπερβολικός προγραμματισμός κατά την διάρκεια του καλοκαιριού καθυστερεί την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς το απομακρύνει από το να ανακαλύψει αυτά που πραγματικά το ενδιαφέρουν, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Η πλήξη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εσωτερικού ερεθίσματος το οποίο επιτρέπει στη συνέχεια την έκφραση της αληθινής δημιουργικότητας.

Αν γεμίζουμε εμείς οι γονείς τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, τότε τα παιδιά δε θα μάθαιναν ποτέ πώς να το κάνουν αυτό για τον εαυτό τους. Τα παιδιά πρέπει να βαριούνται με σκοπό να παρακινούν τον εαυτό τους για να κάνουν πράγματα.

Η αξία του παιχνιδιού 

Το παιχνίδι είναι μια σταθερή αξία της παιδικής ηλικίας σε όλες τις κοινωνίες, το μέσο για την ομαλή ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη, ένα στάδιο προπαρασκευαστικό για τη μετέπειτα ζωή του. Στο παιχνίδι αντικατοπτρίζονται συχνά πλευρές της πραγματικής ζωής. Οι τρόποι με τους οποίους τα παιδιά συμπεριφέρονται καθώς παίζουν απεικονίζουν συνήθως την συμπεριφορά τους στην καθημερινότητά τους γενικότερα.

Το φυσικό παιχνίδι ικανοποιεί στο παιδί ανάγκες σωματικές, ψυχικές και πνευματικές για την ανάπτυξη και βελτίωση της κινητικής δράσης και συμπεριφοράς του.

Ο ρόλος του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντικός για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα μοχλό για δημιουργική απασχόληση και έκφραση των στοιχείων του χαρακτήρα και του εσωτερικού κόσμου τους. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά διασκεδάζουν, δημιουργούν, εκφράζονται, αναπτύσσουν τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους και μαθαίνουν να υπακούν σε κανόνες απαραίτητους στη διαδικασία του παιχνιδιού, να συνεργάζονται, να κερδίζουν και να χάνουν.

Διαβάστε επίσης