Μαγειρέψτε με μπύρα

Μαγειρέψτε με μπύρα Μαγειρέψτε με μπύρα

Η μπύρα δε χρησιμεύει μόνο ως συνοδευτικό ποτό στο γεύμα μας. Μάθετε δοκιμασμένες χρήσεις της στη μαγειρική και δώστε άρωμα και έξτρα γεύση στα φαγητά σας!

Η μπίρα στη μαγειρική

Την απολαμβάνουμε παγωμένη και είναι για πολλούς το τέλειο συνοδευτικό ποτό στο γεύμα μας. Η μπίρα όμως είναι ένα εξαιρετικό υλικό για να μαγειρέψει κανείς. Μπορεί να μεταμορφώσει ένα κοινό πιάτο, να προσθέσει μία σπιρτάδα στις σάλτσες, να δώσει σώμα σε ένα μαγειρευτό φαγητό, να του δώσει δηλαδή πιο μεστή γεύση. Μπορούμε να μαρινάρουμε σ’ αυτή κρέας (χοιρινό ή μοσχαράκι), να μαγειρέψουμε  με μπίρα θαλασσινά (οστρακοειδή), να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε χυλό για τηγανητά λαχανικά ή μπακαλιάρο, για ψωμί, κέικ, κρέπες, ζύμες ακόμη και παγωτό.

Η μπύρα σαν πρόσθετο και αντικατάστατο

Σε βρασμό για ψητά κατσαρόλας χρησιμοποιείται συμπληρωματικά. Αντικαθιστά το 1/3 των υγρών. Δίνει γεύση, τρυφεροποιεί. Η μπύρα αυξάνει την πικράδα της όταν μαγειρεύεται για πολύ ώρα γιατί αποβάλεται η φυσική γλυκύτητα της βύνης.

– Σε ψητά φούρνου αντικαταστεί πλήρως όλα τα υγρά. Απαιτείται ωστόσο η προσθήκη λιπαρής ουσίας. Δίνει γεύση, τρυφεροποιεί και γλασάρει.

– Σε μαρινάδες αντικαθιστά πλήρως όλα τα υγρά. Προσθέτει άρωμα και το κάνει πιο τρυφερό.

– Σε ζωμούς κρεάτων μόνο κατά το σβήσιμο. Δίνει γεύση.

– Σε σάλτσες αντικαθιστά το 1/3 των υγρών. Δίνει γεύση, τρυφεροποιεί και γλασάρει.

– Σε ντιπς αντικαταστεί το 1/3 των υγρών. Δίνει γεύση.

– Σε σωτέ προστίθεται μόνο κατά το σβήσιμο. Δίνει γεύση, τρυφεροποιεί και γλασάρει.

– Σε χυλούς για τηγάνισμα αντικαταστεί το 1/3 των υγρών. Δίνει γεύση και χαρίζει τραγανά τηγανητά.

– Σε παρασκευές αρτοποιημάτων παίζει τον ρόλο του διογκωτικού έναντι της μαγιάς. Δίνει γεύση και διόγκωση.

Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε μαγειρεύοντας με μπίρα

  1. Πρώτα απ’ όλα χρησιμοποιήστε μία μπίρα που σας αρέσει να πίνετε. Η γεύση της μπίρας, μένει και μετά το μαγείρεμα οπότε διαλέξτε ανάλογα αν θέλετε το φαγητό σας να έχει ελαφριά, φρουτώδη, δυνατή ή πικρή γεύση.
  2. Αν μαγειρεύετε με μία ελαφριά μπίρα, χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε την για λίγη ώρα έτσι ώστε να μη χάσει τα αρώματά της. Αν θέλετε όμως μία δυνατή, έντονη γεύση μπίρας, ξεκινήστε το μαγείρεμα με μία σκούρα ή μαύρη μπίρα.
  3. Η μπίρα είναι από την φύση της πικρή. Γι’ αυτό προτιμήστε γλυκά λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδια, καλαμπόκι για να ισορροπήσουν την γεύση.
  4. Το φαγητό πρέπει να σιγοβράζει χωρίς να κοχλάζει για να μη πικρίσει από την μπίρα.
  5. Αν θέλετε να απαλύνετε την γεύση της πριν την μαγειρέψετε, βάλτε την σε σιγανή φωτιά και αφήστε την μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Κατεβάζετε από την φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και είναι πλέον έτοιμη για να την χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μαρινάδες ή να μαγειρέψετε με αυτήν. (Όχι όμως και να κάνετε χυλό για τηγάνισμα ή να την προσθέσετε σε κέικ).

Μερικές ιδέες για να χρησιμοποιήσετε την μπίρα στην μαγειρική

– Μουσκέψτε ξερά φρούτα σε μπίρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα χρησιμοποιείτε στη συνέχεια ολόκληρα ή ψιλοκομμένα για να κάνετε σάλτσες φρούτων, για να τα βάλετε σε γέμιση για κρέας ή να τα προσθέσετε σε κέικ ή σε οποιαδήποτε άλλο γλυκό που έχει μουσκεμένα ξερά φρούτα στην συνταγή του.

– Ετοιμάστε μαρινάδα με μπίρα για χοιρινό ή κοτόπουλο. Η μπίρα μαλακώνει το κρέας και ενισχύει την γεύση του. Ταιριάζει πολύ με κυνήγι και ειδικότερα με αγριογούρουνο.

– Φτιάξτε χυλό μπίρας για τηγανητά λαχανικά ή ψάρια : Σε ένα μπολ βάλτε 2 φλιτζάνια μπίρα, 1 φλιτζάνι αλεύρι,  ¾ του φλιτζανιού κορν φλάουρ και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθούν οι σβόλοι. Βάζετε τον χυλό στο ψυγείο για 30 λεπτά και στη συνέχεια βουτάτε λαχανικά ή ψάρι (μπακαλιάρο ή μικρά ψάρια) και τα τηγανίζετε.

– Η μπίρα κάνει την κρούστα τραγανή, αέρινη και πιο νόστιμη από την κλασσική συνταγή με νερό ή σόδα.

– Μαγειρέψτε θαλασσινά με μπίρα. Αχνίστε μύδια ή γαρίδες με λίγη μπίρα ή κάντε ένα ψάρι στον ατμό, αντικαθιστώντας το νερό που βράζει με μπίρα.

– Προσθέστε μπίρα σε σάλτσες με τυριά. Ρίξτε μερικές σταγόνες μπίρας για να σπάσετε την λιπαρότητα και να δροσίσετε την γεύση της σάλτσας.

– Ζυμώστε ψωμί αντικαθιστώντας το νερό της συνταγής με μπίρα. Η μπίρα θα δώσει υγρασία στο ψωμί και θα το κάνει πιο νόστιμο.

– Για πιο αφράτα μπιφτέκια  μουσκέψτε το ψωμί που θα προσθέσετε στον κιμά σε μπίρα.

– Τολμήστε να χρησιμοποιήσετε μπίρα στην ζαχαροπλαστική. Η μαγιά της κάνει τις ζύμες πιο αέρινες και τραγανές.

– Η μπίρα ταιριάζει με την σοκολάτα ή τις λεμονάτες γεύσεις. Αντικαταστήστε λοιπόν σε brownies ή κέικ λεμονιού ένα μέρος από τα υγρά υλικά της συνταγής (νερό, γάλα, γιαούρτι) με μπίρα.

 

Διαβάστε επίσης