Καθαρισμός καμινάδας εύκολα και απλά σε 6 μόνο βήματα!

Καθαρισμός καμινάδας εύκολα και απλά σε 6 μόνο βήματα! Καθαρισμός καμινάδας εύκολα και απλά σε 6 μόνο βήματα!

Κάνει κρύο, καιρός για δύο; Ναι, για σένα και το τζάκι σου. Περίμενες πώς και πώς να χειμωνιάσει για να ανάψεις το τζάκι σου και να χουχουλιάσεις μπροστά του; Ή μήπως τα ψητά κάστανα ήταν αυτά που λαχταρούσες; Ό,τι και να ήταν πρέπει να περιμένεις λίγο ακόμα. Ο καθαρισμός καμινάδας είναι αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα.

Με το πέρασμα του χρόνου έχουν συγκεντρωθεί στην καμινάδα σου στάχτες και πίσσα που όχι μόνο μειώνουν την αποδοτικότητα του τζακιού σου, αλλά το απειλούν και με σοβαρές ζημιές. Τα υλικά αυτά είναι πολύ εύφλεκτα και μένοντας εκεί μπορεί να οδηγήσουν σε πυρκαγιά, μπαρουτοκαπνισμένο σαλόνι και ρωγμές στην πολύτιμη καμινάδα σου. Αν και δεν είναι η πιο απλή διαδικασία, υπάρχει τρόπος να το κάνεις και μόνος, χωρίς επαγγελματική βοήθεια. Διάβασε τα παρακάτω βήματα και πιάσε δουλειά!

Καθαρισμός καμινάδας: Πώς δεν θα γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερη;

1. Έλεγξε την καμινάδα σου για ζωάκια.

Μετά από τόσο καιρό που έχεις να χρησιμοποιήσεις το τζάκι σου, είναι φυσικό να έχουν βρει καταφύγιο πουλάκια και άλλα μικρά ζώα. Πάρε ένα φακό και δες αν υπάρχει κάποια φωλιά, πριν προκαλέσεις καρδιακό σε κάποια αμέριμνη κουκουβάγια που έχει κουρνιάσει εκεί.

2. Προετοιμάσου κατάλληλα.

Ο καθαρισμός καμινάδας όπως καταλαβαίνεις είναι μια αρκετά βρώμικη δουλειά. Βρες παλιά ρούχα που δεν σε νοιάζει να λερωθούν και πάρε γάντια για να μην έρχεσαι σε επαφή με τη στάχτη. Μη παραλείψεις την ειδική μάσκα που θα εμποδίσει την εισπνοή της ιδιαίτερα επιβλαβής σκόνης.

3. Και το σπίτι χρειάζεται προστασία.

Στρώσε κάποιο παλιό χαλί μπροστά από το τζάκι και προσπάθησε να καλύψει όσο περισσότερο από το πάτωμα μπορείς. Επίσης σκέπασε τα έπιπλα με παλιά καλύμματα ή πλαστικό. Διαφορετικά, θα είναι σχεδόν αδύνατο να βγάλεις την μαυρίλα από τον όμορφο καναπέ σου.

4. Προμηθεύσου τα απαραίτητα εργαλεία.

Όπως φαντάζεσαι, χρειάζεσαι και τα σωστά εργαλεία που θα σε βοηθήσουν στον καθαρισμό. Μέτρα τη διάμετρο της καμινάδας σου για να διαλέξεις το σωστό μέγεθος. Στη συνέχεια, επισκέψου ένα ειδικό κατάστημα και προμηθεύσου βούρτσα για καμινάδα, μικρή βούρτσα, κοντάρι που επεκτείνεται, σκούπα, κουβά και προστατευτικά γυαλιά.

5. Ξεκίνα το καθάρισμα.

Ανέβα στην οροφή- ταράτσα και βγάλε το καπέλο της καμινάδας. Έπειτα, ανεβοκατεβάζοντας το κοντάρι, βούρτσισε καλά τα τοιχώματα της καμινάδας. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείς να ανέβεις στην οροφή, μπορείς να δοκιμάσεις τη τεχνική καθαρισμού από κάτω προς τα πάνω. Όταν έχεις καθαρίσει όλο το μήκος της καμινάδας, σκέπασε καλά τα εργαλεία σου και κατέβα πάλι στο σπίτι.

6. Προχώρα στο εσωτερικό κομμάτι.

Κουράστηκες; Κάνε υπομονή γιατί έχει λίγο ακόμα. Αφού είσαι πάλι στο σπίτι, χρησιμοποίησε τη μικρή βούρτσα για να τρίψεις τα χαμηλά τοιχώματα και τον τοίχο γύρω από την εστία. Στη συνέχεια, μάζεψε προσεχτικά στον κουβά όλες τις στάχτες και τα υπολείμματα που έχουν μαζευτεί. Σκούπισε το σαλόνι σου και τέλειωσες!

Info:
Πηγή: https://blog.douleutaras.gr/

Διαβάστε επίσης