Γιατί το ευγενικό παιδί μου γίνεται αγενές στο σπίτι;

Γιατί το ευγενικό παιδί μου γίνεται αγενές στο σπίτι; Γιατί το ευγενικό παιδί μου γίνεται αγενές στο σπίτι;

Για ποιους λόγους το – σε γενικές γραμμές – ευγενικό παιδί σας γίνεται εξαιρετικά αγενές στο σπίτι; Για ποιους λόγους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται οι γύρω του εξαιτίας της συμπεριφοράς του και μάλιστα οι πιο κοντινοί του; Ιδού μερικές αιτίες που είναι πιθανό να προκαλούν την αγενή συμπεριφορά:

Νιώθει πως δεν το καταλαβαίνετε αρκετά. Αν λόγου χάρη του υπενθυμίζετε διαρκώς ότι πρέπει να είναι ευγενικό και καλό, πιθανό να αισθάνεται ότι δεν ακούγεται η πραγματική του «φωνή». Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην νοιάζεται για τα αισθήματα των άλλων, επειδή πιστεύει πως και εσείς δεν νοιάζεστε για τα δικά του συναισθήματα.

Δεν αισθάνεται ασφάλεια να είναι ο εαυτός του. Αν το επιπλήττετε κάθε φορά που εκφράζει κάτι αρνητικό, δεν του αφήνετε χώρο να εκφραστεί. Και είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να αισθάνεται ο εαυτός του μέσα στην οικογένεια, στον χώρο που αισθάνεται οικεία.

Αντί να εφαρμόσετε κάποιο είδος τιμωρίας, που δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τα παρακάτω tips για να δείξετε στο μικρό σας πως είναι καλύτερο για το ίδιο να μην είναι αγενές:

Κάθε φορά που φέρεται με αγένεια, προσπαθήστε να ανακαλύψετε το συναίσθημα που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του, μιλώντας του μάλιστα για αυτό το συναίσθημα.

Δοκιμάστε να του πείτε τα εξής: «Ανεξάρτητα από το τι λες ή πώς το λες, σε αγαπώ και θα σ’ αγαπώ για πάντα». Με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζετε τη συμπεριφορά από τον χαρακτήρα του παιδιού, καθώς είναι βέβαιο πως το παιδί σας δεν θέλει να είναι κακό παιδί.

Δημιουργήστε στιγμές χαράς όταν το παιδί σας φέρεται σωστά. Δοκιμάστε αυτές τις στιγμές να το ακούτε, αντί να μιλάτε εσείς πιο πολύ ή να το κρίνετε.

Αν είναι υπερβολικά αγενές και προσβάλλει τους γύρω του, μεταφέρετε το παιδί σας σε άλλο χώρο μέχρι να ηρεμήσει. Μείνετε μαζί του, χωρίς ωστόσο να λέτε πολλά. Αυτό του στέλνει διπλό μήνυμα: αφενός δεν του επιτρέπετε να πληγώνει τους άλλους, αφετέρου δεν θέλετε και εσείς να το πληγώσετε δίνοντάς του ένα μάθημα.

Μην ακούτε όσους σας προτρέπουν να δείξετε «ποιο είναι το αφεντικό». Όσο πιο πολύ το τιμωρείτε, τόσο περισσότερο θα απομακρύνεστε μεταξύ σας, χωρίς μάλιστα να βρίσκετε λύση στο πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης