Πώς να καλλιεργήσετε κάλλες

Πώς να καλλιεργήσετε κάλλες

Οι κάλλες είναι βολβώδη ανθοφόρα φυτά με μεγάλα πράσινα φύλλα, που συνήθως καλύπτονται με λευκά στίγματα. Τα λουλούδια τους εμφανίζονται στην κορυφή ενός μάλλον παχύ μίσχου και έχουν σχήμα τρομπέτας η χωνιού από χαρτί. Τα λουλούδια τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για ανθοσυνθέσεις και νυφικές ανθοδέσμες.

Οι κάλλες διατίθενται σε ένα πλήθος χρωμάτων. Ανθίζουν το καλοκαίρι. Πολλαπλασιάζονται με ριζώματα και είναι ιδανικά φυτά για παρτέρια και μπορντούρες. Μπορείτε επίσης να τις καλλιεργήσετε δε δοχεία (ζαρντινιέρες) είτε στον κήπο είτε στη βεράντα σαν φυτά εξωτερικού χώρου, ή σε γλάστρα δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο μέσα στο σπίτι σαν φυτά εσωτερικού χώρου.

Φύτευση

Είναι εύκολο να καλλιεργήσετε κάλλες. Αυτά τα φυτά δεν απαιτούν γενικά πάρα πολύ προσοχή. Η σωστή φύτευση και η θέση είναι σχεδόν τα μόνα σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε κατά την καλλιέργεια της κάλλας. Είναι σημαντικό να να φυτευτούν σε ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Προτιμούν να βρίσκονται σε πλήρη ήλιο όταν φυτεύονται σε κρύες περιοχές ή σε μερική σκιά όταν φυτεύονται σε θερμότερα κλίματα. Οι κάλλες συνήθως φυτεύονται την άνοιξη, μετά τις ανοιξιάτικες παγωνιές, εκτός από την Λευκή Αιθιοπική (Zantedeschia aethiopica) που μπορεί να φυτευτεί και το φθινόπωρο σε ζεστά κλίματα.

Τα ριζώματα της κάλλας πρέπει να φυτεύονται με τα μάτια προς τα πάνω, σε βάθος 10 εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους για καλύτερα αποτελέσματα, και σε απόσταση περίπου 30 εκατοστά μεταξύ τους. Μόλις φυτευτούν, η περιοχή θα πρέπει να ποτίζεται καλά. Οι κάλλες αγαπούν την υγρασία, γι’ αυτό διατηρήστε τις υγρές και λιπαίνετε τις μια φορά το μήνα καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.

calla_rhizome_800

Φροντίδα

Όταν περάσει η περίοδος ανθοφορίας, τα φυτά της κάλλας θα πρέπει να περάσουν μια περίοδο ανάπαυσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να περιορίσετε μέχρι τα φυτά να στεγνώσουν και να ξεραθούν.

Αν έχετε φυτέψει τις κάλλες σε δοχεία, σταματήστε το πότισμα και μετακινήστε το φυτό σε μια σκοτεινή περιοχή όταν το φύλλωμα αρχίζει να ξεθωριάζει. Το τακτικό πότισμα μπορεί να επαναλάβει μέσα σε δύο έως τρεις μήνες. Αν και τα ριζώματα της κάλλας μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος όλο το χρόνο σε θερμότερα κλίματα, είναι προτιμότερο να τα ξεθάψετε και να τα αποθηκέψετε κάπου πιο δροσερά.

Φροντίδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Ξεθάψτε τα ριζώματα το φθινόπωρο, συνήθως μετά τις πρώτες παγωνιές, και τινάξτε τα για να απομακρυνθούν τυχόν χώματα, Αφήστε τους να στεγνώσουν για μερικές ημέρες στον αέρα πριν τα αποθηκέψετε για το χειμώνα. Τα ριζώματα της κάλλας θα πρέπει να αποθηκεύονται σε τύρφη και να βρίσκονται σε δροσερό, ξηρό χώρο, κατά προτίμηση σκοτεινό, μέχρι την άνοιξη που θα ξαναφυτευτούν. Βεβαίως, μπορείτε να ξεκινήσετε να φυτέψετε ριζώματα κάλλας σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του τέλους του χειμώνα και να τα μεταφυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους την άνοιξη. Τα ριζώματα της κάλλας μπορούν επίσης να διαιρεθούν, κατά τη διάρκεια της περιόδου του λήθαργου τους.

 

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

 

 

Διαβάστε επίσης