Είναι φυσιολογική η απώλεια όσφρησης και γεύσης όσο μεγαλώνουμε;

Είναι φυσιολογική η απώλεια όσφρησης και γεύσης όσο μεγαλώνουμε; Είναι φυσιολογική η απώλεια όσφρησης και γεύσης όσο μεγαλώνουμε;

Με την αύξηση της ηλικίας, η αίσθηση της όσφρησης αρχίζει να μειώνεται. Η μείωση μπορεί αρχικά να είναι ανεπαίσθητη, αλλά σταδιακά μειώνεται όλο και πιο πολύ και μαζί της αλλάζει και η αίσθηση της γεύσης, καθώς οι δύο αυτές αισθήσεις είναι αλληλένδετες.

Από την ηλικία των 60 ετών και μετά κάποια απώλεια της  όσφρησης και της γεύσης έρχεται φυσιολογικά. Υπάρχουν, ωστόσο, διάφοροι άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτή την κατάσταση.

Οι παράγοντες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

– Ρινικά προβλήματα και προβλήματα κόλπων, όπως αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή ρινικοί πολύποδες
– Ορισμένα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων και των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτανσίνης
– Η τερηδόνα και η κακή στοματική υγιεινή
– Το κάπνισμα
– Τραυματισμός στο κεφάλι ή στο πρόσωπο
– Νόσος του Αλτσχάιμερ
– Νόσος του Πάρκινσον

Η απώλεια της όσφρησης συνήθως έχει μια δραματική επίδραση στην αίσθηση της γεύσης αφού, το 75% από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως γεύση, είναι στην πραγματικότητα η μυρωδιά.

Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής που συχνά οδηγεί σε μειωμένη όρεξη και κακή διατροφή. Μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης, ενδέχεται επίσης να σας βάλει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε υπερβολικό αλάτι ή ζάχαρη στο φαγητό σας για να ενισχυθεί η γεύση, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια της γεύσης και της όσφρησης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Παρόλο που δεν μπορεί να αντιστρέψει την ηλικία, με την οποία σχετίζονται τόσο η απώλεια της όσφρησης όσο και της γεύσης, υπάρχουν μερικές αιτίες εξασθένησης της γεύσης και της όσφρησης που είναι ιάσιμες. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τα φάρμακά σας, αν μπορεί με τον τρόπο αυτό να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος. Πολλές ρινικές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με φαρμακευτική αγωγή ή στα εξωτερικά ιατρεία. Ομοίως, τα οδοντιατρικά προβλήματα που προκαλούν αυτές τις καταστάσεις είναι συχνά θεραπεύσιμα. Το κόψιμο του καπνίσματος, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης.

Εάν είναι απαραίτητο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιον ειδικό αλλεργιολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο, νευρολόγο ή γιατρό άλλης ειδικότητας.

Διαβάστε επίσης