Πώς να καθαρίσετε την καφετιέρα σας

Πώς να καθαρίσετε την καφετιέρα σας Πώς να καθαρίσετε την καφετιέρα σας

Αν παρατηρήσετε ότι ο καφές που πίνετε δεν έχει την ίδια γεύση ή το ίδιο πλούσιο άρωμα με πριν, μάλλον ήρθε η ώρα να καθαρίσετε το εσωτερικό της καφετιέρας σας.

Αν η καφετιέρα σας δουλεύει πολύ σε καθημερινή βάση, τότε πρέπει να την πλένετε και καθημερινά, αφού είναι ένας από τους νούμερο ένα πόλους έλξης βακτηρίων και υγρασίας στην κουζίνα. Φροντίστε, επίσης, ανά διαστήματα να την αποσυναρμολογείτε για να καθαρίζετε, εκτός από την κανάτα, το φίλτρο και τυχόν άλλα εξαρτήματά της.

Είτε πρόκειται για καφετιέρα του γαλλικού, είτε για εσπρεσιέρα, καλό είναι να την καθαρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κι αυτό γιατί λίγο τα άλατα του νερού, λίγο τα υπολείμματα του καφέ, λίγο η σκόνη που εισχωρεί παντού, επηρεάζουν την γεύση και την ποιότητα του καφέ που καταλήγει στο φλιτζάνι μας.

Πώς να καθαρίσετε την καφετιέρα σας

Ο καθαρισμός της καφετιέρας είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία η οποία πρέπει να γίνεται σε τακτά διαστήματα, ανάλογα με την κατανάλωση του καφέ και φυσικά με την σκληρότητα του νερού.

Για σιγουριά, καλό είναι να καθαρίζουμε την καφετιέρα μας μετά από την παρασκευή 500-600 φλιτζανιών καφέ ή αν είναι δύσκολο να το υπολογίσουμε αυτό τουλάχιστον 1-2 φορές τον χρόνο.

Το δοχείο του νερού καλό είναι να το καθαρίζουμε πιο συχνά και αν πρόκειται για καφετιέρα γαλλικού εννοείται ότι πλένουμε την κανάτα μετά από κάθε χρήση.

Ας δούμε, όμως πως κάνουμε τον καθαρισμό.

1) Γεμίζουμε το δοχείο νερού με νερό μέχρι τα 2/3 και συμπληρώνουμε με λευκό ξύδι. Αν π.χ. το δοχείο μας έχει χωρητικότητα 900ml βάζουμε 600ml νερό και 300ml ξύδι.

2) Θέτουμε την καφετιέρα σε λειτουργία ακριβώς σαν να κάναμε καφέ μέχρι να αδειάσει όλο το περιεχόμενο του δοχείου μέσα στην κανάτα ή σε κάποιο δοχείο (π.χ. ένα τάπερ) αν πρόκειται για εσπρεσιέρα.

3) Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.

4) Ξεπλένουμε με καθαρό νερό

5) Απολαμβάνουμε τον καφέ μας!

Tips:

1. Αφήνετε το καπάκι της καφετιέρας ανοιχτό μετά από κάθε χρήση ώστε να μπαίνει ο αέρας και να στεγνώνει εσωτερικά. Τα βακτήρια λατρεύουν την υγρασία. Γιατί να τους κάνετε τη χάρη;

2. Επιπλέον, μια φορά το μήνα πλύνετε όλα τα εξαρτήματα με σαπούνι και νερό και τοποθετήστε τα μέσα σε ένα μπολ με ίση ποσότητα νερού και ξιδιού.

3. Κάποιες εσπρεσιέρες που λειτουργούν με κάψουλες λειτουργούν αυτόματα, δηλαδή βγάζουν συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Αν ψάξετε στο manual της κάθε συσκευής θα βρείτε οδηγίες για να ενεργοποιήσετε την κατάσταση καθαρισμού ώστε να αδειάσει όλο το δοχείο με μιας

Διαβάστε επίσης