Επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά για να μαγειρέψετε σωστά τα μακαρόνια

Επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά για να μαγειρέψετε σωστά τα μακαρόνια Επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά για να μαγειρέψετε σωστά τα μακαρόνια

Τα μακαρόνια δεν είναι ένα απλό φαγητό. Είναι απόλαυση, μανία, για κάποιους εθισμός.

Όμως, όσο εύκολο, γρήγορο και του… ποδιού φαγητό μπορεί να φαίνεται στην πραγματικότητα είναι ένα από τα δυσκολότερα γιατί το αν θα πετύχει και πόσο νόστιμο θα είναι εξαρτάται από τις λεπτομέρειες.

Λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με το χρόνο και τον τρόπο βρασίματος, το αλάτι, το λάδι κτλ. και κρίνουν αν τα ζυμαρικά που θα σερβίρετε θα είναι πραγματικά al dente ή μια… άγευστη, μαστιχωτή μπάλα.

Το θέμα είναι τόσο σημαντικό που χρειάστηκε να ασχοληθούν μαζί του οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, χημικοί, μελέτησαν τις αντιδράσεις που γίνονται κατά το βράσιμο των μακαρονιών και κατέληξαν στα 5 βήματα για ένα τέλειο πιάτο μακαρόνια.

Τα 5 βήματα 

1ον: Κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία του νερού. 

2ον: Ανακατεύουμε συνεχώς.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αν δεν ανακατεύεις τα μακαρόνια θα κολλήσουν. Για αυτό πολλοί μάγειρες επιμένουν να βράζουν τα μακαρόνια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου τα ζυμαρικά να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και να μην κολλάνε.

3ον: Δεν βάζουμε λάδι.

Πολλοί μάγειρες επιμένουν ότι πρέπει να βάζουμε λάδι στα μακαρόνια καθώς βράζουν. Με αυτόν τον τρόπο και τα μακαρόνια δεν κολλάνε και η σάλτσα στη συνέχεια θα σταθεί πάνω στα ζυμαρικά όπως πρέπει.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν ότι το λάδι στο βράσιμο είναι κάτι που μπορεί να παραλειφθεί και ότι σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τα μακαρόνια να μην κολλήσουν, αφού όταν τα σουρώσεις το λάδι θα ξεπλυθεί.

4ον: Βάζουμε αλάτι.

Το μόνο κόλπο για να δώσει κανείς γεύση στα μακαρόνια, το μόνο όπλο των μαγείρων είναι το αλάτι. Το αλάτι προστίθεται, εννοείται στο νερό, καθώς βράζει, πριν ακόμη προσθέσουμε τα μακαρόνια.

5ον: Δεν ξεπλένουμε τα μακαρόνια.

Τέλος, δεν ξεπλένουμε τα μακαρόνια γιατί απλά μαζί τους πλένουμε και το άμυλο. Ωστόσο, παίρνουμε λίγο από το νερό στο οποίο βράζουν και το προσθέτουμε στη σάλτσα που φτιάχνουμε για να δέσει.

Διαβάστε επίσης